Vadiúj lakások 2-3 évre felvett hitelből? Újra divat Magyarországon
Bank

Vadiúj lakások 2-3 évre felvett hitelből? Újra divat Magyarországon

A lakásépítések felfutása duplán megéri a bankoknak: a jellemzően 10-20 évre kihelyezett lakossági lakáshitelek mellett az általában 2-3 éves futamidőre folyósított fejlesztői projekthitelek iránti kereslet is dinamikusan nő. A bankok így egy lakásfejlesztés mindkét oldalán tudnak hitelezni. A lakáshitelekkel sokat foglalkozunk, most röviden a lakásfejlesztési célú projekthitelek piacát mutatjuk be a jegybank adatai és Hegedüs Gábor, az FHB főosztályvezetője segítségével. A piac legnagyobb kockázatának ma a kivitelezési költségek drasztikus emelkedése tűnik.
Ahogy néhány hónapja írtunk róla, ismét kezd visszatérni az élet a hazai projekthitelek piacába, amelynek jó részét a kereskedelmiingatlan-hitelek, többek között a bérbe adott irodaházak finanszírozása teszi ki. Az MNB kérésünkre elküldött adatai szerint tavaly több mint kétszer annyi projekthitelt helyeztek ki a hazai bankok, mint a 2014-es mélyponton, igaz, azt nem tudni, ebből mennyi volt pusztán refinanszírozási célú hitel, amelyek megléte torzítja ezeket az adatokat.

Vadiúj lakások 2-3 évre felvett hitelből? Újra divat Magyarországon
A hitelezés felfutása egyelőre csak arra volt elég, hogy az elmúlt évben megállt a belföldi projekthitelek állományának csökkenése, így ez 1300-1350 milliárd forint környékén stagnált az elmúlt egy évben. Továbbra is erőteljes a lejáró hitelek amortizációja és a nem teljesítő hitelállomány tisztításának portfóliócsökkentő hatása, amit az új hitelezés csak fokozatosan kezd el kompenzálni.

Vadiúj lakások 2-3 évre felvett hitelből? Újra divat Magyarországon
Érdekes módon viszonylag elhanyagolható a lakóparkok és más társasházak építésére vagy vásárlására nyújtott hitelek állománya a magyar bankok projekthitel-állományán belül, a lakásépítések finanszírozása csak egy szegmens a sok közül. Állományi aránya március végén 3% alatt volt, amit részben a lakásprojekt-finanszírozási hitelek rövid futamideje magyaráz.

Vadiúj lakások 2-3 évre felvett hitelből? Újra divat Magyarországon
Éveken keresztül az 1920-as évek óta nem látott mélyponton tartózkodott a magyar lakásépítések volumene, ennek fényében nem csoda, hogy a lakásprojekt-finanszírozási hitelek állománya is meredeken visszaesett akkor. Különösen 2015-ben, amikor vélhetően az MKB Bank szanálása látszódott meg a leginkább a bankszektor számain.

Vadiúj lakások 2-3 évre felvett hitelből? Újra divat Magyarországon
Bár a fenti ábrán még nem látni, a lakásprojektek finanszírozása egyértelműen fellendülőben van Magyarországon (az új hitel-kihelyezésekre vonatkozó statisztika nem érhető el). Különösen Budapesten és néhány gazdaságilag frekventáltabb megyei jogú városban. Előbbiben igazán 2018-ban fognak beindulni az átadások.

Vadiúj lakások 2-3 évre felvett hitelből? Újra divat Magyarországon
Érdemes kiemelni néhány sajátosságot, amelyben eltérnek a lakásfejlesztési célú projekthitelek a kereskedelmiingatlan-hitelektől, vagy éppen hasonlítanak hozzájuk:
  • míg a kereskedelmi ingatlanok hiteleinek átlagos futamideje 5-10 év környékén lehet, egyre több esetben 10 év közelében, addig a lakásfejlesztési projekthiteleknél 18-36 hónap jellemző,
  • a kereskedelmi ingatlanoknál legalább 30%-os önerőt szoktak elvárni a bankok, a lakásfejlesztési célú projekthiteleknél szintén, de ez most már közelít a 20-25%-hoz,
  • a kereskedelmi ingatlanoknál jellemző 50%-os előbérlethez képest a lakások fejlesztése esetében általában 30%-os előértékesítéssel meg szoktak elégedni a bankok (nagyobb önerő mellett kisebb előértékesítés is elég, illetve fordítva),
  • míg a kereskedelmiingatlan-hiteleknél devizanemként az euró és referenciakamatként az Euribor dominál, a lakásprojektek esetében a forintalap jellemző, és a Buborhoz áraznak a bankok.
  • A kereskedelmiingatlan-hitelekkel ellentétben a lakásfejlesztési célú projekthitelek tipikusan bullet hitelek, vagyis a tőke teljes részét a futamidő végén fizetik vissza, amikor a lakások vételára az új lakóktól teljes mértékben beérkezik.

Több ezer új lakás egy helyen a Portfolio Új Lakópark adatbázisában! Válogass Buda, Pest és vidék legjobb új építésű lakóprojektjei között! Nézegess képeket, tudj meg minél többet a projektekről és kérj személyre szabott ajánlatot közvetlenül a fejlesztőktől! Kattints és nézd meg a több mint 50 projektet!Vadiúj lakások 2-3 évre felvett hitelből? Újra divat Magyarországon
Dr. Hegedüs Gábor, az FHB Bank főosztályvezetője szerint egyre nagyobb a verseny a bankok között a fejlesztő cégekért, ezt mutatja a manapság jellemző 2-3 százalékos kamat is. Kérdésünkre válaszolva a szakember elmondta: nem jellemző, hogy leosztották volna a kártyákat, vagyis egy fejlesztő kizárólag egy bankkal dolgozna együtt. Különösen a nagy és tapasztalt, a válságot is túlélt fejlesztőkért versengenek a bankok, akik megfelelő referenciákkal rendelkeznek arról, hogy jó lokációban, megbízható határidők és minőségi hitelbiztosítékok mellett fejlesztenek. A válság alatt a fővárosi lakásfejlesztői piacon különösen nagy részesedéssel bírt az FHB, a bankot a soraiban tudó Takarék Csoport egésze is rendkívül aktív ma már a piacon. Az FHB különösen a 80-100 lakásnál nagyobb beruházásokra koncentrált az elmúlt években, de szívesen dolgoznak együtt az ennél kisebb fejlesztéseket végző cégekkel is. A szakember tapasztalatai szerint továbbra is nagy a keresztértékesítés jelentősége a piacon: a projekt finanszírozója ilyenkor kedvezményt és leegyszerűsített eljárást nyújthat az új lakóknak a lakáshitelezésben, például annak köszönhetően, hogy az értékbecslő újbóli munkáját sok esetben meg lehet spórolni.

Hegedüs Gábor alapvetően elégedett a lakáspiaci folyamatokkal, a két legnagyobb kockázatként pedig az alábbiakat említette:
  • jelentős drágulást mutatnak a kivitelezési költségek, az emiatt növekvő ráfordítások a beruházónak is releváns kockázatot jelentenek,
  • bizonytalan, hogy a 2019 után aláírt adásvételi szerződések esetében is élni fog-e a jelenlegi 5%-os kedvezményes áfa, és ha nem, akkor az áfa megemelkedésével járó drágulást a fejlesztő és a vevők milyen arányban viselik; illetve a végfelhasználók számára emiatt fellépő további árnövekedés miként hat az értékesítésekre.

A cikk megjelenését a FHB Bank támogatta.

kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
okostelefon kézben pénzügyek