Melyik bank húzza le a legjobban szegény magyarokat?
Bank

Melyik bank húzza le a legjobban szegény magyarokat?

A címben szereplő, gyakran hallható, kétségtelenül rosszhiszemű kérdésre nem egyszerű a válasz. Nemcsak az összes banki kondíciót kellene végignyálazni hozzá, hanem az egyes banki konstrukciók igénybevételét és a szolgáltatás minőségét is számszerűsíteni kellene. E lehetetlen vállalkozás helyett inkább a banki jelentésekhez nyúltunk: megnéztük, hogy saját méretükhöz képest mely hazai nagybankok realizálják ügyfeleiken és üzletfeleiken a legmagasabb bevételeket. Érdekes listákat kaptunk.
Konkrét pénzügyi termékek költségeit a Pénzcentrum.hu kalkulátorával számíthatod ki.

Európa egyik legkevésbé hatékony bankrendszere

Az MNB jóvoltából szinte közhely ma már, hogy a magyar bankrendszer Európa egyik legkevésbé költséghatékonyan működő bankrendszere. Ezt az állítást múltkori saját számításaink árnyalták, de megcáfolni nem tudták. A jegybank állításának a második fele nagyjából úgy szól, hogy a magas működési költségeket ügyfeleikre hárítják a bankok, és különösen a lakossági üzletágban folytatott (ár)verseny lanyhább a kelleténél.

A bankok nyilvános adatai sajnos nem eléggé részletesek és egységesek ahhoz, hogy mindezt tételesen igazolni tudjuk, de a bankszintű eredményszámokból levonható néhány következtetés. Megnéztük ezért mind a nyolc nagybanknál a nettó kamatbevételek és a nettó díj- és jutalékbevételek szintjét, és ezt a mérlegfőösszegre, konyhanyelven a bankok méretére vetítve felállítottunk egyfajta sorrendet.

Melyik bank húzza le a legjobban szegény magyarokat?

Megszenvedték a bankok a válságot

Mielőtt a bankok sorrendjére rátérnénk, néhány fontos megállapítás a nagybanki "szektorról":
 • A hazai hitelválságot éppen megelőző 2008-as évhez képest 21%-kal csökkentek a nettó kamatbevételek (lásd a fenti ábrát) 2016-ra, a 2010-es csúcshoz képest pedig 35%-os a visszaesés.
 • A hitelállomány eközben 2008-hoz képest nyolc év alatt még nagyobb mértékben, 34%-kal csökkent, vagyis a hitelekre vetített nettó kamatmarzs nőni tudott. A teljes eszközállományra (mérlegfőösszegre) vetítve ez már nem igaz: 3,5%-ról 2,7%-ra csökkent a marzs, jórészt nyilvánvalóan az eszközök egyre nagyobb részét kitevő állampapírok alacsonyabb kamata miatt.
 • A nettó kamatmarzsot tovább szűkítette az elmúlt években, hogy miközben az eszközoldalon folyamatosan csökkentek a kamatok, a forrásoldalon elérhető kamatcsökkenés beleütközött a 0%-os korlátba (nagyon összement a betéti marzs, és a lakosságnál jogilag nem tudnak, de a vállalatoknál sem mernek negatív betéti kamatot alkalmazni a bankok).
 • A korábban vásárolt állampapírok lejárata és megújítása az alacsony hozamkörnyezetben negatív hatással van a bankok kamatbevételére. Az MNB év eleji adatai szerint a bankok kamatozó értékpapír-állományának a több mint 21%-a olyan papír, amelyet 2013 előtt bocsátottak ki, de 2020 végéig lejár.
 • Az UniCredit és a K&H kivételével mindenhol csökkentek a nettó kamatbevételek 2008 és 2016 között, a legnagyobb mértékben a jókora hitelportfólió-tisztításon átesett CIB Banknál, a legkisebb mértékben pedig az OTP magyarországi tevékenységénél.
 • Ezzel szemben a nettó díj- és jutalékbevételek 2008-hoz képest 41%-kal emelkedtek a nagybankoknál. Csakhogy ennek a jó részét az állam fölözi le tranzakciós illeték formájában. A tranzakciós illeték bevezetése utáni első, 2013-as évhez képest jóval kisebb mértékben, 11%-kal nőttek a nettó díj- és jutalékbevételek 2016-ra, elsősorban az üzleti aktivitás fokozódásának köszönhetően.
 • A nettó díj- és jutalékbevételek egyedül az MKB Banknál csökkentek 2008 óta, a legnagyobb mértékben pedig az Erste Banknál növekedtek. E változások mögött persze részben számviteli sajátosságok, átsorolások is állhatnak, amelyeket egyenként nem vizsgáltunk.


Melyik bank húzza le a legjobban szegény magyarokat?

Itt a lista

Az elmúlt kilenc évben a Budapest Bank és az OTP eszközarányos nettó kamatmarzsa volt a legmagasabb, a CIB Banké és a Raiffeisené pedig a legalacsonyabb. Annak, hogy a lista így fest, számos oka lehet, csak néhány ezek közül:
 • A lista első felét a lakossági, a második felét pedig a vállalati túlsúlyos bankok dominálják (az UniCredit és részben a K&H kivétel). Ennek egyik oka az lehet, hogy a lakosság esetében kisebb a nagybankok közötti árverseny, mint a vállalatok esetében, ezzel lejjebb még foglalkozunk.
 • A Budapest Bank hitelportfóliójában lehet a legmagasabb a magas marzzsal rendelkező lakossági fogyasztási hitelek aránya a nagybankok közül, az OTP pedig történelmi beágyazottságának, ismertségének és nagy fiókszámának köszönhetően képes számos szegmensben a piaci átlag fölött árazni.
 • Az eszközarányos nettó kamatmarzs a nem teljesítő hitelek arányával is összefüggésben áll: minél magasabb az NPL-ráta, ceteris paribus annál alacsonyabb a nettó kamatmarzs, hiszen a hitelállomány egy része nem termel bevételt. Ezzel is magyarázható a korábban aktívan projekthitelező nagybankok rossz pozíciója.
 • A nettó kamatmarzsot a magasabb hitel / betét arány is felfelé tolja, ennél azonban fontosabbnak bizonyult a magyar nagybankoknál a hitelállomány szerkezete, például jelzáloghitelhitel/fedezetlen fogyasztási hitel, illetve retail/corporate hitel szerinti megoszlása.
Az igényeidnek megfelelő banki termékek árának kikalkulásához és személyre szabott banki listák felállításához a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk.

Melyik bank húzza le a legjobban szegény magyarokat?
Kissé más a sorrend, de hasonló következtetéseket vonhatunk le a hitelállományra vetített nettó kamatbevételek szintjéből is, mint eszközállomány alapján.

Melyik bank húzza le a legjobban szegény magyarokat?
A fentiek részben a nettó díj- és jutalékmarzsra is érvényesek, itt azonban a hitelezéstől független üzleti aktivitásnak (számlavezetés, treasury szolgáltatások, pénzügyi közvetítés stb.) is nagy szerepe van. Ezen a listán szintén azok a bankok szerepelnek a legjobban, amelyeknek a teljes működése nyereséges volt a válságos évek nagy részében is.

Melyik bank húzza le a legjobban szegény magyarokat?

Egy komolyabb mérés

A bankok közötti verseny intenzitásának mérésére az MNB idén először a vállalati és a háztartási hitelpiacra külön is kiszámította az úgynevezett Lerner-indexet. Ha a piacot tökéletes verseny jellemzi (a szereplők árelfogadók), akkor a mutató értéke nulla, ha viszont nagyobb a szereplők piaci ereje (oligopólium vagy akár monopólium alakul ki), akkor nagyobb értéket vesz fel. A szakértők azt találták, hogy a vállalati hitelpiacon mind az állomány, mind az új kibocsátású hitelek esetén nagyon erős a verseny. Ezzel szemben a háztartási hitelek piacán gyenge verseny és jelentős piaci erő jellemzi a bankokat. Itt 2004-től 2008-ig, a devizahitelezés felfutásával egyre intenzívebbé váló verseny a válság kitörésével megszűnt, és az index visszaemelkedett a 2004-es szintre. Kisebb hatást gyakorolt az indexre (elsősorban az új hiteleknél) a végtörlesztés, amikor csökkent a bankok hitelkínálata és megnövekedtek a hitelkamatok. A forintosítás és az ehhez kapcsolódó kamatcsökkentés szintén az új hitelek esetén gyakorolt átmeneti csökkentő hatást a mutatóra, azonban a forrásköltségek és a hitelezési veszteségek csökkenése 2016-ban ezt a változást ellensúlyozta, így az index visszaemelkedett 2014-es értékére. Az index alapján 2016-ban is gyenge volt a verseny a lakossági hitelpiacon - állapította meg az MNB. Mindezzel jórészt összecsengenek a fenti számok, amelyek a nagyobb lakossági kitettséggel rendelkező bankoknál mutatják a magasabb kamatmarzsot.

Melyik bank húzza le a legjobban szegény magyarokat?

Tanulság

A nagybankok nyers eredményszámainak egyszerű elemzése alapján csak elnagyolt következtetéseket vonhatunk le az egyes piaci szereplők árazásáról. Sokkal inkább a bankok üzleti modelljében, hitelportfóliójának szerkezetében és múltbeli kockázatvállalásában meglévő különbségekről hordoznak érdekes tanulságokat. Felszínes következtetéseink ugyanakkor összecsengenek az MNB mélyebb elemzésével, amely a lakossági hitelezésben gyenge, a vállalati hitelpiacon viszont erős versenyt talált. Ennek az eltérésnek meghatározó, de nem kizárólagos szerepe van a bankok (bevételi marzsok szerinti) sorrendjének kialakulásában.

Az igényeidnek megfelelő banki termékek árának kikalkulásához és személyre szabott banki listák felállításához a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk.

Megjegyzés: a fenti, általunk számolt adatok a konszolidált IFRS szerinti beszámolókon alapulnak, de az alkalmazott egységes metodika miatt eltérhetnek a jelentésekben számított adatoktól. A Budapest Banknál IFRS-jelentések híján a magyar számviteli, a Raiffeisennél pedig nettó hitelállományi adatokkal számoltunk, míg máshol bruttóval. Mindez túlzott torzítást becslésünk szerint nem okozott, de ezt figyelembe véve érdemes értékelni a feltüntetett számokat.
brexit0923
zuckerberg
Malajzia
Kampánytéma lett, hogy Brüsszel a földspekulánsokat védi-e, vagy sem
mnb shutter
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Malajzia