A titkos fegyverarzenál, amivel a magyar bankok az ügyfeleiket védik
Bank

A titkos fegyverarzenál, amivel a magyar bankok az ügyfeleiket védik

Az utóbbi pár hétben 3 nagybank ügyfeleit támadták meg adathalászok, könnyen elképzelhető, hogy nem állnak meg itt, az MNB tegnap ki is adta erre vonatkozó figyelmeztetését. Először az OTP, majd a Raiffeisen, legutóbb pedig a Budapest Bank nevében küldtek ki adathalász üzeneteket. Az érintett ügyfelek száma - akik adathalász üzenetet kaptak - akár 100 ezres nagyságrendű is lehet, de egyelőre nem lehet tudni arról, hogy ügyfélpénzeket loptak volna el. Mi zajlik egy támadás észlelésekor egy bankban, mi tehetnek egyáltalán a tájékoztatáson kívül?
Hasonló témákról is szó lesz szeptember 7-ei GDPR konferenciánkon. Ne maradjon le róla!Adathalász próbálkozások elég gyakran, néhány havonta előfordulnak Magyarországon. Mivel minél több ügyfélre lőnek, annál jobbak az esélyeik, ezért gyakran az OTP netbankját másolják le, az ő ügyfeleiknek küldenek adathalász e-maileket. A mostani esetnek azonban van pár különlegessége:

  • már sorban a harmadik bank ügyfelei elleni támadást hajtották végre feltehetően ugyanazok az elkövetők,
  • az adathalászok legtöbbször csak e-maileket írnak, ezúttal SMS-t is kaptak az ügyfelek,
  • csak androidos telefonon nyíltak meg azok a weblapok, amelyeken adategyeztetésre hívták fel az ügyfeleket, és amelyekről egy app letöltését kérték,
  • az adathalász üzenetek nagy része eleve fordítóprogrammal íródik, vagyis a mondatok sokszor értelmetlenek, a mostani támadók viszont jól megfogalmazott magyar mondatokkal dolgoztak.


A Budapest Bank IT-biztonsági vezetője, Huszthy-Török Aurél lapunknak elmondta, hogy nem csak a bank ügyfelei kaptak a Budapest Bank nevében írt adathalász levelet, hanem olyanok is, akik nem az ügyfeleik. Ebből arra lehet következtetni, hogy banki ügyféllistával nem rendelkeznek a támadók, hanem egy szélesebb rétegre lőttek a csalók. Mivel a levelek a bank nevében mentek ki (a feladó a bank publikus általános e-mail címe volt), a nem létező e-mail címekről visszapattanó levelek nem a feladót meghamisító támadóhoz, hanem a bankhoz érkeztek vissza. A nagyon sok visszapattanó levélből gyanús lett, hogy adathalász támadás zajlik.

A visszapattant levelek száma alapján több tízezres, de akár 100 ezres is lehet azoknak a száma, akik megkapták az üzenetet.

Ügyfelektől és a bank érintett dolgozóitól a bank megszerezte az eredeti adathalász leveleket, ezen a nyomon lehet elindulni. Ilyenkor a belső etikus hackerek végigkövetik az adathalász folyamatot, vagyis úgy tesznek, mintha őket érte volna támadás, "megfertőzik magukat", és elkezdik megadni a kért adatokat (nyilván nem valósakat). A folyamat végén kiderül, hogyan épül fel a támadás, majd a támadás szimulálása után a bank weblapján és netbanki felületén illetve a telebankon keresztül is tájékoztatják az ügyfeleket. Fontos, hogy ezzel párhuzamosan komoly biztonsági háttérmunka folyik a bankban, hogy az ügyfelek figyelmeztetése mellett a támadás forrását is mielőbb kiiktassák.

A támadás egy letölthető mobilappon keresztül zajlott, ezt a bank ilyenkor feltölti nemzetközi víruselemző weblapokra, ahol kb. egy órán belül ellenőrzik az appot, és a folyamat végén vírusként kezdik el nyilvántartani az alkalmazást. Innentől kezdve ha a telefonon az ügyfélnek van a frissített adatbázissal rendelkező vírusvédelmi szoftvere, akkor ez már nem fogja engedni, hogy letöltse az appot.

Ezen kívül a banknak van egy szerződött partnere arra, hogy ilyen esetekben a támadó weblapot a szolgáltatónál töröltesse, letiltsa, vagyis ha valaki most megnyitná a levelet, akkor a telefonja már nem tudja elérni a weblapot és a mobilappot. A hamis weblap egyébként egy panamai szolgáltatónál bejegyzett oldal volt.

A legutóbbi adathalász e-mail szövege Felhívjuk figyelmét, hogy az Budapest Bank Zrt. Felügyeleti Bizottság kérésére, adtatkezelési és adatvédelmi okokból szükséges mobileszközének regisztrációja a rendszerünben, mivel a telefonszolgáltatók részérol úgynevezett biztonságirés lehetoséget ad arra, hogy a rendszert támadók lemásolják a SIM kártyájukat és Ön helyett a támadó kapja meg az utaláshoz tartozó SMS kódot, ezzel az Ön tranzakciói illetéktelenek kezekbe juthatnak, ha nem teszi meg a szükséges lépéseket. Személyes adatainak és trazakciójinak védelmében töltse le Budapest Bank Széf alkalmazásunat mobilkészülékére, mely biztosít minket és Önt is arról, hogy csak az Ön készülékére érkezzen meg a visszaigazoló SMS. Amennyiben nem telepiti az alkalmazást az Budapest Bank Zrt. nem vállal a továbbiakban feleloséget az esetleges Netbankon keresztül történo visszaélésekkel kapcsolatban.

Az MNB tegnapi figyelmeztetésében hangsúlyozta, hogy a magyarországi bankok soha semmilyen alkalommal nem kérik el ügyfeleik titkos adatait e-mailben, SMS-ben, vagy postai úton. Célszerű az ilyen típusú üzeneteket haladéktalanul törölni, a kapott e-mail mellékleteket pedig nem szabad megnyitni. A hiteles tájékoztatás, információkérés érdekében az ügyfélnek érdemes minél hamarabb kapcsolatba lépni (például a telefonos ügyfélszolgálatok révén vagy akár személyesen) számlavezető intézményével. Szintén haladéktalanul fel kell venni a kapcsolatot a bankkal akkor is, ha valaki óvatlanul mégis megadta adatait az elkövető bűnözői körnek.

Hasonló témákról is szó lesz szeptember 7-ei GDPR konferenciánkon. Ne maradjon le róla!
goldman shutter
vodafonemti
BÉT
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
goldman shutter