Félelmetes fegyvereket fejlesztett titokban a világot rettegésben tartó ország
Bank

Félelmetes fegyvereket fejlesztett titokban a világot rettegésben tartó ország

Talán még sosem volt ennyire közel a háború újbóli kirobbanásához Észak-Korea és az Egyesült Államok szövetségesi köre, a minap Kim Dzsongun konkrétan be is jelentette, hogy ballisztikus rakétát tervez kilőni az amerikai fennhatóság alá tartozó Guam mellé. Az elszigetelt országnak azonban nem feltétlen csak a korszerűtlen vagy éppen kísérleti stádiumban lévő interkontinentális rakétái jelentik a legnagyobb fenyegetést, hanem számos olyan suttyomban fejlesztett, modern fegyver, amelynek pontos paramétereiről maximum találgatni lehet. Bemutatunk néhány titokzatos, meglepően modern észak-koreai fegyvert.

5. OICW-másolatFélelmetes fegyvereket fejlesztett titokban a világot rettegésben tartó ország
Az XM29-es utolsó prototípusa, egy amerikai katona kezében. Fotó: Wikimedia Commons / U.S. Army, Ghostrecon.net
Az észak-koreai gyalogság elsősorban mennyisége és nem technológiai felszereltsége miatt lehet veszélyes. Az ország hadserege a 700 ezerre becsült aktív katona mellett mintegy 4,5 millió tartalékost is mozgósítani tud, a kettő együtt pedig a világ második legnagyobb személyi állományú hadseregét adhatja ki. Bár főleg második világháborús és hidegháborús kínai és szovjet fegyverekkel vannak felszerelve, Észak-Korea az elmúlt évtizedekben számos saját fegyvert fejlesztett, némely ezek közül pedig a legmodernebb nyugati fegyverek mintájára készült el.

Az Egyesült Államok a '80-as évek végén, '90-es évek elején futtatta az Objektív Személyi Harcifegyver (OICW) programot, amelynek célja egy olyan fegyver kifejlesztése lett volna, ami leváltja az M16/M4 szériát. Bár számos vállalat dolgozott a projekten, végül egy fegyver sem került ki a prototípus-stádiumból, a legismertebb ezek közül talán az XM29-es volt, amiből végül a terv szerint idén rendszeresítésére kerülő XM25-öst is fejlesztették. Ezek a fegyverek egy gránátvetővel és egy ehhez tartozó számítógépes tűzvezérlő rendszerrel vannak ellátva, ami kiszámítja a célpont távolságát és a levegőben robbantja fel a gránátot, mindez pedig sokkal hatékonyabban likvidálja a fedezék mögött bújó célpontokat, mint például a számos hadseregben megtalálható M203-as vagy GP-25-ös gránátvetők.

Míg az Egyesült Államok úgy döntött, nem kér a nagy és nehézkes fegyverből, egy idei katonai parádén egy nagyon hasonló konstrukció tűnt fel a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság gyalogságának kezei közt (kicsivel 41 perc után lehet látni a videón). Nem sokat lehet tudni az észak-koreai OICW-ről azon kívül, hogy minden jel szerint egy AK-74/Type-88-as platformra építettek rá egy gránátvetőt és egy szofisztikált optikai rendszert, hogy fel van-e szerelve a puska számítógépes rendszerrel, arról nincs információ.

4. Csonma-hó és Pokpung-hóFélelmetes fegyvereket fejlesztett titokban a világot rettegésben tartó ország
Egy észak-koreai T-62-es. Fotó: Shutterstock
Valószínűleg a '80-as évek végén, '90-es évek elején kezdett el Észak-Korea saját fejlesztésű harckocsikat gyártani, az első ilyen tankjuk a Csonma-hó (Pegazus-tigris) volt, amit a szovjet T-62-es alapján raktak össze. Rövidesen rájött a rezsim, hogy a harckocsinak nem sok esélye lenne az M1 Abramsek vagy a dél-koreai K1-esek ellen, így a típus folyamatos fejlesztése mellett egy új modellt is építettek, a Pokpung-hót (Vihartigris). Az NATO által M-2002-nek elnevezett lánctalpas a T-62-ből, a T-72-ből, a kínai Type 80/88-ból és a Csonma-hóból is merített ihletet.

A tank pontos paramétereiről nem sokat tudni, de kompozit páncéllal és reaktív lemezekkel is fel van szerelve, maximum páncélvastagságát 500 milliméterre taksálják reaktív lemezek nélkül. Típustól függően 115-125 milliméteres ágyúval van felszerelve, tornyára pedig egy KPV-géppuskát erősítettek, de kiegészíthető még akár AGS-17-es automata gránátvetőkkel, Igla légvédelmi rakétákkal vagy Konkurs irányított rakétákkal is. A legtöbb szakértő szerint a tank nagyjából egy modernizált T-72-esnek megfelelő tűzerőt képvisel, ami még mindig alulmarad az Egyesült Államok vagy Dél-Korea általános harckocsijaihoz képest.

Körülbelül 250-1000 darabot gyárthattak a titokzatos harckocsiból, ami azt jelenti, hogy Észak-Korea páncélos hadosztályai főleg még mindig az igencsak elavult, T-55-ösökkel és T-62-esekkel vannak felszerelve, de még második világháborús T-34-esek is megtalálhatók aktív szolgálatban. Próbáltak beszerezni modern és ütőképes T-90-eseket is az oroszoktól, ők azonban nem voltak hajlandóak ellátni a dzsucseista rezsimet egy Dél-Koreával kötött megállapodás miatt.

3. Szang-O IIFélelmetes fegyvereket fejlesztett titokban a világot rettegésben tartó ország
Egy régi Szang-O, Dél-Korea partjainál. Fotó: Public Affairs, U.S. Forces Korea / Wikimedia Commons
Észak-Korea az egyetlen ország a világon, amelynek több tengeralattjárója van, mint az Egyesült Államoknak, a számszerűség azonban rendkívül elavult technológiával párosul. A flotta főleg saját gyártmányú Szang-O és Jonó-osztályú tengeralattjárókból áll, az előbbi egy kisebb támadó és felderítő tengeralattjáró, míg utóbbi egy alig két fős személyzettel működő mikrotengeralattjáró. Néhány nagyobb, Romeo-osztályú, mintegy 70 éves orosz tengeralattjáróval (illetve ezeknek kínai másolatával) is fel van szerelve a Koreai Néphaditengerészet, de ezeket is szépen sorban cserélik le a Szang-O II-esekre.

A Szang-O II jelenleg Észak-Korea legmodernebb tengeralattjárója, 2011-ben bocsátották először vízre a típust. Felszereltségéről gyakorlatilag semmit nem lehet tudni azon kívül, hogy hosszabb, mint a Szang-O.

Annyit érdemes még megjegyezni a félelmetes hadiflottával kapcsolatosan, hogy Dél-Korea egyszer egy elsüllyedt Yugo-osztályú észak-koreai tengeralattjárót talált Sokcho partjain, ami belegabalyodott egy halászhálóba és kilenc fős személyzete az életét vesztette. Ezt a típust mára már kivonta a dzsucseista ország a flottájából.

2. A Kokszan és más nagyágyúkFélelmetes fegyvereket fejlesztett titokban a világot rettegésben tartó ország
Fotó: Ed JONES / AFP
A Koreai NDK a legnagyobb pusztítást kétség kívül hagyományos tüzérségi fegyvereivel tudná okozni, ha háborúra kerülne sor köztük és az Egyesült Államok, illetve a velük szövetséges Dél-Korea és Japán között. Ezeknek a fegyvereknek egy része ugyanis gyakorlatilag a földdel egyenlővé tudja tenni Szöult anélkül, hogy a szövetségesek bármit is tudnának ez ellen tenni. Észak-Koreának ráadásul van pár kifejezetten félelmetes saját fejlesztésű tüzérségi eszköze is.

A legnagyobb és legütőképesebb ezek közül a 170 milliméteres önjáró löveg, az M-1978 Kokszan. A hatalmas fegyver egy Type 59-es alvázára épült, körülbelül 60 kilométeres lőtávolsággal rendelkezik, vagyis a demilitarizált zónából könnyedén el tudja találni Szöult. A fegyver felújított változatát 1989-ben parádéztatták először, ez már képes önálló lőszerhordozásra is.

Emellett számos másik, önálló fejlesztésű tüzérségi eszközzel van felszerelve az elszigetelt ország, ilyen például a Csucse-Po, 152 milliméteres önjáró löveg, az M1985-ös rakétasorozat-vető vagy a KN-09-es, 300 milliméteres rakétatüzér.

Nehéz megmondani, hogy pontosan hány tüzérségi eszközzel rendelkezik a Koreai Néphadsereg, egyes becslések 8-10 ezerről szólnak.

1. Nukleáris- és vegyifegyverekFélelmetes fegyvereket fejlesztett titokban a világot rettegésben tartó ország
Fotó: KCNA via KNS / AFP
A legnagyobb pánik jelenleg Észak-Korea tömegpusztító fegyvereit és ezek hordozására alkalmas ballisztikus rakétáit övezi, pedig ezeknek nagy része nemcsak könnyen hatástalanítható rakétavédelmi rendszerekkel, hanem önmagában sem túl korszerű. A legtöbb amerikai elemző szerint 2018-ig Észak-Korea nem lesz képes megbízható interkontinentális rakétákat bevetni.

Észak-Korea főleg módosított Scud és Zyb-rakétákkal van felfegyverezve (ezeknek a hatótávolsága mindössze párszáz kilométer), de van néhány saját fejlesztésű, nagyobb hatótávolságú rakétájuk is, ezek közül elvileg mindössze egy típus alkalmas arra, hogy az amerikai kontinenst is elérje. Mindenesetre Japánt, Dél-Koreát és a minap megfenyegetett Guamot is képes eltalálni a dzsucseista ország, már ha nem hatástalanítják a rakétát röptében a NATO védelmi rendszerei.

Szintén komoly probléma, hogy Észak-Korea minden jel szerint nemcsak nukleáris, hanem vegyi fegyverekkel is rendelkezik; VX-szel ölték például meg Kim Dzsongun bátyját is, Kim Dzsongnamot idén egy malajziai reptéren. Az ilyen fegyverek pusztító hatásáról itt írtunk:Itt egyébként van egy kiváló térkép arról, hogy melyik észak-koreai rakétának mekkora a hatótávolsága, szerepel rajta a Taepodong-2 is, ami egyes elemzők szerint nem hadicélra lett fejlesztve. A hatótávolságuk persze jelentősen növekedhet, ha Észak-Korea ballisztikus rakéták kilövésére alkalmas tengeralattjárókat vet be.

Forrás: Military Factory, Business Insider, The Firearms Blog, Tanks Encyclopedia, Stratfor, CSIS, Wikipedia.
Mystery_Hotel_Budapest - 8
IMG_20190910_155319
A River Estates irodaháza többek között a DIGI kábeles mûsorszolgáltató székhelye a XIII. kerület, Váci út 35-ben.
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
IMG_20190910_155319