Amerika történetének egyik legsúlyosabb katasztrófája lesz ez
Bank

Amerika történetének egyik legsúlyosabb katasztrófája lesz ez

Bár a kárfelmérés még szinte el sem kezdődött, már most borítékolható, hogy bekerül az USA történetének legnagyobb katasztrófái közé a hétvégi Harvey hurrikán pusztítása. A Bloomberg összeszedte a világ, illetve az USA történelmének legnagyobb kárkifizetéssel járó árvízi és egyéb katasztrófáit, mi pedig ránéztünk a magyar biztosítói statisztikákra.

A nyár végén jött a meglepetés

Néhány hete még úgy tűnt, különösen barátságos egyenleggel zárja az USA és a világ az idei nyarat. Ráadásul az év első fele is nagyon szelíd volt a természeti katasztrófák szempontjából:

a Swiss Re elemzése szerint 2017 első hat hónapjában 44 milliárd dollárnyi gazdasági kárt okoztak a katasztrófák a világon, ami 62%-kal (!) volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Ez különösen jó hír a biztosítótársaságoknak és az őket biztosító viszontbiztosítóknak, amelyek egyébként a teljes gazdasági kár több mint felére képeztek fedezetet a nekik fizetett vagyonbiztosítási díjakból.

Jött azonban Harvey, és a nyár utolsó napjaiban mindent elrontott. A jelenlegi becslések szerint valahol 30 és 100 milliárd dollár között lesz a gazdasági kár, amelynek oroszlánrésze Texas államot érinti. Ennek csak egy kis hányada az, ami ténylegesen biztosított, vagyis a károsultak számára várhatóan megtérül majd. A gazdasági kárnál jóval kisebb tehát a biztosított veszteség.

Az alábbi táblázat a gazdasági károk szempontjából mutatja a világ 15 legnagyobb katasztrófáját. Ha bizonyos katasztfórákat (pl. délkelet-ázsiai cumani) hiánylunk a listáról, az azért lehet, mert a legnagyobb, katasztrófának kitett vagyoni érték a fejlett országokban, elsősorban az USA-ban található, így az ottani hurrikánok okozta kár felülreprezentált a listán.

Amerika történetének egyik legsúlyosabb katasztrófája lesz ez

Kis biztosítottság - nagy egyéni kár

Azt mondják, a Harvey hurrikán az általa okozott árvíz miatt volt különösen pusztító, hatásaiban a 2005-ös Katrina hurrikánhoz hasonlítható. Mivel a magánbiztosítók az esetek nagy részében nem fedezik az árvízkárokat, a National Flood Insurance Program (NFIP) nevű szövetségi program számlájára ment az akkori árvízkárok fedezése, és erre lehet számítani most is. Egyes hírek szerint az amerikai kongresszus szeptember végén veszi napirendjére az NFIP finanszírozásának az ügyét.Erre nagy szükség van, hiszen az NFIP óriási adósságállománnyal küzd (24,6 milliárd dollárral tartozik a pénzügyminisztérium felé), és valószínűleg a szövetségi költségvetés, vagyis az adófizetők fogják állni a károsultak költségeit. A Katrina után is végső soron ők állták a cechet, mert akkor sem volt elég a program kerete az árvízkárok fedezésére. A teljes, árvíz miatt becsült gazdasági kárhoz képest akkor is csupán 17%-ot fizetett ki a program.

Amerika történetének egyik legsúlyosabb katasztrófája lesz ez
Mivel azonban a viharkárokra - az árvízkárokkal szemben - jellemzően nagyobb fedezetet kínálnak a biztosítók, a Katrina idején mintegy 47%-os volt a biztosítók kárkifizetése a teljes gazdasági kárhoz képest. Most az Enki Research modellező cég becslése szerint a nagyobb árvízkár-arány miatt 27% lehet a kifizetés.

Egy kis magyar kitekintés

Magyarországon a legtöbb, ingatlanokkal kapcsolatos káresemény a nyári, május- augusztusi hónapokban történik. A biztosítókhoz 2010-2016 között az évnek ebben a periódusában összesen 988 599 kárbejelentés érkezett, amelyekre több mint 73 milliárd forintot fizettek ki a társaságok. A nyári viharok átlagosan mintegy 115 ezer forint összegű kárt tesznek a biztosított ingatlanokban és egyéb javakban, de e téren igen nagy a szórás: sok a kis összegű, úgynevezett "bagatell-kár", de előfordulnak 10 milliós nagyságrendű káresetek is. Az ábrákon látszik, hogy 2010 szokatlanul kemény év volt a természeti katasztrófák szempontjából Magyarországon.

Amerika történetének egyik legsúlyosabb katasztrófája lesz ez
A biztosítók idén nyáron felhívták a figyelmet arra, hogy a magyarországi termékfejlesztés kedvező irányának köszönhetően az elemi károk kockázatai, a vihar, a felhőszakadás, a jégverés, az árvíz és a földrengés része az alapbiztosításoknak. Magyarországon egy megfelelő összegre biztosított ingatlan, egy alapbiztosítással a legsúlyosabb katasztrófakárok esetére védelemmel rendelkezik.

További részletek:

Amerika történetének egyik legsúlyosabb katasztrófája lesz ez
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
mogo_sajat