Elképesztő, milyen gyorsan gazdagodik a magyarok egy része
Bank

Elképesztő, milyen gyorsan gazdagodik a magyarok egy része

Közelít a 4000 milliárd forinthoz a hazai privátbanki szolgáltatóknál kezelt vagyon, ezzel az egy ügyfélre eső vagyon már majdnem eléri a 100 milliót. A Citigold ügyfeleinek köszönhetően az Erste Bank nőtt a legjobban kezelt vagyon és ügyfélszámla tekintetében. Mindeközben fokozódik a piaci koncentráció, az öt legnagyobb szolgáltató kezében van a piaci összvagyon 74%-a. Az idei féléves adatokban találunk azért olyat is, ami nem változott: a privátbanki szolgáltatók továbbra is a szabályozói és piaci környezettől tartanak a legjobban, miután a januárban életbe lépő MIFID 2. a teljes magyar befektetési piac eddigi működését felforgatja.
A privátbanki piac helyzetéről és a jövőbeli lehetőségekről is szó lesz a Portfolio október 17-ei Öngondoskodás konferenciáján. Ne maradjon le róla!A féléves gyakoriságú Portfolio Privátbanki Felmérést 2006 vége óta rendszeresen elkészítjük. A szeptemberi felmérésünkben 14 különböző privátbanki szolgáltató vett részt. A válaszadók által nyilvántartott vagyon 2017. június végén több mint 3990 milliárd forint volt, ami gyakorlatilag teljes piaci lefedettséget jelent.

4000 milliárdnál a privátbanki vagyon

Idén június végével bezárólag a privátbanki szolgáltatóknál lévő vagyon megközelítette a 4000 milliárd forintot, ami december végéhez képest 2,2%-os vagyonbővülést jelent. A bővülés üteme az utóbbi években látott 10% feletti aránytól elmarad, ennek oka részben az, hogy az előző években a Citigold még 2014-es vagyonadatai is szerepeltek a statisztikában, idén viszont a Citi lakossági ügyfeleit az Erste már átvette a privátbanki és főként prémium banki szegmenseibe (a prémium banki adatokat egy soron következő cikkünkben mutatjuk be).

A Citigold ügyfélszámláinak átvételével az ügyfélszámlák számban jelentősebb visszaesés volt idén félévkor, ennek oka, hogy a Cititől átvett ügyfélszámlák döntő többsége is az Erste prémium szegmenséhez került.

Elképesztő, milyen gyorsan gazdagodik a magyarok egy része
Az elmúlt fél évben csak egy szolgáltató változtatott limitet. A Generali a korábbi 30 millió forintos belépési limitet 10 millióra csökkentette, ezzel gyakorlatilag más bankok prémium banki limitjével egy szintre hozta a szolgáltató saját privátbanki belépési korlátját. A legmagasabb belépési limittel rendelkező szolgáltatók sorrendje nem változott, továbbra is a Bank Gutmanné a legnagyobb 300 millióval, ezt követően az UniCredit, az MKB és a K&H holtversenyben van a második helyen 100 milliós limittel. A legalacsonyabb belépési összeghatárok között a Generali 10 milliós belépési határa után a Budapest Banké a második legalacsonyabb 25 millióval.

Az egy ügyfélszámlára eső vagyonban az MKB büszkélkedhet a legmagasabb, 252 milliós vagyonnal, nem sokkal mögötte a HOLD Alapkezelő (korábban Concorde Alapkezelő) következik 247 millióval. A teljes piacra vonatkozó adatok szerint egy ügyfél számláján átlagosan közel 100 millió forintos vagyon volt idén félévkor, ami 21%-os növekedés a tavaly év végén mért 81 millióhoz képest, és több mint 28%-os átlagos vagyonbővülés a tavalyi azonos időszakban mért adathoz képest.

Elképesztő, milyen gyorsan gazdagodik a magyarok egy része
Az ügyfélszámlák számában a Citigold miatt megcsappanó adatoktól eltekintve nem lett rossz a piaci összkép, június végén 40,4 ezer ügyfélszámla volt a hazai privátbanki szolgáltatóknál, ami közel 4%-os növekedést jelent tavaly év végéhez képest, éves alapon pedig közel 5%-ot. A vagyon- és ügyfélszámlaadatok bővülése alapján elmondható, hogy egyre zsugorodik a piac az új ügyfelek bevonását tekintve, miután az ügyfélszámlák már nem tudnak olyan ütemben bővülni a szolgáltatóknál, mint a kezelt vagyon.

A féléves összehasonlításnál maradva, nem meglepő módon az Erste mutatta a legkiugróbb növekedést, a tavaly év végi 2150 ügyfélszámla június végére 3 ezerre duzzadt, ami közel 40%-os bővülés. Az Erste mellett a HOLD Alapkezelőnek és az Equilornak is sikerült nagyobb ügyfélállománnyal bővülnie, előbbinél 13,6%-kal, utóbbinál pedig több mint 17%-kal bővül a számlaszám. A Generalinál annak ellenére csökkent a privátbanki számlák száma, hogy lejjebb vitték a belépési limitet, míg a K&H esetében a csökkenés oka, hogy újraszegmentálták privátbanki ügyfeleiket, valószínűleg többen átkerültek a prémium banki ügyfelek közé.

Elképesztő, milyen gyorsan gazdagodik a magyarok egy része
Avagyonbővülés még a számlaadatoknál is biztatóbban fest, 2016 decemberéhez képest közel 8%-kal nőtt a privátbanki vagyon, éves időtávon pedig több mint 15%-os bővülésről beszélhetünk. Ezzel a hazai privátbanki szolgáltatók még saját becsléseiket is felülmúlták, egy évvel ezelőtt a válaszadók többsége 4-12% közötti vagyonbővülést várt egyéves időtávon a piac egészétől. A legnagyobb mértékű vagyonbővülés szintén az Erstéhez köthető 25%-kal, de mindenképpen pozitívum, hogy a K&H és a Bank Gutmann (A K&H esetében az új ügyfélszegmentáció a magyarázat ez esetben is) kivételével minden szolgáltató pozitív féléves vagyonváltozásról számolt be, de csak 4-en közülük büszkélkedhetnek 10% feletti növekedési ütemmel.

A legnagyobb vagyont továbbra is az OTP privátbankja kezeli közel 1500 milliárd forinttal, a második helyen a Raiffeisen privátbankja áll 467 milliárddal, az Erste privátbankja pedig feljött a harmadik helyre a 400 milliárdos kezelt vagyonnal.Elképesztő, milyen gyorsan gazdagodik a magyarok egy része
Az adatok szerint átlagosan 110 ügyfélszámla jut egy privátbanki tanácsadóra, a legtöbb ügyfélszámlával az OTP-s privátbankároknak kell megküzdeniük, fejenként nagyjából 140-nel, a legkevésbé terhelt privátbankárok pedig a Generalinál vannak, ahol átlagosan 49 ügyfél jut egy tanácsadóra. Minden esetre meglehetősen nagy teher van a bankárokon, gyakorlatilag az iparágban lévő közel 4000 milliárd forintos vagyonért 377 privátbankár felel szektorszinten. Igaz, minden évben nő valamelyest a privátbankárok száma, de az elmúlt félévben látott 10 fős bővülés kevés ahhoz, hogy javítani lehessen az ügyfélélményen vagy esetlegesen a szolgáltatás színvonalán. Márpedig az ügyfelek megtartása és az újak bevonzása egyre nagyobb teherként nyugszik a szolgáltatók vállán, miután az alacsony hozamok, a szabályozói megfelelés, a digitalizáció és a díjstruktúrák átláthatóságára vonatkozó törekvések is nehezítik a privátbankok vagyonszerzési törekvéseit.

Mindettől függetlenül nem várható, hogy az elkövetkező időszakban a privátbankárok száma érdemben nőni tudna, miután a MiFID 2-nek való megfelelési kényszer nagy terhet ró a szolgáltatókra a privátbankárok oktatásával és továbbképzésével kapcsolatban is.

Elképesztő, milyen gyorsan gazdagodik a magyarok egy része

A privátbanki ügyfelek többségének 50 milliónál is több pénze van

Tovább nőtt azoknak az ügyfeleknek az aránya, akiknek a szolgáltatók adatközlése szerint 50 millió forintnál is nagyobb vagyonuk van. Június végén arányuk 64%-ot tett ki, bár ebben nyilván szerepet játszik az is, hogy a szolgáltatók többségénél eleve nem is lehet privátbanki ügyfél az, akinek nincs ekkora vagyona. Ettől persze még igaz, hogy az egyes ügyfelek kezében egyre nagyobb vagyon halmozódik fel (ezt bizonyítja az egy ügyfélre eső vagyon nagysága is, amiről korábban már szó esett). Ehhez képest érdekesség, hogy az ügyfélszámlák csupán 37%-án van 50 milliónál nagyobb vagyon, ami azzal is magyarázható, hogy az ügyfelek több számla között osztják meg a szolgáltatónál tartott pénzt.

Elképesztő, milyen gyorsan gazdagodik a magyarok egy része
A szektorszinten bővülő vagyonnal összhangban a legnagyobb öt privátbanki szolgáltató piaci koncentrációja idén félévkor elérte a 74%-ot, a teljes piaci vagyonhoz viszonyítva az OTP tudta legnagyobb mértékben növelni részesedését, nem sokkal lemaradva mögötte az Erste, de a többi szolgáltató is a piaci átlagnál nagyobb vagyonnövekedést mutatott fel az elmúlt félévben.

Elképesztő, milyen gyorsan gazdagodik a magyarok egy része

Idén eddig a kötvények a favoritok

Az elmúlt fél évben a privátbanki ügyfelek inkább a biztonságra törekedtek, legalábbis ezt mutatja, hogy a szolgáltatók adatközlése szerint a 2016 végi 30%-ról 37%-ra nőtt a kötvénybefektetések aránya az átlagos portfólión belül, a korábban még népszerűbb befektetési alapom a második helyre csúsztak vissza 34%-kal. A részvénybefektetések aránya stagnált, míg a készpénz és bankbetét aránya valamelyest csökkent, 19%-ról 17%-ra.

Az, hogy az ügyfelek óvatosabbak, nem meglepő, az európai választások mellett az észak-koreai rakétakísérletek is borzolják a piaci kedélyeket, ráadásul a részvénypiacok olyan magasságokban járnak, hogy sokan már egy jelentősebb korrekciót várnak.

Elképesztő, milyen gyorsan gazdagodik a magyarok egy része
Ha egy éves időtávot nézünk, a szolgáltatók sokkal pozitívabbak a saját vagyonuk növekedésével kapcsolatban, mint a piac egészének növekedésével. A válaszadók többsége saját vagyonától 8-12%-os, míg a piac egészétől inkább 4-8%-os vagyonbővülést vár a következő egy évben.

Elképesztő, milyen gyorsan gazdagodik a magyarok egy része
Hároméves időtávon már visszafogottabb becsléseket adtak a szolgáltatók, a többség szerint a teljes piaci vagyon 4-8%-os mértékben bővülhet, a saját vagyonnal kapcsolatban viszont nagyobb a megosztottság, a válaszok 4-12%-os bővülésre számítanak.

Elképesztő, milyen gyorsan gazdagodik a magyarok egy része

Ugyanattól retteg a piac, mint fél éve

Tavaly év vége óta nem változott a szolgáltatók megítélése abban, hogy a legnagyobb kockázatot jelenleg is a szabályozói és piaci környezet jelenti a privátbanki szektor számára, maximum annyiban, hogy még az eddiginél is nagyobb kockázatnak élik ezt meg. Meglepőnek ettől még nem mondható az adat, a januárban életbe lépő MiFID 2-től minden tőkepiaci szereplő tart.
A szabályoknak - s így a MIFID 2-nek - való megfelelés kötelező, de ez, ahogy eddig is, kevés az üdvösséghez. A fő cél továbbra is ügyfelek bizalmának megtartása és növelése a piacon. A Budapest Banknál a MIFID 2 bevezetése egybeesik a termékpaletta jelentős kibővítésével. A szabályozás önmagában viszont nem jelent különösebb kihívást, hiszen eddig is transzparenciára törekedtünk - árulta el a MiFID 2-vel kapcsolatos véleményét Konkoly Miklós, a Budapest Alapkezelő vezérigazgatója.
A szabályozói környezetet követően nagyjából fej-fej mellett van a pénz- és tőkepiaci környezet, valamint az alacsony alapkamat-környezet is, mint kockázati faktor. Ami érdekes, és ez szintén a MiFID 2-höz vezethető vissza, hogy még az ügyfélbizalom csökkenésénél vagy elvesztésénél is nagyobb kockázatnak tartják a privátbankok a szolgáltatás technikai feltételeinek biztosítását.

Elképesztő, milyen gyorsan gazdagodik a magyarok egy része
Címlapkép: Shutterstock
Mystery_Hotel_Budapest - 8
IMG_20190910_155319
A River Estates irodaháza többek között a DIGI kábeles mûsorszolgáltató székhelye a XIII. kerület, Váci út 35-ben.
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
IMG_20190910_155319