Bank

Néhány hét múlva 12 takarékszövetkezet marad Magyarországon

Portfolio
Január 1-jétől 12 hasonló méretű és fiókszámú takarékszövetkezet marad az országban, amelyek jól lefednek egy-egy régiót - erősítette meg Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója az mfor.hu-nak. Rövid távon nem terveznek radikális fiókszámcsökkentést, az FHB korábban tervezett tőzsdei kivezetéséről pedig nem esett szó az interjúban.
Vida József elmondta:
 • Egy parlament előtt lévő javaslat módosítja a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetéről szóló jogszabályokat, megszilárdítva és növelve az MFB befolyását - ezek szükségszerű módosítások, egyetértenek velük.
 • A törvénymódosító javaslat a szakmai kompetencia megerősítését szolgálja. A kereskedelmi funkciókat az FHB Kereskedelmi Bank viszi tovább, amelyet maguk között már Takarék Központi Kereskedelmi Banknak neveznek.
 • A tőzsdén jelen lévő FHB Jelzálogbank szerepét felértékeli a múlt heti jegybanki bejelentés a jelzáloglevelek jegybanki vásárlásáról (arról nem beszél Vida József, és a Portfolio kérdésére sem árulták el, szándékukban áll-e még az FHB Jelzálogbank tőzsdei kivezetése - a szerk.).
 • A létrejött Takarék Csoportban a takarékok már nem összehangolatlanul, széttagoltan működnek. 2018. január 1-jétől 12 takarékszövetkezet marad. Az új szisztémában a Takarékbank a központi banki, az SZHISZ az ernyő szerepét tölti be, és a prudenciális garanciákat egy független szakértői testület fogja érvényesíteni.
 • Lehet, hogy a 12 takarékszövetkezet is sok, majd a piac eldönti. Az új, 2018-2019-es struktúra (regionális felosztás) adott, nem terveznek rajta egyelőre változásokat.
 • A takarékszövetkezeteket is érinti a munkaerőhiány, a Vida József által irányított B3 takarékszövetkezetnél például 15-20% a betöltetlen pozíciók aránya. Átlagosan 10%-os béremelési igények merülnek fel.
 • Nem szerepel a rövid távú tervekben, hogy a jelenlegi 1200 fiókról 1000 alá csökkentsék a fiókszámot, de az egyesülések során meg kell szüntetni a párhuzamosságokat.
 • A Takarék Csoport is innovál, unikális a mobilbank fiók vagy az alcsútdobozi Smart Point, utóbbi digitális megoldások tárháza. Tudomása szerint ez még Európában is újdonság, egyedül Brazíliában van hasonló megoldás. Van olyan fejlesztésük is, aminek a segítségével a digitális térben, egy 3D-s szemüveggel is be lehet nyújtani a hiteligénylést.
 • A tanácsadók ugyanakkor szeretik túlzásba esősen felnagyítani a fintech változásokat, "Nem oly rég a Big Data volt a sláger, amire azt mondták, hogy ez a legnagyobb kihívás, ebben kell előremenni. Én nem érzékelem a beígért hatalmas fejlődést."
 • A Takarék Csoport mérlegfőösszege 2400 milliárd forint, ezzel az ország negyedik legnagyobb pénzügyi csoportjának számítanak. Minden ötödik CSOK által támogatott új lakást vagy családi házat az ő közvetítésükkel vásárolnak, emellett több mint 1300 lakás folyamatban lévő megépítését finanszírozzák projektfinanszírozási üzletágukon keresztül.
 • Az MFB Pontokon keresztül elérhető uniós visszatérítendő források több mint 60%-a van már igénnyel lefedve, ebből 200 milliárdot meghaladó befogadott szerződéses állomány a vidék gazdaságát erősíti.
donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Május 6-án indul az új Takarékbank