Átlépte a magyar milliomosklub a bűvös határt - Sosem voltak még ilyen gazdagok
Bank

Átlépte a magyar milliomosklub a bűvös határt - Sosem voltak még ilyen gazdagok

Átlépte a 4000 milliárd forintot a hazai privátbanki szolgáltatóknál kezelt vagyon, ezzel az egy ügyfélre eső vagyon is meghaladta a 100 milliót. A Citigold ügyfeleinek köszönhetően az Erste Bank nőtt a legjobban kezelt vagyon és ügyfélszámla tekintetében tavaly, de az MKB privátbankja is nagyot ment: fél év alatt a piaci szereplők között a legnagyobb összeget, 70 milliárd forintot tudott becsatornázni. Mindeközben fokozódik a piaci koncentráció, az öt legnagyobb szolgáltató kezében van a piaci összvagyon 74%-a.
A féléves gyakoriságú Portfolio Privátbanki Felmérést 2006 vége óta rendszeresen elkészítjük. A februári felmérésünkben 14 különböző privátbanki szolgáltató vett részt. A válaszadók által nyilvántartott vagyon 2017. december végén meghaladta a 4200 milliárd forintot, ami gyakorlatilag teljes piaci lefedettséget jelent.

Átlépte a 4000 milliárdot a privátbanki vagyon

Tavaly év végével bezárólag a privátbanki szolgáltatóknál lévő vagyon meghaladta a 4200 milliárd forintot, ezzel újabb fontos szintet lépett át a szektor. A 4240 milliárd forintos vagyonállomány 2016 év végéhez képest 8,6%-os bővülést jelent.

Ezzel a magyar háztartások bruttó pénzügyi vagyonának csaknem 10%-a van privátbanki ügyfelek kezében.

Azzal, hogy tavaly az Erste átvette a Citi lakossági ügyfeleit a privátbanki, de elsősorban prémium banki szegmenseibe, az ügyfélszámlák száma az előző évekhez képest visszaesett. Ennek oka, hogy a lenti ábrán a 2017-es évben már nincsenek külön feltüntetve a Citigold adatok, a Cititől átvett ügyfélszámlák pedig döntő többségükben az Erste prémium szegmenséhez kerültek.

Átlépte a magyar milliomosklub a bűvös határt - Sosem voltak még ilyen gazdagok
Tavaly egyedül a Generali módosított a belépési limiten, a korábbi 30 milliós összeghatárt 10 millióra csökkentette, ezzel pedig a legalacsonyabb belépési küszöböt határozta meg a privátbanki szegmensben, gyakorlatilag oda, ahol más bankok a prémium szegmenseiket pozícionálják. A legmagasabb belépési limittel rendelkező szolgáltatók sorrendje nem változott, továbbra is a Bank Gutmanné a legnagyobb 300 millióval, ezt követően az UniCredit, az MKB és a K&H holtversenyben van a második helyen 100 milliós limittel. A legalacsonyabb belépési összeghatárok között a Generali 10 milliós belépési határa után a Budapest Banké a második legalacsonyabb 25 millióval.

Az egy ügyfélszámlára eső vagyonban a HOLD Alapkezelő büszkélkedhet a legmagasabb, 254 milliós vagyonnal, nem sokkal mögötte az MKB következik 236 millióval. A teljes piacra vonatkozó adatok szerint egy ügyfél számláján átlagosan közel 103 millió forintos vagyon volt tavaly év végén, ami 26%-os növekedés a 2016 év végén mért 81 millióhoz képest.

Átlépte a magyar milliomosklub a bűvös határt - Sosem voltak még ilyen gazdagok
Az ügyfélszámlák számában a Citigold miatt megcsappanó adatoktól eltekintve nem lett rossz a piaci összkép, december végén 41,3 ezer ügyfélszámla volt a hazai privátbanki szolgáltatóknál, ami 6%-os növekedést jelent 2016 év végéhez képest, de még félév alatt is több mint 2%-os bővülést láthatunk. A vagyon- és ügyfélszámlaadatok bővülési üteme alapján elmondható, hogy egyre zsugorodik a piac az új ügyfelek bevonását tekintve, miután az ügyfélszámlák már nem tudnak olyan ütemben bővülni a szolgáltatóknál, mint a kezelt vagyon, tehát egyre kevesebb ügyfélszámlán koncentrálódik egyre több vagyon.

Nem meglepő módon az Erste mutatta a legkiugróbb növekedést éves szinten, a 2016 év végi 2150 ügyfélszámla december végére közel 3 ezerre duzzadt, ami közel 38%-os bővülés. Az Erste mellett a az Equilornak és az MKB-nak is sikerült nagyobb ügyfélállománnyal bővülnie, előbbinél 25%-kal, utóbbinál pedig több mint 23%-kal bővült a számlaszám. Az MKB-nál külön is érdemes kiemelni a számot, ugyanis nemcsak az ügyfélszámlában dobbantottak nagyot, hanem a kezelt vagyonban is. A Generalinál annak ellenére csökkent a privátbanki számlák száma, hogy lejjebb vitték a belépési limitet, míg a K&H esetében a csökkenés oka, hogy a szolgáltató közlése szerint tavaly felülvizsgálták a célügyfél-szegmenseket, így valószínűleg többen átkerültek a prémium banki ügyfelek közé.

Átlépte a magyar milliomosklub a bűvös határt - Sosem voltak még ilyen gazdagok
A számlaadatoknál jóval nagyobb ütemű bővülést lehetett látni a kezelt vagyonban, 2016 decemberéhez képest közel 15%-kal nőtt a privátbanki vagyon. Ezzel a hazai privátbanki szolgáltatók még saját becsléseiket is felülmúlták, egy évvel ezelőtt a válaszadók többsége 4-8% közötti vagyonbővülést várt egyéves időtávon a piac egészétől. A legnagyobb mértékű vagyonbővülés szintén az Erstéhez köthető több mint 34%-kal, de mindenképpen pozitívum, hogy a K&H kivételével minden szolgáltató pozitív féléves vagyonváltozásról számolt be, ráadásul a többség 10% feletti növekedési ütemmel büszkélkedhet. Ahogy korábban utaltunk rá, elképesztőt menetelt az MKB tavaly a kezelt vagyonban is, a 2016 év végi 344 milliárd forintról 424 milliárdra nőtt a vagyon, ezzel minimálisra csökkentette a harmadik helyezett Erstéhez képesti távolságát.

A legnagyobb vagyont továbbra is az OTP privátbankja kezeli több mint 1500 milliárd forinttal, a második helyen a Raiffeisen privátbankja áll 480 milliárddal, az Erste privátbankja pedig feljött a harmadik helyre a 430 milliárdos kezelt vagyonnal.Átlépte a magyar milliomosklub a bűvös határt - Sosem voltak még ilyen gazdagok
Az adatok szerint átlagosan közel 112 ügyfélszámla jut egy privátbanki tanácsadóra, a legtöbb ügyfélszámlával az OTP-s privátbankároknak kell megküzdeniük, fejenként nagyjából 136-tal (nem sokkal maradnak le az equiloros tanácsadók sem 133-mal), a legkevésbé terhelt privátbankárok pedig a Raiffeisennél vannak, ahol átlagosan 57 ügyfél jut egy tanácsadóra. Meglehetősen nagy teher van tehát a bankárokon, gyakorlatilag az iparágban lévő több mint 4200 milliárd forintos vagyonért 369 privátbankár felel szektorszinten. És ez a szám, bár évről évre bővül, mégis egyre kisebb ütemben, tavaly csupán 3 privátbankárral lett több, mint 2016 év végén.

Sőt, több szolgáltatónál is csökkent a tanácsadói állomány, ami abból a szempontból aggasztó, hogy az ügyfelek megtartása és az újak bevonzása egyre nagyobb teherként nyugszik a szolgáltatók vállán, miután az alacsony hozamok, a szabályozói megfelelés, a digitalizáció és a díjstruktúrák átláthatóságára vonatkozó törekvések is nehezítik a privátbankok vagyonszerzési törekvéseit. Másrészről a csökkenés eredője éppen a szabályozói elvárásoknak való megfelelés, a MiFID 2 januári életbe lépése például extra terhet ró a szolgáltatókra a privátbankárok oktatásával és továbbképzésével kapcsolatban, így előfordulhat, hogy néhányan inkább a privátbankárok számának csökkentése mellett döntenek.

Átlépte a magyar milliomosklub a bűvös határt - Sosem voltak még ilyen gazdagok

A privátbanki ügyfelek többségének 50 milliónál is több pénze van

Egyre nő azoknak az ügyfeleknek az aránya, akiknek a szolgáltatók adatközlése szerint 50 millió forintnál is nagyobb vagyonuk van. December végén arányuk 66%-ot tett ki, bár ebben nyilván szerepet játszik az is, hogy a szolgáltatók többségénél eleve nem is lehet privátbanki ügyfél az, akinek nincs ekkora vagyona. Ettől persze még igaz, hogy az egyes ügyfelek kezében egyre nagyobb vagyon halmozódik fel (ezt bizonyítja az egy ügyfélre eső vagyon nagysága is, amiről korábban már szó esett). Ehhez képest érdekesség, hogy az ügyfélszámlák csupán 39%-án van 50 milliónál nagyobb vagyon, ami azzal is magyarázható, hogy az ügyfelek több számla között osztják meg a szolgáltatónál tartott pénzt.

Átlépte a magyar milliomosklub a bűvös határt - Sosem voltak még ilyen gazdagok
A szektorszinten bővülő vagyonnal összhangban a legnagyobb öt privátbanki szolgáltató piaci koncentrációja tavaly év végén elérte a 74%-ot, a teljes piaci vagyonhoz viszonyítva az Erste és az MKB tudta legnagyobb mértékben növelni részesedését, nem sokkal lemaradva mögöttük az OTP.

Átlépte a magyar milliomosklub a bűvös határt - Sosem voltak még ilyen gazdagok

Inkább a biztonságra játszanak a gazdagok bankárai

Az elmúlt évben a privátbanki ügyfelek inkább a biztonságra törekedtek, a szolgáltatók adatközlése szerint a 2016 végi 30%-ról 38%-ra nőtt a kötvénybefektetések aránya az átlagos portfólión belül, a korábban még népszerűbb befektetési alapok a második helyre csúsztak vissza 35%-kal. A részvénybefektetések aránya stagnált, míg a készpénz és bankbetét aránya valamelyest csökkent, 19%-ról 16%-ra.

Tavaly több olyan piaci és politikai esemény volt, ami miatt nem meglepő, hogy a privátbankárok is inkább óvatosságra intették ügyfeleiket. Az európai választások és a katalán függetlenségi törekvések mellett a geopolitikai feszültségek is borzolták a piaci kedélyeket, ráadásul a részvénypiacok is rekord magasságokban járnak, a napokban már láthattunk is jelentősebb piaci korrekciókat, ami részben összefügg a kötvénypiacok hozamemelkedésével.

Átlépte a magyar milliomosklub a bűvös határt - Sosem voltak még ilyen gazdagok
Ha egy éves időtávot nézünk, a szolgáltatók sokkal pozitívabbak a saját vagyonuk növekedésével kapcsolatban, mint a piac egészének növekedésével. A válaszadók többsége saját vagyonától 8-12%-os, míg a piac egészétől inkább 4-8%-os vagyonbővülést vár a következő egy évben.

Átlépte a magyar milliomosklub a bűvös határt - Sosem voltak még ilyen gazdagok
Hároméves időtávon már visszafogottabb becsléseket adtak a szolgáltatók, a többség szerint a teljes piaci vagyon ez esetben is 4-8%-os mértékben bővülhet, a saját vagyonnal kapcsolatban viszont nagyobb a megosztottság, a válaszok alapján 4-12%-os bővülésre számítanak.

Átlépte a magyar milliomosklub a bűvös határt - Sosem voltak még ilyen gazdagok

A szabályozói és piaci környezet okozza a legnagyobb fejfájást

Egy év alatt sem változott a szolgáltatók megítélése abban, hogy a legnagyobb kockázatot jelenleg is a szabályozói és piaci környezet jelenti a privátbanki szektor számára, igaz, a féléves felmérésünk óta valamelyest megnyugodtak a kedélyek, ami valószínűsíthetően annak köszönhető, hogy a MiFID 2 januári életbe lépésével több bizonytalansági faktor is megszűnt.

A szabályozói környezetet követően a pénz- és tőkepiaci környezet okozza a legtöbb fejfájást, de a közepesnél nagyobb veszélyeket látnak a piaci szereplők az alacsony alapkamat-környezetben is.

Átlépte a magyar milliomosklub a bűvös határt - Sosem voltak még ilyen gazdagok
Címlapkép: Shutterstock
applearfolyam
trump, christmas
GettyImages-140837560
Kiderült, kik irányíthatják a Lánchíd melletti szállodát
Minister of Finance of Hungary, Mihaly Varga
Paks nuclear power plant
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Megjött az MNB indoklása a mai döntés után!