Már havi 200 ezres fizetéssel te lehetsz a bankok kedvence
Bank

Már havi 200 ezres fizetéssel te lehetsz a bankok kedvence

Egyre több magyar milliomost szolgál ki a hazai prémium banki szektor, a Portfolio Prémium Banki Felmérése alapján már több mint 220 ezer ügyfélszámlát kezelnek a szolgáltatók. A prémium banki magasabb színvonalú kiszolgálást sok banknál már havi 200-300 ezer forintos havi számlajóváírással is igényelni lehet, a másik lábon 2 millió forintos megtakarítás is elég lehet ahhoz, hogy valaki prémium ügyféllé váljon. A felmérésből kiderül az is, hogy a vidékről egyre inkább a főváros felé tolódik a prémium ügyfelek koncentrációja, olyannyira, hogy már több a fővárosi ügyfél, mint a vidéki.
A vagyonkezelés jövőjét, valamint a prémium és privátbanki ügyfélkiszolgálás kihívásait is érintjük a Portfolio Investment, Wealth and Savings (IWS) konferenciáján. Ne maradjon le róla!A Portfolio prémium banki piacra kiterjedő, féléves gyakoriságú felmérésének célja, hogy a hazai nagybankokat és prémium szolgáltatókat megszólaltatva bemutassa az egyik legdinamikusabb növekedést mutató lakossági szegmens fontosabb jellemzőit. Az idei féléves felmérésünkben a hazai prémium szolgáltatók többsége képviseltette magát, cikkünkben csak azok a szolgáltatók vannak név szerint feltüntetve , amelyek az ügyfélszámlák számáról és/vagy a kezelt vagyonról adatokat szolgáltak.

Havi 200 ezerrel is lehet valaki prémium ügyfél

A prémium szolgáltatók adatközlése alapján 2-30 millió forintos megtakarítás vagy havi szinten 200-1000 ezer forintos jóváírás kell ahhoz, hogy valaki prémium ügyfél lehessen. Az adatszolgáltatók közül a K&H-nál és a Diófánál is változtak a prémium limitek tavaly. A K&H esetében a korábbi, életkor szerinti szegmentáció megszűnt, és az eddigi, 3-5 millió forintos limit helyett 5 milliós megtakarítást ír elő a bank, vagy havi szinten 300 ezer forintos jövedelem-jóváírást. A K&H esetében a magasabb limit összefügghet azzal, hogy a privátbanki szegmensükben is újrapozícionálták az ügyfeleket. A Diófánál pedig új szegmenst vezettek be, a korábbi 10 milliós limit megmaradt, de egy második prémium banki szegmenst is kialakítottak, ahol minimum 30 millió forintos megtakarítással lehet bekerülni

Egyes prémium banki limitek egy-két esetben elérik vagy meg is haladják a privátbanki szolgáltatók által alkalmazott belépési küszöböket (a Generalinál például már 10 millióval privátbanki ügyféllé lehet válni), bár utóbbi esetben 50 millió forint alatti limittel csak kevés szolgáltató rendelkezik a piacon. Az FHB-nál például azért magasabb a belépési limit a prémium ügyfeleknek, mivel az ehhez kapcsolt szolgáltatásukat a prémium és privátbanki szolgáltatás közé pozícionálják, a banknak például nincs külön privátbanki szegmense.

Már havi 200 ezres fizetéssel te lehetsz a bankok kedvence

Új szereplők és dinamikusan bővülő vagyon

A prémium banki felmérésünkhöz adatot közlő szolgáltatók 2017 végén már közel 2500 milliárd forintot kezeltek, ami féléves alapon 5,4%-os, 2016 év végéhez képest pedig több mint 20% vagyonnövekedés. Tavaly egy új szereplő, az SPB is megjelent a prémium banki piacon, ahol életkortól függően 5, illetve 10 milliós megtakarítással lehet prémium ügyféllé válni.

Az adatokat szolgáltatók közül
  • továbbra is az OTP kezeli a legnagyobb prémium vagyont mintegy 800 milliárd forinttal,
  • ezt követően egy év alatt majdnem duplázva berobbant a második helyre 666 milliárddal az Erste, miután a citis ügyfelek átvétele főként a bank prémium szegmensében csapódott le,
  • harmadiknak pedig a CIB került fel a dobogóra 463 milliárddal.

A legnagyobb éves vagyonnövekedést az alacsony bázis hatására a Diófa mutatta fel 180%-kal, ezt követően jön az MKB több mint 92%-kal, majd az Erste közel 92%-kal. Az Ersténél a korábban is említett citis ügyfelek átvétele dobta meg leginkább a számokat, az MKB pedig a privátbanki vagyonszerzés mellett úgy tűnik, a prémium piacon is nagyot ment, egy év leforgása alatt az Erstéhez hasonlóan közel duplázott.

Már havi 200 ezres fizetéssel te lehetsz a bankok kedvence

Egyre többen válnak prémium ügyféllé

Tavaly év végén az adatot közlő prémium szolgáltatók összesen több mint 223 ezer ügyfélszámlát kezeltek, ami közel 20%-os emelkedés a 2016 év végi adatokhoz képest. Nem volt olyan a szolgáltatók között, amelyek az idei első félévben ne tudták volna megtartani vagy bővíteni prémium ügyfélállományukat, közülük is kiemelhető
  • a Diófa, ahol egy 35-ről 111-re nőtt év alatt a számlaszám, ami 217%-os emelkedés,
  • az MKB, ahol a 2016 év végi 1200-ról 2757-re nőtt a prémium számlaszám, ami közel 130%-os bővülés,
  • és az Erste, ahol a vagyonnövekedés mellett az ügyfélszámlák számában is jelentős bővülés történt idén, több mint 88%-os bővüléssel a piacon a második legnagyobb ügyfélállománnyal bírnak.

Ráadásul vagyon- és ügyfélszámla-oldalon további bővülés előtt áll a piac, egyrészt a prémium banki piac még nem olyan telített, mint a privátbanki, másrészt a szolgáltatók több mint 40%-a 16% feletti ügyfélbővülésre számít a következő egy évben.

Már havi 200 ezres fizetéssel te lehetsz a bankok kedvence

Fordult a kocka: a fővárosban már több a prémium ügyfél

Tavaly év végével fordult az eddigi trend a prémium banki piacon: immár a szolgáltatóknál többségben vannak a fővárosi ügyfelek, mint a vidékiek, holott eddig a vidékiek domináltak. December végére a fővárosiak aránya 51% lett, vannak olyan szolgáltatók, ahol a fővárosiak aránya 70% körüli, míg másoknál a 30%-ot sem éri el.

Már havi 200 ezres fizetéssel te lehetsz a bankok kedvence
A szolgáltatók adatközlése szerint a fővárosi és a vidéki bankfiókok is fontos szerepet kapnak a prémium ügyfelek kiszolgálásában, bár a fővárosban nagyobb azoknak a bankfiókoknak az aránya, amelyeknél prémium szolgáltatások is elérhetőek. Az adatközlő szolgáltatók összesen 1117 bankfiókkal rendelkeznek, ezek közül 639-nél érhetőek el prémium banki szolgáltatások, tehát a bankfiókok több mint felében. Ez is mutatja, hogy a bankok komoly erőforrásokat allokálnak a prémium ügyfelek kiszolgálására, a globálisan továbbra is alacsonynak mondható hozamkörnyezet is jelentős nyomást helyez a banki profitabilitásra, a jövedelmezőséget a bankok részben a prémium ügyfelek felé való nagyobb elmozdulással próbálják javítani.

Ráadásul a prémium ügyfelek idővel a privátbanki ügyfelekké válhatnak, a privátbanki telített piacon minden eddiginél fontosabb szerepe lehet a saját privátbanki ügyfelek "kinevelésének".

Már havi 200 ezres fizetéssel te lehetsz a bankok kedvence

Befektetési alapokban van az ügyfélpénz fele

A prémium ügyfelek átlagos vagyonösszetétele alapján a befektetési alapok jelentik az abszolút kedvenc befektetési lehetőséget, olyan szinten, hogy a kezelt vagyon közel 52%-a van már ebben a kategóriában. Mindeközben egy év alatt lecsökkent a bankbetétek és a készpénz aránya is a 2016. december végi 23,5%-ról 23%-ra.

Összességében az látszik, hogy a prémium ügyfelek kockázatvállalóbbak egy átlagos magyarhoz képest, az MNB értékpapír-statisztikái szerint ugyanis a magyar háztartások megtakarításainak jelentős része bankbetétben és állampapírban van, a készpénz és a befektetési jegyek aránya nagyjából hasonló. A tavalyi adatok alapján a háztartások körében az állampapírok voltak a legkeresettebbek megtakarítási termékek.

Már havi 200 ezres fizetéssel te lehetsz a bankok kedvence

Optimisták a szolgáltatók: van még tér a vagyonbővülésre

Megkérdeztük a prémium szolgáltatókat arról is, hogy a saját, illetve a piaci vagyont tekintve milyen növekedésre számítanak 1 és 3 éves időtávon. A következő egy évben a válaszadók több mint 40%-a úgy véli, hogy 16%-ot meghaladó mértékben bővül a kezelt vagyon, a teljes piacra vonatkozóan pedig a többség 4-8% közötti vagyonnövekedést jósol.

Már havi 200 ezres fizetéssel te lehetsz a bankok kedvence
Három éves időtávon a saját vagyonbővülést tekintve már visszafogottabb becsléseket kapunk, nagyjából a válaszok 30-30%-a eset a 8-12% közötti, illetve a 16% feletti vagyonbővülésre. Hasonlóan visszafogottabb becsléseket kapunk az iparági vagyonbővülésre is hároméves időtávon, a szolgáltatók többsége szerint ez esetben 4-8% közötti bővülésre lehet számítani.

Már havi 200 ezres fizetéssel te lehetsz a bankok kedvence
A prémium szektorra leselkedő kockázatok közül a szabályozói és piaci környezettől tartanak a legjobban a szolgáltatók, ahogyan a privátbankoknál, úgy itt is főként a MiFID 2-nek való megfelelés okoz kihívásokat. A pénz- és tőkepiaci környezet a második helyre szorult, míg a harmadik legnagyobb kockázatot a hazai gazdaságpolitikában látják a válaszadók.

Már havi 200 ezres fizetéssel te lehetsz a bankok kedvence
A vagyonkezelés jövőjét, valamint a prémium és privátbanki ügyfélkiszolgálás kihívásait is érintjük a Portfolio Investment, Wealth and Savings (IWS) konferenciáján. Ne maradjon le róla!


Címlapkép: Shutterstock
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Japán belement a regionalizációba: a magyarok már könnyebben szállíthatnak húst járvány esetén
Benzin
nyugdíj191203gettystock
Ökológiai gazdálkodás: Magyarország az uniós lista végén kullog
Nemzeti konzultációt tart Emmanuel Macron
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Vida József megvette a TV2-t