Bank

Örömhírrel indította a napot az Erste Bank

Az elemzői várakozásokat meghaladó, 329 millió eurós adózott eredményről számolt be a negyedik negyedévre az Erste Group. Az összes fő bevételi tétel magasabb lett a vártnál, a nem teljesítő hitelek aránya 4%-ra csökkent, és negyedik egymást követő évben, ezúttal 7%-kal nőtt a hitelállomány. A bankcsoport 1,3 milliárd eurós éves profitjához a magyar leánybank 165 millió euróval (közel 50 milliárd forint) járult hozzá. Az Erste Group 1,2 eurós osztalékot fizethet idén részvényenként, ami 20%-kal magasabb az egy évvel korábbinál.
Az összes fontosabb bevételi soron sikerült felülmúlnia a várakozásokat az Erste Groupnak ma reggel közzétett negyedik negyedéves gyorsjelentésével. Ugyanakkor a működési ráfordítások még nagyobb mértékben tértek el felfelé a Reuters konszenzusától, így a működési eredmény némileg elmarad a várttól. Az eredményszámokat végül a céltartalék-képzés mentette meg, ugyanis harmadával kevesebbet képzett a bank a vártnál. Így a 329 millió eurós nettó eredmény 10%-kal magasabb a várakozásnál.

Örömhírrel indította a napot az Erste Bank
Lassan, de biztosan javul az alapvető tevékenység teljesítménye és nő az üzleti volumen, miközben a kamat- és hozamkörnyezet továbbra is nyomott. Mindezek eredőjeként a negyedik negyedéves nettó kamatbevétel 1,5%-kal, a nettó díj- és jutalékbevétel pedig 5,7%-kal múlta felül az egy évvel korábbit az Ersténél. A kereskedési bevételek szempontjából is jól alakult 2017 vége.

Örömhírrel indította a napot az Erste Bank
A működési ráfordítások ugyanakkor számottevő mértékben, 7,5%-kal nőttek, miközben lényegi akvizíciós tevékenysége (pl. bankvásárlás) nincs mostanában a banknak. A költség/bevétel hányados az év egészében az előző évi 60,2%-ról 62,4%-ra emelkedett. Ezt azonban kompenzálta a hitelezési céltartalékok folytatódó visszaesése. Igaz, az előző negyedévhez képest nettó értelemben most nem szabadított fel céltartalékokat a bank, a 61 millió eurós nettó céltartalék-képzés kevesebb mint fele az egy évvel korábbinak. A nem teljesítő hitelek aránya a hitelállomány növekedésének is köszönhetően az egy évvel korábbi 4,9%-ról mára az alacsonynak számító 4,0%-os szintre csökkent.

Örömhírrel indította a napot az Erste Bank
Szépen nő az üzleti volumen: a hitelállomány 6,8%-kal, a betétállomány 9,4%-kal nőtt euróban számítva az osztrák bankcsoportnál. Egy év alatt nettó 13 milliárd eurónyi betét érkezett a bankhoz, amit a bank közleménye (joggal) kivételes fejleménynek nevez. A nettó hitelállomány 9 milliárd euróval bővült az év során.

Örömhírrel indította a napot az Erste Bank
A magyar leánybank teljesítménye továbbra is szerény az osztrák és a cseh, de még a szlovák leánybank eredményeihez képest is, ugyanakkor a válságévekhez képest kiemelkedő, 50 milliárd forint körüli adózott eredményt ért el a bank 2017 egészében. A leánybank magyar nyelvű közleményében kiemelte a tavalyi év egészével kapcsolatban:
  • Adózás előtti eredményük IFRS szerint több mint 27 százalékkal nőtt és meghaladta a 60 milliárd forintot, ami új rekordot jelent,
  • a profit bővüléséből több mint 10 milliárd forintot magyaráznak egyszeri tételek, a portfolió minőségének javulásával jelentős volt a céltartalék-felszabadítás, miközben a sikeres Citibank akvizíció nyomán növekedett a működési eredmény és jelentősen csökkent - 60 százalék alá mérséklődött - a korrigált költség-bevétel arány,
  • Az év utolsó negyedében kiugróan növekedett a lakáshitelek értékesítése: az újonnan megkötött jelzáloghitel-szerződések értéke 26 százalékkal haladta meg a harmadik negyedévit. A jelzáloghitelek folyósítása az év egészét tekintve mintegy a harmadával volt nagyobb a 2016-os értéknél, míg a fogyasztási típusú kölcsönök esetében 44 százalékkal nőtt az értékesítés a megelőző évihez képest.
  • A vállalati üzletág kiugró növekedését az új kihelyezések robosztus bővülése magyarázza: a folyósított nagyvállalati hitelek értéke csaknem a duplája volt az előző évinek, a kis- és középvállalati szegmensben az új kihelyezések volumene több mint a harmadával emelkedett. A teljesítő vállalati hitelek állománya az év egészében 30 százalékkal nőtt.
  • Az Erste Bank Hungary betétállománya 9 százalékkal növekedett tavaly. A Citibank átvételének sikerét mutatja, hogy az integrációt követően minimális, az előzetesen legjobbnak gondolt verziónál is kisebb mértékű volt az elvándorlás. A magyar csoport által kezelt vagyon részben ennek eredményeként is 32 százalékkal növekedett az elmúlt évben. A még külön jogi egységként működő Erste Befektetési Zrt.-nél 20 százalék feletti bevételnövekedést és a nyereség több mint 60 százalékos bővülését könyvelték el.


Örömhírrel indította a napot az Erste Bank
Ami a jövőt illeti, az osztrák bankcsoport, illetve Andreas Treichl vezérigazgató többek között az alábbiakat közölte:
  • az éves kockázati költség mindössze 9 bázispont volt tavaly a banknál, de a társaság közleménye megjegyzi, hogy nem céljuk a kockázati költségek teljes eltüntetése, "azért vagyunk itt, hogy kockázatokat vállaljunk",
  • a bank úgy érzi, hogy a javuló eredményekből a részvényeseknek is részesedniük kell, így az egy évvel korábbinál 20%-kal magasabb, 1,2 eurós részvényenkénti osztalékot irányoztak elő,
  • az idei évre két egyértelmű fókuszterületet jelölt ki a bankcsoport: 1. az alkalmazottakba fektetni, hogy a legjobb tanácsokat adják az ügyfeleknek, 2. a bank digitális banki platformjának, a George-nak a bevezetése a bankcsoport összes piacán.
  • A tavalyi 11,5% után idén is több mint 10%-os tőkearányos megtérülést (ROTE) kíván elérni a társaság, hitelállományának növekedése pedig 5% környékén lehet. A bevételekben szolíd növekedést, a működési ráfordításokban marginális csökkenést ígérnek.


Örömhírrel indította a napot az Erste Bank
A vártnál jobb eredményeknek és a pozitív kilátásoknak köszönhetően kedvezően fogadhatja a piac az Erste gyorsjelentését.

Örömhírrel indította a napot az Erste Bank
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
hsbc_shutter