Előfizetői tartalom

Tabudöntő népszavazással állítanák fejre a teljes pénzügyi rendszert

A nyugati kapitalizmus egyik tabutémáját, a kereskedelmi bankok pénzteremtési jogát feszegeti az a népszavazás, amelyet június 10-én tartanak Svájcban. A Vollgeld nevű kezdeményezés a "szuverén pénz" bevezetésével elvenné a pénzteremtés jogát a bankoktól, és kizárólag a jegybank kezében hagyná meg azt. A példátlan lépés a pénzügyi rendszer működési logikáját és a monetáris politika játékszabályait is alapjaiban írná át, nem véletlenül ellenzi szinte a teljes svájci politikai elit. A piacok szerencséjére egyelőre a szavazók jelentős többsége is, pedig nem tisztán "pénzügyi ezotériáról" van szó.
Te is rosszul tudtad?Az emberek jó része szerte a világon, így Magyarországon is abban a hiszemben él, hogy kizárólag a jegybank(ok) által teremtett pénzt használjuk, ezt dobálják ide-oda a gazdaság és a társadalom szereplői között a kereskedelmi bankok. Mindig csak az a pénzmennyiség kerül használatba egy országban (már ami a helyi pénznemet illeti), amelyet maga a központi...

Tisztelt felhasználónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük, lépjen be az alábbi űrlapon:

 

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái