Előfizetői tartalom

Új "devizahiteles" katasztrófától félsz? Akkor ezt nézd meg!

Egész Európa egyik legszigorúbb hitelfelvételi szabályozásával parancsolt megálljt a túlzott lakossági eladósodottságnak a Magyar Nemzeti Bank. A 2015 eleje óta élő adósságfékszabályok igazából nem fogták vissza eddig érdemben a hitelezést, de ha a jegybank makroprudenciális jelzőrendszere jól működik, valószínűleg hatékony eszköz lesz a hitelbuborékok megelőzésére. A bankok saját felmérésünk szerint elégedettek a szabályozás jelenlegi paramétereivel, de idővel finomhangolásra és akár szigorításra is szükség lehet.

A Hitelintézeti Szemle legutóbbi számában az MNB szakértői több érdekességre is ráirányították a figyelmünket a hazai és a nemzetközi adósságfékszabályokra vonatkozóan, és áprilisi Hitelezés 2018 konferenciánkon is előkerült a téma. Ezek legfontosabb tanulságait összegezzük az alábbiakban. Az adósságfék-szabályok kétféle módon képesek megakadályozni a lakosság...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés