Bank

Kína lehet a Trump és Irán közti konfliktus fő nyertese

Portfolio
Ahogy az Egyesült Államok szankciói miatt a nyugat hátat fordít Iránnak, Kína és megmentheti a perzsa országot a teljes gazdasági összeomlástól és szaftos üzletek tömkelegét zsebelheti be közben - írja a Bloomberg.
2006 óta megduplázódott a Kína és Irán közti kereskedelmi forgalom, 28 milliárd dollárra. Irán olajexportja nagyrészt Kínába megy, évente 11 milliárd dollárnyi olajat adnak el az ázsiai országnak. Miközben a nukleáris megállapodás előtti nyugati szankciók terhelték az országot, a kínaiak segítettek a teheráni metró felújításában is.

Irán lassan elhagyta azt az ötletet, hogy megnyílnak a nyugatnak. A kínaiak 30 éve Iránban vannak. Megvannak a szerződéseik, a helyi személyzetük, kapcsolataik a helyi bankokhoz

- fogalmazott Dina Esfandiary, a londoni King's College Irán-kínai kapcsolati szakértője.

Mielőtt Trump bejelentette az atomalku felmondását, számos európai cég (pl. Airbus, Total) is tárgyalt Iránnal, most ezeket az üzleteket mind orosz és kínai cégek szerezhetik meg.

Bár a kínaiak látszólag nem törődnek az Irán ellen hozott amerikai szankciókkal, az Egyesült Államok nem hagyja a helyzetet szó nélkül: a Huaweit vizsgálják az iráni szankciók megsértése miatt, a ZTE Corporationt pedig eltiltották az amerikai alkatrészek vásárlásától. Mivel a kínai cégek már sokkal inkább globalizálódtak, mint 2015 előtt, az Egyesült Államoknak már sokkal nagyobb nyomásgyakorlási erejük van az ilyen cégek felett. Ennek ellenére még mindig több olyan kínai cég van, melynek egyáltalán nincs amerikai üzlete, sőt a globális vállalatoknak is adott a lehetőség, hogy csináljanak egy kvázi-független leányvállalatot és ezen keresztül üzleteljenek Iránnal.

Érdemes megjegyezni, hogy a kínaiak az Út és Övezet programban is fontos szerepet szánnak Iránnak: például vasútvonalat építenének Mashhadba és Bushehrbe, mintegy 2,2 milliárd dollárért.
BÉT
GettyImages-1132938888
Varhelyi Oliver hetfon mar atment a vizsgan
GettyImages-1171927220
trump
GettyImages-1185431673
férfi pizsamában nézi a telefonját
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Megjött az MNB indoklása a mai döntés után!