Előfizetői tartalom

Pánik az áfa körül: a bankodon fog múlni, mennyibe kerül a lakásod

Palkó István
Jelen állás szerint 2020 elejétől ismét 27%-os áfát kell fizetniük az új lakások vásárlóinak az eddigi 5% helyett. A változás nyomán nagy gondolkozás indult el a bankok és a fejlesztők körében arról, miként lehetne megoldani, hogy az addig be nem fejezett lakások minél nagyobb vételárrészét vagy akár teljes értékét még 2018-2019-ben, akár jóval a használatba vétel előtt, az alacsonyabb áfa mellett fizethessék meg a vásárlók. Úgy tűnik, mint sok más időzítési probléma esetében, most is a hitelnyújtó bankok kezében a megoldás. Van, amelyik már be is vezetett a problémát áthidaló hitelterméket.

Lakáshitelt vennél fel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!Eltérnek a lakásfejlesztések, adásvételi szerződések abban, hogy az emelkedő lakásáfa kockázatát a fejlesztő vagy a lakásvásárló viseli. Minél közelebb a magasabb lakásáfa időszaka, annál gyakoribb, hogy a fejlesztők a nettó értékre kötnek szerződést, így ha 2019 végéig nem sikerül befejezni a lakást...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái