A kirúgott banki dolgozók és a bezárt bankfiókok országa lettünk
Bank

A kirúgott banki dolgozók és a bezárt bankfiókok országa lettünk

Egy-két bank kivételével véget ért a tömeges fiókbezárások és létszámleépítések időszaka a magyar bankszektorban. Így is látványos a változás, ami végbement: a Portfolio friss gyűjtése alapján a 10 legnagyobb lakossági bank fiókszáma 28%-kal (több mint 420 egységgel), alkalmazotti létszáma pedig 10%-kal (több mint 3100 fővel) csökkent egy évtized leforgása alatt. Mára szétvált a két trend: a banki dolgozók létszáma tavaly óta ismét nő az üzleti aktivitás növekedésének köszönhetően, a fiókszám viszont tovább csökken Magyarországon, többek között a digitalizáció és a takarékszövetkezetek konszolidációja miatt.
A 10 legnagyobb magyar bank alatt ezúttal a legnagyobb fiókhálózattal rendelkező, lakossági szolgáltatásokban is aktív kereskedelmi bankokat értjük, ezeket vizsgáltuk meg részletesebben. Az alkalmazotti létszám és a fiókszám szempontjából is meghatározónak tűnik, melyik bank mennyire erős a retail üzletágban. Adataikat az alábbiakban konszolidáltan (hazai leánycégekkel együtt) mutatjuk be, ahol lehetséges volt, ott kiegészítve a Takarék Csoport adataival is.

Fiókszám: -28%

Nem meglepő a lista eleje: a legtöbb fiókkal a Takarék Csoport, az OTP, a K&H, az Erste és a Budapest Bank rendelkezik, ezek ugyanis a legerősebbek a lakossági számlavezetésben is. Mérlegfőösszegéhez képest az Erste és a Budapest Bank látványosan előbbre, az UniCredit pedig hátrébb helyezkedik el a fiókszám szerinti listán. A CIB, az MKB és a Raiffeisen esetében a viszonylag kicsi fiókszám miatt nagy a digitalizáció jelentősége.

A kirúgott banki dolgozók és a bezárt bankfiókok országa lettünk
2008 vége, vagyis a válság kezdete óta egyedül a Takarék Kereskedelmi Banknak nőtt a fiókszáma, elsősorban az Allianz Bank hét évvel ezelőtti megvásárlása miatt. Az utóbbi egy-két évben viszont megszüntették a Takarék Csoport többi tagjával (főleg a takarékszövetkezetekkel) fennálló párhuzamosságok nagy részét, így ma már csak a megyeszékhelyeken, Sopronban és Budapesten találkozunk a Takarék Kereskedelmi Bank 30 fiókjával a társaság fiókkeresője alapján. A teljes Takarék Csoport az idei év közepi adatok szerint 1153 fiókkal rendelkezik még, övék az összes hazai fiók csaknem fele.

A legnagyobb fiókhálózat-szűkítést a Raiffeisen, a CIB, a Sberbank (korábban Volksbank) és az UniCredit hajtotta végre az elmúlt évtizedben a kereskedelmi bankok közül, ezeknél a bankoknál kevesebb mint felére csökkent a fiókszám. A 10 legnagyobb lakossági bank összesített fiókszáma ma közel 1100, ami 28%-kal kisebb a 2008 végi adatnál.

A kirúgott banki dolgozók és a bezárt bankfiókok országa lettünk
Az MNB statisztikáiban 2013-ig visszamenőleg találtuk meg a teljes hitelintézeti szektor fiókszámát. A szektor (benne a takarékszövetkezetek) fiókszáma 2013 és 2017 vége között 3157-től 2420-ra, vagyis 23%-kal csökkent. A nettó 737 fiókot érintő bezárási hullámból 200 kötődött a 10 legnagyobb lakossági bankhoz, a maradékból több mint 500 fiókbezárás jó része valószínűleg a takarékszövetkezetek integrációja következtében ment végbe.

A kirúgott banki dolgozók és a bezárt bankfiókok országa lettünk

Létszám: -10%

Az alkalmazotti létszám szempontjából is ugyanazok a bankok állnak az élen. A 10 legnagyobb kereskedelmi bank összesen (konszolidáltan) több mint 28 ezer főt foglalkoztat, a teljes hitelintézeti szektorban pedig több mint 39 ezren dolgoznak (ez 2008 és 2017 között 11%-os csökkenést jelent), vagyis elmondható, hogy nagyjából 100-ból 1 magyar munkavállaló dolgozik valamelyik hazai hitelintézetnél. A Takarék Csoport teljes alkalmazotti létszáma megközelíti a 7 ezer főt.

A kirúgott banki dolgozók és a bezárt bankfiókok országa lettünk
A legnagyobb létszámleépítéseket a CIB, a Raiffeisen és (még a válság elején) a Budapest Bank, valamint a Sberbank (korábban Volksbank) hajtotta végre, a CIB esetében csaknem feleződött, a Raiffeisennél pedig több mint harmadával csökkent a létszám. A 10 legnagyobb lakossági banknál ma 10%-kal dolgoznak kevesebben, mint tíz évvel ezelőtt. A fent már kifejtett okokból a Takarék Jelzálogbank és érdekeltségei (köztük a Takarék Kereskedelmi Bank) létszáma jelentősen nőtt ezen időszak alatt, és az OTP-nél is kétszámjegyű létszámnövekedés következett be.

A kirúgott banki dolgozók és a bezárt bankfiókok országa lettünk
A fiókszámmal ellentétben az alkalmazotti létszám már nem zsugorodott tovább a bankoknál az elmúlt másfél évben, jelentősnek mondható leépítés csak a Takarék Jelzálogbanknál, illetve érdekeltségeinél történt. 2016 vége óta 4%-os létszámbővülést látunk a 10 legnagyobb lakossági banknál, így ma már csaknem annyian dolgoznak náluk, mint 2011-ben.

A kirúgott banki dolgozók és a bezárt bankfiókok országa lettünk

Mi várható?

A fiókszám és a létszám szempontjából is nagy jelentősége van 1. a bankok üzleti aktivitásának, 2. a költségkontrollnak, 3. a digitalizációnak, 4. olyan sajátosságoknak, mint amilyen a takarékszövetkezeti rendszer konszolidációja.

Miközben az üzleti aktivitás növekedése egyértelműen a banki kapacitások (fiókszám, létszám) növelése, a költségkontroll pedig ezek szinten tartása vagy még inkább a csökkentése irányába hat, a következő évek kereskedelmi banki trendjét elsősorban a digitalizáció határozhatja meg.

A digitalizáció ma előbbre jár a fióklátogatások, mint a munkaerő kiváltásában: a digitális ügyfélkiszolgálási csatornák elterjedtebbek a robotizációnál és a munkaerőt kiváltó mesterséges intelligenciánál. Rövid távon így valószínűleg továbbra is a fiókszámra lesz nagyobb hatása a digitalizációnak, közép- és hosszú távon azonban a létszámban is erőteljesen meglátszódhat majd.
termeloi piac unios tamogatas200125
takarekbank
bulgária város létkép
GettyImages-1191804678(1)
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
takarekbank