A válság előtt sem volt ilyen: pénzeső a magyar befektetési profiknál
Bank

A válság előtt sem volt ilyen: pénzeső a magyar befektetési profiknál

Az MNB által publikált Aranykönyv első megjelenése óta nem volt olyan nyereséges a magyar alapkezelői piac, mint tavaly, amiben a kedvező tőkepiaci környezet mellett szerepet játszhatott az is, hogy a magyar piacon a magasabb díjjal dolgozó, cserébe viszont magasabb potenciális hozamot ígérő alapok továbbra is népszerűek. Egy év alatt tovább hízott a legnagyobb vagyont kezelő alapkezelők vagyona, a 10 legnagyobb szereplő ezzel már a teljes piaci vagyon 91%-a felett őrködik.Még a 2016-os profitrekordot is sikerült megdöntenie a hazai alapkezelői piacnak tavaly, miután szektorszinten közel 27 milliárd forintos adózott nyereséget ért el.

Ennél magasabb profitja nem volt még a szektornak, mióta az MNB 2003-ban először publikálta az Aranykönyvet.

Bár tavaly bejött a Mifid 2-nek való megfelelési kényszer és egyre inkább terjednek a passzívan kezelt alapok, a magyar alapkezelői üzletágnak így is sikerült profitoldalról az eddigi legerősebb évet zárnia, amiben szerepet játszhat a tavalyi kedvező részvénypiaci környezet mellett az is, hogy itthon továbbra is sok pénzt kezelnek a magasabb költséggel dolgozó, de cserébe magasabb hozammal is kecsegtető olyan alapok, mint az abszolút hozamú alapok.

A válság előtt sem volt ilyen: pénzeső a magyar befektetési profiknál
(A továbbiakban a kockázatitőke-alapkezelők adatai nem képezik részét az elemzésnek.)

Tavaly a legnagyobb adózott nyereséget az OTP Alapkezelő érte el 8,3 milliárd forinttal, ami 1,6 milliárddal több, mint 2016-ban. Ettől kissé lemaradva ért fel a második helyre az Aegon Alapkezelő 2,8 milliárddal, majd a K&H Alapkezelő 1,8 milliárddal. Az első 10 helyen szereplő alapkezelő nevében történt változás 2016-hoz képest, egyrészt az MKB-Pannónia fúziójával az egyesített cég bekerült a 10 legnyereségesebb alapkezelő cég közé, míg az Amundi vagy a Generali már nem fért fel a listára. Emellett a tavalyi év ingatlanőrületét bizonyítja (ami egyébként egyelőre idén is kitart), hogy az OTP Ingatlan Alapkezelő 1,6 milliárd forintos profitjával felkerült az ötödik helyre.


A válság előtt sem volt ilyen: pénzeső a magyar befektetési profiknál

A piaci koncentráció az alapkezelői piacot is erősen jellemzi, a lenti ábrán szereplő tíz legnyereségesebb szereplő profitja a teljes szektor(beleértve ebben a kockázatitőke-alapkezelőket is) nyereségének több mint 82%-át adja.

A válság előtt sem volt ilyen: pénzeső a magyar befektetési profiknál
Jól jött a kezelt vagyonnak a kiemelkedő tavalyi részvénypiaci teljesítmény és a kedvező piaci hangulat, a legnagyobb vagyont kezelő alapkezelők a K&H kivételével mind növelni tudták a kezelt vagyont 2016-hoz képest. Ezermilliárd feletti kezelt vagyonnal továbbra is csak az OTP Alapkezelő van a listán, igaz, az ezermilliárdos küszöböt tavaly az Erste is megközelítette 955 milliárddal. A harmadik legnagyobb vagyont kezelő alapkezelő a kisebb vagyoncsökkenés ellenére is a K&H 794 milliárddal, a legnagyobb százalékos ugrást pedig egy év alatt az OTP Ingatlan Alapkezelő mutatta fel a listán.

A tíz legnagyobb összegű vagyont kezelő szolgáltatók összesen közel 5590 milliárd forintnyi ügyfélpénzt kezelnek, ami a teljes alapkezelői piac nettó eszközértékének 91%-át jelentette tavaly év végén.

A válság előtt sem volt ilyen: pénzeső a magyar befektetési profiknál
Az MNB Aranykönyve alapján megnéztük azt is, hogy mely alapkezelők rendelkeznek a legszélesebb termékpalettával a piacon. Ez alapján a legtöbb alapja tavaly a K&H Alapkezelőnek volt 79-cel, ezt az OTP követte 71-gyel, majd a harmadik helyre a Hold Alapkezelő került 51-gyel.

Egyértelmű trendet nem lehet levonni a 10 legtöbb alappal bíró alapkezelő számaiból: van, ahol jelentősen nőtt az alapok száma egy év alatt, és van, ahol inkább csökkenést lehetett megfigyelni. A K&H-nál, a Holdnál, az MKB-Pannóniánál, a Budapestnél és az OTP Ingatlannál csökkent az ügyfeleknek kínált alapok száma, míg például az OTP-nél, a CIB-nél vagy a Finextnél nőtt.

A válság előtt sem volt ilyen: pénzeső a magyar befektetési profiknál


Címlapkép: Shutterstock
facebook libra szablyozás
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
lemairegetty
barabasialbertlaszlocimlapkep-20181130
elektromosroller
Brexit london tuntetes1500
GettyImages-1167008922
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock