Előfizetői tartalom

Száguld az összeomlás felé az elmúlt évek nagy gazdasági csodája

India 8% körüli gazdasági növekedésével párhuzamosan hatalmasra híztak az ország árnyékbankjai is az elmúlt fél évtizedben, ezek pedig két kézzel szórták a hiteleket olyan lakossági ügyfeleknek és infrastruktúra-beruházóknak, melyeknek nem kellett volna. Most sorra válnak fizetésképtelenné az adósok és ezért egyre nagyobb nem teljesítő hitelállománnyal küzdenek az árnyékbankok, de sem a hagyományos bankok, sem a jegybank nem hajlandó őket kihúzni a csávából, hiába helyez rájuk egyre nagyobb nyomást a választásokhoz közelítő indiai kormány. Vannak, akik egyenesen a Lehman Brothers 2008-as kríziséhez hasonlítják az indiai helyzetet, de valószínű, hogy ha nem is omlik össze, komoly megpróbáltatások előtt áll a világ egyik legforróbb gazdasága.
Szeptemberben csődbe ment az IL&FS, egy hatalmas indiai, nem banki pénzügyi vállalat, amely többek közt az ország infrastruktúra-beruházásainak egy részét is finanszírozta, illetve tulajdonosa több útnak, erőműnek is. A társaság 13 milliárd dollárnyi adósságot nem tudott kifizetni. A pánik szinte azonnal átterjedt az indiai árnyékbank szektorra, a csőd óta közel 40%-ot...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái