Előfizetői tartalom

Hitelkatasztrófa magyar módra: 51 ezer elbukott lakás, százezres tömeg még mindig bajban

Az öt évvel ezelőtti 164 ezerről 114 ezerre csökkent mára a késedelmes jelzáloghitel-szerződések száma Magyarországon. A válság kitörése után 10 évvel ezen adósok kétharmada már nem a bankjának, hanem valamelyik követelésvásárló cégnek tartozik. Miközben a bankok örülhetnek, hogy szeptember végére egészen jó szintre, 5,2%-ra csökkent a 90 napon túl késedelmes lakossági hiteleik aránya az egykori 19,4%-os csúcsról, eközben 33 ezer család a Nemzeti Eszközkezelőhöz került, 18 ezer családnak pedig el kellett hagynia otthonát. A mindössze néhány száz adós számára vonzó magáncsőd kudarca után nem látszik olyan állami program, amely kimentené az adósságcsapdában vergődőket.

A magyar bankok 425 milliárdos profitot értek el az év első kilenc hónapjában, az MNB friss adatairól itt írtunk:Kapcsolódó cikkünk2018.12.07Friss adatok: gyűlnek a felhők a magyar bankok felettÉrdekes ábra jelent meg a Magyar Nemzeti Bank nemrég közzétett Pénzügyi stabilitási jelentésében. Ez azt mutatja meg, mi lett mára (pontosabban 2018 közepére) azzal a 164 ezer hazai...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés