Nyakunkon a hard Brexit - kezdjünk el rettegni a banki katasztrófától?
Bank

Nyakunkon a hard Brexit - kezdjünk el rettegni a banki katasztrófától?

Bő egy hónap múlva kilép az Egyesült Királyság az Európai Unióból és egyelőre nagyon úgy tűnik, Brüsszel és London nem fognak tudni megállapodni a Brexit menetéről. A brit és EU-s pénzügyi felügyeleti szervek viszont már több dologról is megegyeztek, így az EU-s pénzügyi intézmények valószínűleg továbbra is hozzáférhetnek majd a londoni pénzügyi infrastruktúrához, a bankok pedig elkezdték átköltöztetni központjaikat az EU-n belülre, úgyhogy az átmenetből valószínűleg semmit nem fognak érezni az ügyfelek. Ahhoz képest, hogy 2016-ban még valóságos Brexit-apokalipszist vizionáltak a brit pénzügyi szektorra nézve az elemzők, melynek részét képzik több tízezres leépítések, brutális tőkeemelések, bevételkiesés és köddé vált szerződések, most úgy néz ki - rövidtávon legalábbis - elmarad a katasztrófa a pénzügyi szektorban.
Március 29-én sor kerül a britek kilépésére az Európai Unióból és a mai napig nem született ratifikált a Brexit menetéről megállapodás Brüsszel és az Egyesült Királyság közt. Bár felmerült annak gondolata, hogy a Brexitet halasztják, jelenleg úgy néz ki, hogy a "hard Brexit" forgatókönyve valósul meg március végén, vagyis a britek egyszerűen "kiszakadnak" az unióból és így az Európai Gazdasági Térségből (EGT).

Bajban a pénzügyi szektor?

Ha a megállapodás nélküli forgatókönyv valósul meg, a szigetországban bejegyzett pénzügyi intézmények elvesztik úgynevezett útlevelezési jogukat, melynek köszönhetően eddig brit székhellyel bármely EU-s országban szolgáltathattak. Ez nemcsak a brit cégeknek kedvezett, számos amerikai, japán, kontinentális európai és kínai pénzintézet is Londonban hozta létre székhelyét, hogy a helyi, támogató infrastruktúra mellett az útlevelezésből is hasznot szerezhessenek.

A brit Financial Conduct Authority 2017-es adatai szerint a Brexit előtt 5500 pénzügyi intézmény használja az Egyesült Királyságban az útlevelezés előnyeit, 2016-ban 61 milliárd fontnyi pénzügyi szolgáltatást exportáltak, a volumen 44%-a EU-tagországokat célzott. A brit pénzügyi szektor az ország GDP-jének 6,5%-át teszi ki, 1,1 millió embernek ad munkát.Nyakunkon a hard Brexit - kezdjünk el rettegni a banki katasztrófától?


Nyakunkon a hard Brexit - kezdjünk el rettegni a banki katasztrófától?
Ennek tudatában nem túlzás kijelenteni, hogy az útlevelezésnek nemcsak azok a pénzintézetek voltak nagy haszonélvezői, amelyeknek nem kellett minden egyes EU-s országban saját regionális központot üzemeltetniük, hanem Nagy-Britannia egésze. A hard Brexit viszont leválasztaná a pénzügyi intézmények régiós központját az EU27-ről, így muszáj lépniük azért, hogy ügyfelek millióinak továbbra is háborítatlanul szolgáltatni tudjanak.

Ezen kívül a Bloomberg szerint:
 • Egyes értelmezések szerint veszélybe kerülhet a brit és EU-s cégek közt köttetett szerződések egy része is, például a határidős ügyletek piacán, hiszen ezek egy részéhez EU-s szolgáltatási jog kell.
 • Az EU új adatkezelési szabályai tiltják, hogy érzékeny, személyes információkat küldjenek az unión kívülre a régió cégei, ha nincsenek meg lokálisan is a megfelelő adatkezelési intézkedések, így nemcsak a pénzügyi ügyintézéshez szükséges adatok transzferje lehet nehezebb, hanem a szolgáltatóknak arról is gondoskodniuk kell, hogy megszabaduljanak a Nagy-Britanniában tárolt EU-s ügyféladatoktól a Brexit-nap után.
 • A kilépés a bankok tőkéjét is érintheti mindkét oldalon, hiszen az EU és a brit szabályok is szigorúbb tőkeképzési követelményeket írnak elő régión kívüli kitettségre. Ha megtörténik a válás, értelemszerűen mindkét fél automatikusan kockázatosabbnak minősíti majd egymást, például a brit szabályok szerint az EU-s állampapírok már nem fogadhatók majd el kockázatmentes eszközként és vica versa.

A bankok már mozgolódnak

A pénzintézetek már szinte a kétéves transzformációs ciklus elejétől készülnek a legrosszabb forgatókönyvre, folyamatosan mozgatták át eszközeiket és munkahelyeiket a kontinensre. Csak hogy néhány nagy brit bank Brexit-terveit szemlézzük:
 • az HSBC egyszerűen átadta EU-s üzletágainak menedzsmentjét francia központjának,
 • a Royal Bank of Scotland, bár elsősorban brit ügyfeleket céloz szolgáltatásaival, hard Brexit esetén a holland üzletág alá transzferálja az EU-s kitettség menedzselését,
 • a Lloyds három új EU-s üzletágat tervez nyitni a Reuters értesülései szerint, ezek egyelőre még nem működnek,
 • a Barclays pedig az ír üzletágához csoportosítja át EU-s érdekeltségének menedzselését.

Több amerikai és európai bank is hasonlóan tesz, mint a brit bankok: EU-s kitettségük menedzselését egy frankfurti, dublini vagy párizsi központjukra bízzák, átviszik az ehhez szükséges adatokat, szerződéseket és infrastruktúrát, az eleinte megjósolt több tízezres munkahely-transzferek viszont még nem valósultak meg, a Reuters legfrissebb felmérése szerint alig 630 pénzintézeti munkahely költözött a kontinensre a Brexit miatt.

Az Economist felmérése szerint egyébként összesen 5-13 ezer munkahely hagyhatja el a brit pénzügyi szektort, ami még mindig az 1,1 milliós foglalkoztatási szám töredéke.Nyakunkon a hard Brexit - kezdjünk el rettegni a banki katasztrófától?

Sokkal cudarabb képet mutatnak az eszköztranszferek: az Ernst & Young egy friss jelentése szerint már 800 milliárd fontnyi eszközt mozgattak ki az Egyesült Királyságból a pénzintézetek.

A Brexit hatása a gazdaság egészére még ennél is jóval komolyabb: a Centre for European Reform EU-s elemzőcég szerint a brit gazdaság 2,5%-kal kisebb, mint amekkora lehetne, ha nem szavaztak volna a britek a Brexitre. A Bank of England egyik vezetője szerint 2%-kal alacsonyabb a brit GDP, mint lehetne, ha nem szavaznak a britek a kilépésre 2016 júniusában. Hasonló becslést fogalmazott meg Paul Krugman közgazdász is, még 2017-ben. A Financial Times több felmérést átlagolva 1,2%-os GDP-csökkenést hozott ki.

Érdekes, hogy eddig egyébként a legnagyobb pénzintézetek bevételei egyes esetekben nemhogy nem csökkentek, de számos esetben még számottevően nőttek is a 2016-os népszavazás óta (kivétel ez alól például az HSBC, amely viszont jelentős kínai kitettsége miatt volt alulteljesítő), a kockázati tőkebefektetések pedig rekordmagasak az országban, csak tavaly 1,7 milliárd dollárnyi tőkét tettek a brit startupokba a befektetők.

Készül a felügyelet is

Mind az EU-s, mind pedig a brit felügyeleti szervek készülnek a Brexitre, ha a politikusok közt nincs is megegyezés, a hatóságok mindent meg akarnak tenni azért, hogy no-deal Brexit esetén is használható legyen a londoni pénzügyi infrastruktúra, például a londoni tőzsde klíringháza, amely több ezer milliárd dollárnyi kamatswap-ügyletet bonyolít le évente.

Az elmúlt időben több fontosabb szabályozói módosítás, megállapodás is született a releváns hatóságok körében:
 • az Egyesült Királyság átmeneti engedélyrendszert tervez azoknak a cégeknek, melyek a brit pénzügyi infrastruktúra-szolgáltatásokhoz az EU-ból hozzá akarnak férni,
 • a brit FCA és az EU-s ESMA megegyezett a befektetési alapok és hedge fundok szabályozásáról, így a Nagy-Britanniában kezelt vagyon nem lesz automatikusan "kifektetve" és visszautalva az ügyfelek folyószámláira, amitől korábban sokan rettegtek.
 • A két hatóság megegyezett a hitelminősítők felügyeletéről és az OTC-s ügyletek adatainak kezeléséről is.

Apokalipszis vagy csak átmeneti megingás?

Ahhoz képest, hogy sokan teljes összeomlást jósoltak a hard Brexit esetére, eddig nem volt jelentős hatása a brit kilépésnek, igaz, a folyamat még messze sem zajlott le teljesen. Bár többségében negatív, összességében elég eltérő jóslatokat láthatunk a Brexit pénzügyi szektorra gyakorolt, várható hatásáról. Csak hogy néhányat ezek közül a forgatókönyvek közül ismertessünk:
 • Több nagybank is bejelentette, hogy további munkahelytranszfert kezdenek majd, nagyon valószínű viszont, hogy rövidtávon továbbra sem több tízezres számokról lesz szó. Ha így is lenne, fontos ismét megjegyezni, hogy Nagy-Britanniában több mint 1,1 millió ember dolgozik a pénzügyi szektorban, 10 ezer ember a pénzintézeti foglalkoztatottak kevesebb, mint 1%-a, ilyen volumenű változások egyébként is előfordulnak a brit pénzügyi szektorban.
 • A Bank of England szerint akár átmeneti recesszió is beüthet megállapodás nélküli Brexit esetén, ezt a brit gazdaság 2-3 év alatt heveri majd ki és áll ismét növekedő pályára. Ennek ellenére arra nem számítanak, hogy a pénzügyi szektort komoly, rendszerszintű sokk éri, úgy vélik, a pénzintézetek kellően tőkésítettek és stabilak, hogy a válást átvészeljék.
 • A brit FCA szerint a pénzügyi szektorban több váratlan kockázat is megjelenik majd, többek közt a csalók és a szolgáltatási nehézségek is, viszont mindent megtesznek a kormánnyal együtt azért, hogy a brit és EU-s ügyfelek ebből minél kevesebbet érezzenek.
 • A Brexit nagy vesztesei az eleve nehéz helyzetben lévő európai bankrészvényesek lehetnek (a Doveri szoros mindkét oldalán). A Stoxx Europe 600 Banks index 2008 óta nem talál magára, várhatóan ez a brit kilépés lezárulta után sem fog változni. Bár a bankok bevételei folyamatosan nőnek, ahogy eddig is, a kereskedők hangulatát továbbra is befolyásolni fogja a Brexitet követő politikai instabilitás, az alacsonyabb növekedési potenciál és az egyre szélesebb pénzintézeti szaturáció.


Nyakunkon a hard Brexit - kezdjünk el rettegni a banki katasztrófától?
brexit0923
zuckerberg
Malajzia
Kampánytéma lett, hogy Brüsszel a földspekulánsokat védi-e, vagy sem
mnb shutter
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Malajzia