Nyakunkon a hard Brexit - kezdjünk el rettegni a banki katasztrófától?
Bank

Nyakunkon a hard Brexit - kezdjünk el rettegni a banki katasztrófától?

Bő egy hónap múlva kilép az Egyesült Királyság az Európai Unióból és egyelőre nagyon úgy tűnik, Brüsszel és London nem fognak tudni megállapodni a Brexit menetéről. A brit és EU-s pénzügyi felügyeleti szervek viszont már több dologról is megegyeztek, így az EU-s pénzügyi intézmények valószínűleg továbbra is hozzáférhetnek majd a londoni pénzügyi infrastruktúrához, a bankok pedig elkezdték átköltöztetni központjaikat az EU-n belülre, úgyhogy az átmenetből valószínűleg semmit nem fognak érezni az ügyfelek. Ahhoz képest, hogy 2016-ban még valóságos Brexit-apokalipszist vizionáltak a brit pénzügyi szektorra nézve az elemzők, melynek részét képzik több tízezres leépítések, brutális tőkeemelések, bevételkiesés és köddé vált szerződések, most úgy néz ki - rövidtávon legalábbis - elmarad a katasztrófa a pénzügyi szektorban.
Március 29-én sor kerül a britek kilépésére az Európai Unióból és a mai napig nem született ratifikált a Brexit menetéről megállapodás Brüsszel és az Egyesült Királyság közt. Bár felmerült annak gondolata, hogy a Brexitet halasztják, jelenleg úgy néz ki, hogy a "hard Brexit" forgatókönyve valósul meg március végén, vagyis a britek egyszerűen "kiszakadnak" az unióból és így az Európai Gazdasági Térségből (EGT).

Bajban a pénzügyi szektor?

Ha a megállapodás nélküli forgatókönyv valósul meg, a szigetországban bejegyzett pénzügyi intézmények elvesztik úgynevezett útlevelezési jogukat, melynek köszönhetően eddig brit székhellyel bármely EU-s országban szolgáltathattak. Ez nemcsak a brit cégeknek kedvezett, számos amerikai, japán, kontinentális európai és kínai pénzintézet is Londonban hozta létre székhelyét, hogy a helyi, támogató infrastruktúra mellett az útlevelezésből is hasznot szerezhessenek.

A brit Financial Conduct Authority 2017-es adatai szerint a Brexit előtt 5500 pénzügyi intézmény használja az Egyesült Királyságban az útlevelezés előnyeit, 2016-ban 61 milliárd fontnyi pénzügyi szolgáltatást exportáltak, a volumen 44%-a EU-tagországokat célzott. A brit pénzügyi szektor az ország GDP-jének 6,5%-át teszi ki, 1,1 millió embernek ad munkát.Nyakunkon a hard Brexit - kezdjünk el rettegni a banki katasztrófától?


Nyakunkon a hard Brexit - kezdjünk el rettegni a banki katasztrófától?
Ennek tudatában nem túlzás kijelenteni, hogy az útlevelezésnek nemcsak azok a pénzintézetek voltak nagy haszonélvezői, amelyeknek nem kellett minden egyes EU-s országban saját regionális központot üzemeltetniük, hanem Nagy-Britannia egésze. A hard Brexit viszont leválasztaná a pénzügyi intézmények régiós központját az EU27-ről, így muszáj lépniük azért, hogy ügyfelek millióinak továbbra is háborítatlanul szolgáltatni tudjanak.

Ezen kívül a Bloomberg szerint:
 • Egyes értelmezések szerint veszélybe kerülhet a brit és EU-s cégek közt köttetett szerződések egy része is, például a határidős ügyletek piacán, hiszen ezek egy részéhez EU-s szolgáltatási jog kell.
 • Az EU új adatkezelési szabályai tiltják, hogy érzékeny, személyes információkat küldjenek az unión kívülre a régió cégei, ha nincsenek meg lokálisan is a megfelelő adatkezelési intézkedések, így nemcsak a pénzügyi ügyintézéshez szükséges adatok transzferje lehet nehezebb, hanem a szolgáltatóknak arról is gondoskodniuk kell, hogy megszabaduljanak a Nagy-Britanniában tárolt EU-s ügyféladatoktól a Brexit-nap után.
 • A kilépés a bankok tőkéjét is érintheti mindkét oldalon, hiszen az EU és a brit szabályok is szigorúbb tőkeképzési követelményeket írnak elő régión kívüli kitettségre. Ha megtörténik a válás, értelemszerűen mindkét fél automatikusan kockázatosabbnak minősíti majd egymást, például a brit szabályok szerint az EU-s állampapírok már nem fogadhatók majd el kockázatmentes eszközként és vica versa.

A bankok már mozgolódnak

A pénzintézetek már szinte a kétéves transzformációs ciklus elejétől készülnek a legrosszabb forgatókönyvre, folyamatosan mozgatták át eszközeiket és munkahelyeiket a kontinensre. Csak hogy néhány nagy brit bank Brexit-terveit szemlézzük:
 • az HSBC egyszerűen átadta EU-s üzletágainak menedzsmentjét francia központjának,
 • a Royal Bank of Scotland, bár elsősorban brit ügyfeleket céloz szolgáltatásaival, hard Brexit esetén a holland üzletág alá transzferálja az EU-s kitettség menedzselését,
 • a Lloyds három új EU-s üzletágat tervez nyitni a Reuters értesülései szerint, ezek egyelőre még nem működnek,
 • a Barclays pedig az ír üzletágához csoportosítja át EU-s érdekeltségének menedzselését.

Több amerikai és európai bank is hasonlóan tesz, mint a brit bankok: EU-s kitettségük menedzselését egy frankfurti, dublini vagy párizsi központjukra bízzák, átviszik az ehhez szükséges adatokat, szerződéseket és infrastruktúrát, az eleinte megjósolt több tízezres munkahely-transzferek viszont még nem valósultak meg, a Reuters legfrissebb felmérése szerint alig 630 pénzintézeti munkahely költözött a kontinensre a Brexit miatt.

Az Economist felmérése szerint egyébként összesen 5-13 ezer munkahely hagyhatja el a brit pénzügyi szektort, ami még mindig az 1,1 milliós foglalkoztatási szám töredéke.Nyakunkon a hard Brexit - kezdjünk el rettegni a banki katasztrófától?

Sokkal cudarabb képet mutatnak az eszköztranszferek: az Ernst & Young egy friss jelentése szerint már 800 milliárd fontnyi eszközt mozgattak ki az Egyesült Királyságból a pénzintézetek.

A Brexit hatása a gazdaság egészére még ennél is jóval komolyabb: a Centre for European Reform EU-s elemzőcég szerint a brit gazdaság 2,5%-kal kisebb, mint amekkora lehetne, ha nem szavaztak volna a britek a Brexitre. A Bank of England egyik vezetője szerint 2%-kal alacsonyabb a brit GDP, mint lehetne, ha nem szavaznak a britek a kilépésre 2016 júniusában. Hasonló becslést fogalmazott meg Paul Krugman közgazdász is, még 2017-ben. A Financial Times több felmérést átlagolva 1,2%-os GDP-csökkenést hozott ki.

Érdekes, hogy eddig egyébként a legnagyobb pénzintézetek bevételei egyes esetekben nemhogy nem csökkentek, de számos esetben még számottevően nőttek is a 2016-os népszavazás óta (kivétel ez alól például az HSBC, amely viszont jelentős kínai kitettsége miatt volt alulteljesítő), a kockázati tőkebefektetések pedig rekordmagasak az országban, csak tavaly 1,7 milliárd dollárnyi tőkét tettek a brit startupokba a befektetők.

Készül a felügyelet is

Mind az EU-s, mind pedig a brit felügyeleti szervek készülnek a Brexitre, ha a politikusok közt nincs is megegyezés, a hatóságok mindent meg akarnak tenni azért, hogy no-deal Brexit esetén is használható legyen a londoni pénzügyi infrastruktúra, például a londoni tőzsde klíringháza, amely több ezer milliárd dollárnyi kamatswap-ügyletet bonyolít le évente.

Az elmúlt időben több fontosabb szabályozói módosítás, megállapodás is született a releváns hatóságok körében:
 • az Egyesült Királyság átmeneti engedélyrendszert tervez azoknak a cégeknek, melyek a brit pénzügyi infrastruktúra-szolgáltatásokhoz az EU-ból hozzá akarnak férni,
 • a brit FCA és az EU-s ESMA megegyezett a befektetési alapok és hedge fundok szabályozásáról, így a Nagy-Britanniában kezelt vagyon nem lesz automatikusan "kifektetve" és visszautalva az ügyfelek folyószámláira, amitől korábban sokan rettegtek.
 • A két hatóság megegyezett a hitelminősítők felügyeletéről és az OTC-s ügyletek adatainak kezeléséről is.

Apokalipszis vagy csak átmeneti megingás?

Ahhoz képest, hogy sokan teljes összeomlást jósoltak a hard Brexit esetére, eddig nem volt jelentős hatása a brit kilépésnek, igaz, a folyamat még messze sem zajlott le teljesen. Bár többségében negatív, összességében elég eltérő jóslatokat láthatunk a Brexit pénzügyi szektorra gyakorolt, várható hatásáról. Csak hogy néhányat ezek közül a forgatókönyvek közül ismertessünk:
 • Több nagybank is bejelentette, hogy további munkahelytranszfert kezdenek majd, nagyon valószínű viszont, hogy rövidtávon továbbra sem több tízezres számokról lesz szó. Ha így is lenne, fontos ismét megjegyezni, hogy Nagy-Britanniában több mint 1,1 millió ember dolgozik a pénzügyi szektorban, 10 ezer ember a pénzintézeti foglalkoztatottak kevesebb, mint 1%-a, ilyen volumenű változások egyébként is előfordulnak a brit pénzügyi szektorban.
 • A Bank of England szerint akár átmeneti recesszió is beüthet megállapodás nélküli Brexit esetén, ezt a brit gazdaság 2-3 év alatt heveri majd ki és áll ismét növekedő pályára. Ennek ellenére arra nem számítanak, hogy a pénzügyi szektort komoly, rendszerszintű sokk éri, úgy vélik, a pénzintézetek kellően tőkésítettek és stabilak, hogy a válást átvészeljék.
 • A brit FCA szerint a pénzügyi szektorban több váratlan kockázat is megjelenik majd, többek közt a csalók és a szolgáltatási nehézségek is, viszont mindent megtesznek a kormánnyal együtt azért, hogy a brit és EU-s ügyfelek ebből minél kevesebbet érezzenek.
 • A Brexit nagy vesztesei az eleve nehéz helyzetben lévő európai bankrészvényesek lehetnek (a Doveri szoros mindkét oldalán). A Stoxx Europe 600 Banks index 2008 óta nem talál magára, várhatóan ez a brit kilépés lezárulta után sem fog változni. Bár a bankok bevételei folyamatosan nőnek, ahogy eddig is, a kereskedők hangulatát továbbra is befolyásolni fogja a Brexitet követő politikai instabilitás, az alacsonyabb növekedési potenciál és az egyre szélesebb pénzintézeti szaturáció.


Nyakunkon a hard Brexit - kezdjünk el rettegni a banki katasztrófától?
GettyImages-1186510967
Megtudtuk mekkora penzugyi buntetest vallat be a kormany Orban Viktor Jean-Claude Juncker
dohányzás cigaretta
GettyImages-994507602
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
Divatos húzással hozott meglepetést ma reggel az Erste