Előfizetői tartalom

Dőlnek a dominók: sorra buknak el a nagyok Európa legnagyobb pénzmosási botrányában

Egyre több bankot ránt magával Európa történelmének valaha volt legnagyobb pénzmosási botránya: most épp a Swedbank került a célkeresztbe. A befektetők 20%-kal verték lejjebb a bank papírjainak árfolyamát szűk két nap alatt, előtte elintézték a potenciális érintett, a Nordea és a főkolompos Danske Bank papírjait is. Közel kilenc éven át működött pénzmosodaként a korábban Európa legmegbízhatóbb bankjaként is emlegetett Danske Bank észt fióktelepe, 200 milliárd eurónyi gyanús pénzt mostak tisztára gyanús hátterű kiraktatcégeinek és ki tudja, még hány pénzügyi intézmény segített nekik a séma üzemeltetésében. A mostani botrány csak a jéghegy csúcsa a dán bank besúgóvá vált felsővezetője szerint. Megnéztük, mit kell eddig tudni Európa legnagyobb pénzmosási botrányáról, amelynek messze még a vége.

Így zajlott Európa legnagyobb pénzmosási botrányaA Danske Bankot sokáig Európa egyik legmegbízhatóbb és legkiszámíthatóbb pénzintézetének tartották, tavaly azonban hivatalosan is elismerte a cég vezetése, hogy észt fióktelepén mintegy 200 milliárd eurónyi, pénzmosás-gyanús külföldi tőke folyt át 2007 és 2015 között. A gyanú szerint ellenőrizhetetlen brit, ciprusi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés