Előfizetői tartalom

Valami nagyon nem stimmel a magyar életbiztosításoknál

Orvosok és mérnökök, tanárok és munkanélküliek egész hada állt rá a kétezres évek elején az életbiztosítások magas jutalékot ígérő, a legjobbak számára még luxusautóval is kecsegtető értékesítésére. Aztán a piaci hozamok visszaestek, a megtakarítók csalódtak, a kereslet hanyatlani kezdett, és a magyar életbiztosítási piac motorját jelentő többes ügynökök jelentős része eltűnt. 2009 óta éves átlagban alig 1%-kal bővült a piac, miközben a vagyon- és felelősségbiztosítások bővülése meghaladta az évi 3%-ot. 2018 igazi fekete év volt: 5 éve nem látott gyenge értékesítési számokat és 10 éve nem látott negatív hozamot produkáltak az életbiztosítások (utóbbi persze még "jóvátehető"). Az MNB pénteken közzétett éves biztosításpiaci adatai fényében néztük meg közelebbről az életbiztosítási piac teljesítményét.

Az egy évvel korábbi 7,9% után 7,1%-kal nőtt 2018-ban a magyar biztosítási piac díjbevétele, így ez lett az elmúlt évtized második legmagasabb növekedési rátája. Ahogy az alábbi ábrán is jól látható, a nem-életbiztosítások adták a piac motorját, itt ugyanis 10,5%-os bővülést láthatunk. Életbiztosításra ezzel szemben csak 3,5%-kal költöttünk többet, mint egy évvel...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés