Akkorát szakított egyetlen magyar bank, mint a többi együttvéve
Bank

Akkorát szakított egyetlen magyar bank, mint a többi együttvéve

Kiváló éve volt tavaly a magyar bankrendszernek, különösen a legnagyobb szereplőnek: az OTP hozta tavaly a szektor 648 milliárd forintos adózás utáni nyereségének csaknem a felét. Magyarország 9 nagybankjából 5 hozta nyilvánosságra eddig 2018-as számait, összefoglaljuk, mit tudunk tőlük eddig.


Az egyes bankok tavalyi teljesítményének alábbi összefoglalása nem egységes, lévén, hogy az éves jelentések döntő többségére még várni kell, így alapvetően az éves sajtótájékoztatókon ismertetett (nem auditált, előzetes) információkból meríthettünk. Az OTP, a K&H, az Erste, a Raiffeisen és a Budapest Bank már ismertette 2018-as számait, a Takarék Csoportra, az UniCreditre, az MKB-ra és a CIB-re viszont még várni kell.

Magyar bankszektor: 648 milliárd forint

 • Az egy évvel korábbi 592 milliárd forint után tavaly 648 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el a szektor, ami az előző évinél minimálisan magasabb, 13,4%-os tőkearányos megtérülést (RoE) jelent.
 • A bankszektor működési bevétele 19%-kal, működési költségei pedig 15%-kal nőttek tavaly, a számokban az MNB most már a külföldi érdekeltségeket (pl. OTP-leánybankok) is figyelembe veszi, emellett az IFRS-átállás is torzítja némileg a számokat.
 • A nettó kamatbevételek és a nettó díj- és jutalékbevételek egyaránt 8% körül növekedtek tavaly a szektorban, a bankszektor költség/bevétel aránya kis mértékben, 64,8%-ról 62,8%-ra javult.
 • Egyre kisebb a céltartalék-visszaírások szerepe az eredménytermelésben, így a nettó céltartalék-képzés az egy évvel korábbi +18 milliárd forint helyett -58 milliárd forinttal járult hozzá az eredményhez.
 • Kimagasló volt az üzleti aktivitás: a mérlegfőösszeg 8,2%-kal, a hitelállomány 9,8%-kal, a betétállomány pedig 7,7%-kal bővült tavaly a magyar bankszektorban.


Akkorát szakított egyetlen magyar bank, mint a többi együttvéve

OTP: 318 milliárd forint

 • Az adózás előtti eredmény 318,3 milliárd forint volt a teljes bankcsoportnál, és az egy évvel korábbinál 15%-kal magasabb, 325,3 milliárd forintos rekordszintű korrigált nyereséget ért el a teljes bankcsoport.
 • A számviteli RoE 18,7% volt, a CET1 tőkével számolt RoE pedig 23,2%, vagyis messze a menedzsment 15%-os középtávú célja fölött.
 • 2018-ban 15%-kal nőttek a teljesítő hitelek; minden országban és minden fontosabb termékkategóriában bővültek az állományok.
 • Az elmúlt 2 év megvalósult és bejelentett, vagy folyamatban lévő akvizíciói révén (Horvátország, Bulgária, Szerbia, Albánia, Moldova, Montenegró) az OTP a CEE/SEE régió legaktívabb konszolidátorává vált, és érdemben javította a külföldi csoporttagok profit-hozzájárulását.
 • A magyarországi tevékenység, vagyis az OTP Core profitabilitása is javult 2018-ban, az organikus teljesítő hitelnövekedés 18%-ra gyorsult, a piaci részesedés a legtöbb szegmensben növekedett.


Akkorát szakított egyetlen magyar bank, mint a többi együttvéve

K&H: 58 milliárd forint

 • A bankcsoport 2018-at 57,8 milliárd forintos nettó nyereséggel zárta, ami 38%-os éves növekedést jelent. Az ingatlan- és pénzügyi eszköz értékesítések egyszeri hatása nélkül 28%-os volt a bővülés.
 • A nyereség növekedése a növekvő ügyfélszámnak és üzleti volumennek köszönhető, amihez hozzájárult a hitelveszteségekre képzett céltartalék alacsony, 2,7 milliárd forintos (egy évvel korábban 2,5 milliárd) szintje.
 • A bank nettó kamatbevételei 3,3%-kal, nettó díjbevételei 11,4%-kal nőttek, a működési bevétel összességében 10,7%-kal emelkedett.
 • A bank összesen 380 milliárd forintnyi új hitelt folyósított 2018-ban, ezzel ügyfélhiteleinek állománya 7%-kal nőtt egy év alatt, miközben betétállománya 4%-kal bővült, így hitel/betét aránya 61,2%-ról 62,6%-ra javult.
 • A lakossági ügyfélállomány 1,3%-kal, a lakossági rendszeres jövedelemátutalásos ügyfelek száma 7,1%-kal, az üzleti ügyfelek száma 4000-rel nőtt tavaly a banknál.


Akkorát szakított egyetlen magyar bank, mint a többi együttvéve

Erste: 61 milliárd forint (adózás előtt)

 • Az adózás előtti eredmény 2%-kal 61 milliárd forintra nőtt az Ersténél (adózás utáni számot még nem közöltek). Úgy sikerült rekord eredményt elérni, hogy közben 10 milliárd forinttal kevesebb szabadult fel a kockázati tartalékból.
 • A működési bevételek 10 százalékkal nőttek, miközben a költségeket sikerült szinten tartani, a működési eredmény így 22 százalékkal magasabb, mint 2017-ben.
 • Jelentősen javult a költség/bevétel arány: az egy évvel korábbi 54,1%-ról 48,8%-ra csökkent, ami a bankszektor egyik legjobb adata.
 • A nettó ügyfélhitelek állománya 14,8%-kal, az ügyfélbetéteké 12,3%-kal bővült a banknál, miközben a nem teljesítő hitelek aránya 5,1%-ról 3,6%-ra csökkent.
 • Az új jelzáloghitelek volumene 62%-kal, az új személyi kölcsönöké 112%-kal, az mikrovállalati új hitelezés 113%-kal nőtt. A teljes lakossági hitelállomány így 7,1%-kal, a vállalati pedig 21%-kal növekedett tavaly.


Akkorát szakított egyetlen magyar bank, mint a többi együttvéve

Raiffeisen: 23 milliárd forint

 • A bank összbevételei 6%-kal növekedtek tavaly, az éves adózás utáni eredmény 23 milliárd forint volt - ez az alacsonyabb céltartalék-visszaírások miatt marad csak el az egy évvel korábbitól.
 • Szigorú költséggazdálkodást folytatott a bank: működési költségeik 2%-kal csökkentek. A céltartalék-visszaírások itt még meghaladták a céltartalékképzés összegét, ez összességében tavaly 7,8 milliárd forinttal javította az eredményt.
 • A vállalati hitelállomány 19%-kal, a lakossági az Aegon Hitel jelzáloghitel-portfóliójának megvásárlásával együtt 17%-kal emelkedett.
 • A lakossági üzletágban tavaly 2,5-szeresére nőtt az új lakáshitelek volumene, a személyi kölcsönök esetén elérték az 5%-os piaci részesedést.
 • A bank nem teljesítő hitelállományának aránya ma már 6% alatti.


Akkorát szakított egyetlen magyar bank, mint a többi együttvéve

Budapest Bank: 13 milliárd forint

 • A tavalyi év 12,5 milliárd forint adózás utáni eredményt hozott, ami 8,1%-os tőkearányos megtérülést (RoE) jelent, és bár kisebb az egy évvel korábbinál, 3 milliárd forinttal meghaladja a tervezettet.
 • A bank mérlegfőösszege 20%-kal, hitelállományuk 23%-kal, betétállományuk 20%-kal emelkedett.
 • A lakossági hitelezésben az új khihelyezésük 50%-kal bővült, a jelzáloghitelben 69%-kal, a személyi kölcsönök területén 50%-kal, az autóhiteleknél 34%-kal nőtt a kihelyezésük, a teljes vállalati hitelállomány 21%-kal, ezen belül a kkv-hitelállomány 18%-kal bővült a banknál.
 • A működési költségek 10%-kal nőttek a banknál, elsősorban a bérinfláció és a digitalizációs költségek emelkedése következtében.
 • Tavaly összességében nettó 2,5 milliárd forint értékvesztést képeztek az egy évvel korábbi 4,2 milliárd forint után, a céltartalék-visszaírásokra ez a bank is egyre kevésbé támaszkodhat.


Akkorát szakított egyetlen magyar bank, mint a többi együttvéve
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
bitcoin automata shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Commerzbank