Megérkezett az újabb nagy lakástakarék-bejelentés!
Bank

Megérkezett az újabb nagy lakástakarék-bejelentés!

Az állami támogatás tavaly októberi megszüntetése után is látnak még egyesek üzleti lehetőséget egy lakás-takarékpénztár működtetésében, sőt bővítésében. Ennek legújabb bizonyítékaként az Erste Bank ma bejelentette: megvásárolja az Aegon Lakástakarékpénzár 64 ezer megtakarítási szerződésből álló portfólióját. A magyar lakás-takarékpénztári szektor szereplőinek a száma ezzel négyről háromra csökken, az Erste pedig a Fundamenta és az OTP után új termékekkel tér vissza a piacra. Nagy kérdés, mekkora lesz a kereslet a mindössze 1-2%-os éves hozamot ígérő rendszeres megtakarítások iránt.
Lakáshitelt vennél fel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Kivonul az Aegon a szektorból

Piaci információink szerint több hazai nagybank is komolyan érdeklődött Magyarország legkisebb és legújabb (2014-ben indult) lakáskasszája, az Aegon Lakástakarékpénztár iránt. A cég eddig ugyan veszteségesen működött, de ez feltehetően nem a relatíve kicsi portfólió jövedelmezősége, hanem az intézményi infrastruktúra kialakításának és fenntartásának magas költségei miatt volt így. A társaság már az állami támogatás megszüntetéséről szóló tavaly október 15-ei hír előtt, szeptemberben bejelentette, hogy 2018. október 1-jén megszünteti értékesítési tevékenységét, ami mögött eladási szándék állt.

Megérkezett az újabb nagy lakástakarék-bejelentés!
Az eladási szándék jól illeszkedett az Aegon szélesebb körű stratégiájába, amely
 • a kevésbé mérethatékony tevékenységek megszüntetését,
 • az alapvető tevékenységek (Magyarországon biztosítás és alapkezelés) szerepének erősítését célozta meg, és
 • többek között az Aegon Hitel hitelportfóliójának a tavalyi eladását (a teljesítő részt a Raiffeisen, a nem teljesítőt az Intrum vette meg) is magában foglalta.

A nagybankok versenyéből ezúttal végül az Erste került ki győztesen, vélhetően azért, mert számára jelentette a legnagyobb szinergiát a portfólió megvásárlása, így ő tudta tenni a legjobb ajánlatot. A vételárat mindenesetre nem árulták el.Megérkezett az újabb nagy lakástakarék-bejelentés!

Itt a nagy bejelentés

Az Erste ma az alábbiakat jelentette be:
 • az Erste Lakástakarék átveszi az Aegon Lakástakarékpénztár portfólióját, amely 64 ezer megtakarítási szerződést, 50 ezer ügyfelet és csaknem 30 milliárd forintos betétállományt jelent.
 • Ezzel az Erste Lakástakarék szerződésállománya 157 ezerről közel 211 ezerre, ügyfélszáma 115 ezerről közel 165 ezerre emelkedik, betététállománya pedig 92 milliárd forintról 120 milliárd fölé nő, így a szerződött állomány (szerződéses összeg potenciális hitelfelvétellel együtt) 680 milliárd forintról 910 milliárd forintra emelkedik.
 • A társaság piaci részesedése ezzel 10 százalékról közel 14 százalékra nő a lakástakarékpénztári megtakarítások piacán (hiteleket nem vásárolnak, mert az Aegon Lakástakarék fiatal szereplőként még nem hitelezett).
 • A tranzakció hatósági jóváhagyáshoz kötött, az érintett ügyfelek adataik átadása előtt 60 nappal kapnak tájékoztatást az őket, illetve szerződéseiket érintő változásokról (kérdésünkre elmondták: idén szeretnék zárni a tranzakciót az Ersténél).
 • Mindemellett az Erste Lakástakarék ma a Fundamenta tavaly októberi és az OTP idén februári hasonló lépése után május 10-ével újraindítja az értékesítést, 6 és 8 éves lejáratú rendszeres lakáscélú megtakarítást vezetve be a piacra havi 20, 30 vagy 40 ezres befizetéssel (egy személy több szerződést is köthet), 3,8-10,2 millió közötti szerződéses összegekkel.
 • A két megmaradt versenytárshoz hasonlóan befizetésarányos kamatbónusszal "helyettesítik" a megszűnt 30%-os állami támogatást: az egyik termékmódozatnál 13. havi bónuszt adnak (ez 8,33%-os befizetésarányos bónuszt jelent), a másiknál évente 5%-ról 10%-ra növekvő kamatbónuszt kínálnak (hamarosan részletesebb termékösszehasonlítással jelentkezünk).
 • A számlanyitási díj az egyik termékmódozatnál fix 40 ezer, a másik esetében 20 ezer forint lesz szerződésenként, vagyis jóval alacsonyabb a törvényben meghatározott, a szerződéses összeg legfeljebb 1%-ára rúgó maximumnál. A megtakarításhoz háromféle hitelt kínálnak.

Az állami támogatás megszűnése miatt legjobb esetben is csak valamivel több mint 2%-os éves hozamot kínálnak az új termékek - válaszolták kérdésünkre. Alapesetben az Egységesített Betéti Kamatlábmutató (EBKM) a versenytársakhoz hasonlóan 0 és 2 százalék között szóródik, első ránézésre azonban úgy tűnik számunkra, a versenytársak ajánlatánál hajszálnyival kedvezőbb lesz.Megérkezett az újabb nagy lakástakarék-bejelentés!
Lakáshitelt vennél fel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Miért jó ez az Erstének?

Elsőre sokaknak meglepő lehet, hogy 2019-ben miért éri meg tovább működtetni, sőt akvizícióval bővíteni egy lakáskasszát. Véleményünk szerint az alábbiak állhatnak a háttérben:
 • Ugyan a korábbi 30%-os (befizetésarányos, vagyis nem éves többlethozamot jelentő!) állami támogatás eddig az ügyfelek számláját gyarapította, lehetővé tette a lakás-takarékpénztáraknak, hogy csak minimális (magas kamatkörnyezetben is csak 0-3%-os) betéti kamatot kelljen fizetniük ügyfeleiknek - ez a 2018 októbere előtt kötött szerződéseknél nem változik, vagyis egy meglévő szerződésállomány átvétele javíthatja a portfólió jövedelmezőségét.
 • Az állami támogatás megszüntetése még javíthatja is a meglévő megtakarítók fizetési fegyelmét, hiszen arra ösztönzi őket, hogy kihasználják a még meglévő szerződésekre továbbra is járó 30%-os "bónuszt" szerződésük fenntartásával.
 • Az újonnan kötött megtakarításokra ugyan az állami támogatást "helyettesítő" kamatbónuszok miatt nagy valószínűséggel nagyobb forrásköltséget fizetnek a lakás-takarékpénztárak (vagyis kisebb marzsot érnek el rajtuk), de
 • a továbbra is alacsonynak számító forrásköltséggel bevont likviditás egy részét az intézmény állampapírba fektetheti (jórészt lejáratig szokták tartani ezeket), másik részét hitelként kihelyezheti, az ezeken elért kamatbevétel pedig továbbra is a profittermelés alapját jelenti (konzervatív esetet véve is egy 5 éves állampapír hozama 1,5-2 százalékponttal múlhatja felül az átlagos forrásköltséget, ami 120 milliárdos állomány mellett évi 1,8-2,4 milliárdos nettó kamatbevételt jelent).
 • Egy meglévő lakás-takarékpénztári szerződésállomány átvétele és fenntartása jelentős szinergiát biztosít egy piacon lévő szereplő számára (mérethatékonysági kérdés), hiszen minimális informatikai többletberuházást és munkaerő-felvételt jelent számára azokkal ellentétben, akiknek a semmiből kellene felépíteniük egy új lakáskasszát (pl. ha a Takarék vagy a K&H vásárolta volna meg az intézményt).
 • Két nagy versenytársával (Fundamenta és OTP) az Erste aktívan figyeli a magyarországi akvizíciós lehetőségeket, és a Citibank lakossági és kártya üzletágának megvásárlása miatt (igaz, az Axa Bankkal hasonlót végrehajtó OTP-hez hasonlóan) komoly belföldi akvizíciós tapasztalattal rendelkezik.
 • A legkisebb méretű megmaradt lakás-takarékpénztárként valószínűleg ő tudja arányosan a legnagyobb szinergiát kihozni az új portfólióból.

A jövőt illető legnagyobb kérdés persze az, hogy a megnövekedett portfólió miként növelhető tovább organikusan, vagyis új szerződések kötése révén. Az ügyfelek számára kamatbónusszal elérhető 1-2%-os éves hozam nem lesz elég ahhoz, hogy visszatérjen az elmúlt évek értékesítési lendülete.

Az Ersténél egyébként úgy számolnak, hogy az 5-6 évvel ezelőtti értékesítési számok az alacsony hozam ellenére is visszatérhetnek a piacon, az OTP-nél pedig a tavalyi szektorszintű értékesítési volumen harmadával kalkulálnak.

Megérkezett az újabb nagy lakástakarék-bejelentés!
A cikkünkben szereplő ábrák egyelőre azért mutatják csak 2017-ig a piac adatait, mert az OTP kivételével a lakás-takarékpénztárak egyelőre nem hozták nyilvánosságra 2018-as éves beszámolóikat.

Lakáshitelt vennél fel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
okostelefon kézben pénzügyek