Milyen bankot vehet már megint az OTP?
Bank

Milyen bankot vehet már megint az OTP?

Kezdődik az egyik legnagyobb szerb bank, a Komercijalna privatizációja, az OTP-t is szóba hozták a bankkal. Megnéztük, mit érdemes tudni a szerb pénzintézetről.

Nem új sztori

Évek óta húzódik már a szerb Komercijalna Banka privatizációja, már 2017-ben is arról értesültek szerb lapok, hogy a bank eladása megkezdődik, de a privatizációra csak most kerül sor, erről a szerb kormány a Politika nevű szerb napilapban tett közzé privatizációs felhívást.

A szerb bank potenciális vevői között már 2 éve is emlegették az OTP-t, és most is a vevők között tartják számon a magyar bankot. A helyzet azonban egészen más, mint 2017-ben, azóta az OTP megvette Szerbiában a Vojvodjanskát és a SocGen ottani leánybankját is, ezzel a magyar bank a megvett bankok integrálásával a második legnagyobb pénzintézet lesz Szerbiában, az Intesa mögött, az Unicreditet megelőzve.

Nagy bank Szerbiában a Komercijalna

A Komercijalna az Intesa, az OTP szerb operációja (OTP+Vojvodjanska+Socgen) és az Unicredit mögött az ország negyedik legnagyobb bankja, mérlegfőösszege tavaly szeptember végén 390 milliárd szerb dinár, jelenlegi árfolyamon közel 1040 milliárd forint volt. (a lenti grafikonon az összehasonlíthatóság miatt a szerb bankok tavaly szeptember végi mérlegfőösszeg-adatai láthatók, de idén március végén a Komercijalna mérlegfőösszege már 403 milliárd szerb dinár volt, ami mostani árfolyamon közel 1080 milliárd forint).

Milyen bankot vehet már megint az OTP?

Mit érdemes tudni a szerb bankról?

A bank tavaly év végén 202 fiókon, 271 ATM-en és 13 600 POS-terminálon keresztül szolgálta ki ügyfeleit.

Milyen bankot vehet már megint az OTP?
Forrás: Komercijalna
A szerb pénzintézet inkább lakossági fókuszú, a hitelek 55, a betétek több mint 80 százaléka lakossági. A Komercijalna 2015-ben és 2016-ba veszteséges volt, 2017-ben és tavaly viszont már 12 százalék közeli saját tőke arányos megtérülés mellett működött. Az elmúlt két évben a Komercijalna 8,1 milliárd szerb dinár, vagyis közel 22 milliárd forint adózott eredményt ért el. A bank menedzsmentje középtávú tervében azzal számol, hogy a mérlegfőösszeg a következő években 4,5-5,8 százalékkal bővül, a ROA 1,9, a ROE pedig jellemzően 11 százalék körül alakulhat, a költség/bevétel hányados a tavalyi 58 százalékról 55,3 százalékra csökkenhet, a késedelmes hitelek aránya pedig a 2018-as 9,5-ről 6,8 százalékra eshet vissza.

Mi szól amellett, hogy az OTP megvegye a szerb bankot?

  • Az OTP aktív a régióban, az elmúlt években 11 pénzintézetet vett meg, és annak ellenére, hogy a legutóbbi, szlovén bankvásárlás után a bank vezetői azt mondták, most megpihen az OTP, továbbra is nyitottak felvásárlásokra, a megvett bankok integrálása után terveznek még egy akvizíciós kört.
  • Az OTP elsősorban azokban az országokban vesz bankot, ahol már jelen van. Szerbiában már jelen van.
  • A magyar banknak nagy tapasztalata van az akvizíciókban, vélhetően nem okozna gondot egy újabb felvásárlás.
  • Az OTP hatalmas extra likviditáson ül, lenne miből megvenni a szerb bankot.

Mi szól ellene?

  • Az OTP nemrég jelentette be, hogy az elmúlt évek akvizíciói után egy időre leáll a további felvásárlásokkal, és a megvett bankok integrálásán lesz a fókusz (de nyitott szemmel járnak, lásd érvek mellette).
  • Az OTP a Vojvodjanska és a SocGen megvásálása után az egyik legnagyobb szerb bank lesz, kérdés, mit szólna a helyi jegybank/pénzügyi felügyelet/versenyhatóság ahhoz, ha az OTP egy újabb akvizíciót hajtana végre, amivel az ország messze legnagyobb bankja lenne.
  • A már megvett bankokkal az OTP megfelelő üzemmérettel rendelkezik Szerbiában a nyereséges működéshez, organikus növekedés mellett sem tűnik elérhetetlennek az első hely a szerb bankpiacon.
  • A már megvett szerb bankok integrálása éppen elég feladat lesz, nem biztos, hogy most érdemes belevágni egy újabb bank felvásárlásába és integrálásába.

Mennyiért vehetné meg az OTP a szerb bankot?

2014 óta az OTP jellemzően könyv szerinti érték körüli áron vette a bankokat, és bár nincs kőbe vésve, hogy book value fölé menjenek, azt már nagyon meg kell indokolni (piaci méret, profitabilitás, növekedési kilátások, szinergiahatások az OTP meglévő operációjával), hogy 1-es P/BV felett vegyen bankot az OTP. A Komercijalna könyv szerinti értéke idén március végén közel 69 milliárd szerb dinár, vagyis 184 milliárd forint volt, vagyis 1-es P/BV mellett közel 153 milliárd forintot kellene fizetni a szerb bank felkínált 83,23 százalékos tulajdonrészéért, amivel az egyik legdrágább bank lenne a Komercijalna, amelyet az OTP valaha megvett.

Címlapkép: Balazs Mohai/Bloomberg via Getty Images
berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
kozossegifinanszirozas