Új nagybank épül Magyarországon - Merre tovább, Takarékbank?
Bank

Új nagybank épül Magyarországon - Merre tovább, Takarékbank?

Október 31-éig megtörténik a fennmaradt 11 takarékszövetkezet és a Takarék Kereskedelmi Bank beolvadása az új Takarékbankba. Addigra az új tulajdonosi struktúra is kialakul - mondta a Portfolio-nak adott interjújában az integráció központi bankja, az MTB Zrt. alelnöke, általános vezérigazgató-helyettese. Egerszegi Ádám a falusi CSOK várható kedvező hatásairól, a részjegyesek lehetőségeiről, az új Takarékbank ezen a héten elinduló internet- és mobilbankjáról, valamint a Takarék Csoport hosszabb távú üzleti terveiről is beszéltünk nekünk.

November végén jelentették be a takarékszövetkezetek és a Takarék Csoport egyes banki tagjainak egyetlen univerzális nagybankan történő egyesítését. Májusban megvolt az első nagy összeolvadás, tartható-e a további menetrend? A hazai bankszektor elmúlt évtizedének legnagyobb átalakítását hajtjuk végre, amelynek során mind szervezetileg, mind üzletileg megújítjuk a takarék szektor működését. Ennek egyik legfontosabb része az egyesülési folyamat, amely az eredeti ütemterv szerint halad a Takarék Csoport közös stratégiája mentén. Május 6-án elindult az új Takarékbank, amely a Mohácsi Takarékbank, a Pannon Takarékbank, a B3 TAKARÉK Szövetkezet egyesülésével és a központi bank, az MTB Zrt. üzleti állományainak átruházásával jött létre.

Október 31-éig az új Takarékbankba fog beolvadni a fennmaradt 11 takarékszövetkezet, valamint a Takarék Kereskedelmi Bank is. Ezzel áll össze az az egyesült kereskedelmi bank, amely a teljes üzleti tevékenységet integrálja majd.

A jogi fúzión túl mindez igen komoly informatikai lépéssorozattal jár, a takarékszövetkezeti állományokat több lépésben 2020 közepéig fogjuk tudni informatikailag az új rendszerre átállítani.

Új nagybank épül Magyarországon - Merre tovább, Takarékbank?
Fotó: Mónus Márton / Portfolio

Végre lehet-e hajtani ezt az óriási feladatot úgy, hogy az ügyfelek gyakorlatilag semmit se érezzenek belőle? Éppen azért valósítjuk meg fokozatosan ezt a fúziós folyamatot, hogy az ügyfelek ebből az igen jelentős szervezeti átalakításból a lehető legkevesebbet érezzék. November 1-jétől az ügyfelek felé nyújtani tudunk minden olyan szolgáltatást, amit egy egységes kereskedelmi bankként nyújtani lehet. Addig végrehajtjuk az arculati cserét, egyszerűsítjük és megtisztítjuk a termékkört, megújítjuk digitális csatornáinkat és egyesítjük az állományokat. Az a célunk, hogy az ügyfeleink már azokkal a korszerű, megújult termékekkel és szolgáltatásokkal találkozzanak, amelyek a jövőbeni működés alapját jelentik. Így például az új Takarékbank a június 8-9-i hétvégén fogja elindítani az új internetbankját és mobilapplikációját. Ezzel persze messze nem zárul le az innovációs folyamat. Néhány hete arról tájékoztatták az ügyfeleket, hogy a kártyaállományukat a "régi Takarékbankra", vagyis az MTB Zrt.-re ruházzák át. Mi lesz ennek az intézménynek a funkciója a csoporton belül?

Az MTB Zrt. mint központi bank az irányító és holdingközpont szerepet fogja megtartani a Takarék Csoporton belül. Az MTB Zrt.-nél összpontosul majd az irányítási funkciókon túl minden olyan központi banki tevékenység, ami az integrációs törvény szerint a központi bank feladata.

Itt fognak koncentrálódni a leánycégek, a befektetések, legyen az lízing, faktoring, alapkezelés, követeléskezelés vagy ingatlankezelés. Ezek tulajdonosi joggyakorlása az MTB Zrt.-nél marad. Ezenkívül az MTB Zrt. három kiemelt ún. központi banki tevékenységet lát el: egyrészt a csoporton belül klíringházként funkcionál, tehát a takarékok GIRO-forgalma az MTB Zrt.-n keresztül zajlik. Másrészt az MTB látja el a bankkártya forgalmazási feladatokat. Harmadrészt pedig a befektetésszolgáltatási tevékenység is nála marad. Két utóbbi szolgáltatási körben a takarékszövetkezetek jelenleg is az MTB Zrt. ügynökei. Csak akkor érdemes ezen funkcióknak az új Takarékbankba való integrálásáról elgondolkodni, ha az informatikai rendszerek és a folyamatok már felkészülnek erre. Ezek szerint nem teljesen lesz olyan a Takarék Csoport, mint egy egységes kereskedelmi bank: az MTB Zrt.-n kívül a tőzsdén lévő Takarék Jelzálogbank és egyetlen megmaradó takarékszövetkezet is a csoport tagja lesz korábbi bejelentésük szerint. Ez a szövetkezet végez-e majd hitelintézeti tevékenységet is? Mi lesz a feladata? Fontosnak tartjuk a szövetkezeti tradíciók megőrzését, megújítását is, ezért mindenképp szeretnénk a takarékok részjegyeseit is bevonni a folyamatba. Ez támogatja a megcélzott "közösségi" banki jelleg erősítését is. Erre több lehetőséget is biztosítunk számukra. Így akár közvetlenül is az új Takarékbank részvényeseivé válhatnak, de dönthetnek úgy is, hogy csupán közvetve, a Takarék Egyesült Szövetkezeten keresztül szereznek tulajdonrészt.

A Takarék Egyesült Szövetkezet ugyanis az új Takarékbank egyik tulajdonosa, így a jövőbeni osztalékfizetésekből ezen a szövetkezeten keresztül a széles tulajdonosi kört képviselő részjegyesek is részesülhetnek.

A Szövetkezet részjegyesei eldönthetik, hogy az osztalékból valamilyen helyi, közösségi célt támogassanak, vagy kifizessék azt a tagok számára. Aki pedig nem kíván részt venni a folyamatban, az a jogszabálynak megfelelően, névértéken visszaválthatja részjegyét. Mindez természetesen nem érinti az ügyfeleinket, akik a Takarékbankban Magyarország legnagyobb fiókhálózattal rendelkező univerzális kereskedelmi bankját látják majd, amely teljes körű kereskedelmi banki kiszolgálást nyújt számukra.

Új nagybank épül Magyarországon - Merre tovább, Takarékbank?
Fotó: Mónus Márton / Portfolio

Kialakult már, hogy a csoport jövőbeni legnagyobb tagja, az új Takarékbank pontosan milyen tulajdonosi szerkezettel fog rendelkezni? A konkrét struktúra egyelőre nem állt össze, hiszen még nem ismerjük a jelenlegi részjegyesek szándékait sem. Október végéig azonban mindenre pont kerül majd, mivel addig minden olyan jogi lépésnek, folyamatnak meg kell történnie, ami a teljes jogi fúzióhoz szükséges. Tavaly 12 milliárd forintos nyereséget ért el a Takarék Csoport. Hogy fogják tudni elérni 2023-ra a fenntarthatóan 30 milliárd forintos nyereségcélt? Igen komoly tartalékok vannak a Takarék Csoport működésében. A tavalyi, közel 12 milliárdos nyereség mögött ugyanis egy csaknem húszmilliárd forintos eredményjavulás áll, amelyet a Csoport egyetlen év leforgása alatt ért el. A stratégiánk épp arról szól, hogy ezeket a tartalékokat kiaknázzuk. A takarékok heterogenitása, széttagoltsága miatt jelenleg még nem tudunk olyan hatékonysággal, eredménytermelő képességgel működni, mint a hasonló üzemmérettel, mérlegfőösszeggel rendelkező bankok. Az ötödik legnagyobb mérlegfőösszeggel rendelkező bank vagyunk, közel 1,2 millió ügyfelünk van, költséghányad (CIR) mutatónk viszont kiemelkedően magas.

A tagoltságot, a párhuzamos folyamatokat megszüntetve, az informatikát egységesítve azonban jelentős költségeket fogunk megtakarítani, ez akár 25-30 milliárd forintot is elérhet éves szinten. A másik oldalon pedig bővítjük az üzleti tevékenységünket, ebben a tekintetben is igen biztató eredményeink vannak már.

Nem von el jelentős erőforrásokat a Takarék Csoport belső átalakulása az üzleti tevékenység bővítésétől? A jelentős ráfordítások ellenére a tavalyi évben üzletileg is sikerült előrelépnünk. A vállalati hitelezésben közel 30 százalékos növekedést értünk el, ezzel egyetlen év alatt 1 százalékponttal emeltük a piaci részesedésünket. A lakossági jelzáloghitelezésben is jelentős bővülést sikerült felmutatnunk. Összesen 95 milliárd forintnyi lakossági jelzáloghitelt és személyi hitelt helyeztünk ki. A tartalékaink tehát itt is jelentősek.

Az a célunk, hogy mind lakossági, mind vállalati oldalon egyaránt 10 százalékot meghaladó piaci részesedéssel rendelkezzünk. Kiemelt terület számunkra az agrárium, amelyben 22 százalék körüli piaci részesedésünk van.

Külön üzletágat hoztunk létre az ide tartozó ügyfelek kiszolgálására, ügyféltámogató értékesítő csapattal és folyamatosan kiépülő kompetenciaközponttal, ez kiemelkedő a hazai bankpiacon. Milyen szerepe lehet az üzleti eredmények javításában a falusi CSOK-nak? Milyen piaci részesedést terveznek itt elérni?

Eddig nagyjából minden ötödik CSOK-ot a Takarék Csoport közvetített Magyarországon. Arra számítunk, hogy 30-40 százalékos piaci részesedésünk lesz a falusi CSOK-on belül.

Majdnem 350 fiókunk van az érintett településeken, ezzel messze mi vagyunk jelen a leginkább ebben a szegmensben. Július 1-jével emellett számos intézkedést vezetnek be. A normál CSOK esetében is változnak a szabályok, jön a babaváró hitel. Arra számítunk, hogy az intézkedések hatására a használt lakások, és ezen belül is főleg a kistelepülési használt lakóingatlanok iránt fog megnőni a kereslet. El tudunk képzelni a jelenlegi ingatlanárak mellett akár olyan tranzakciókat is bizonyos településeken, amelyek során a támogatás összegéből az ingatlan megvásárlását és felújítását is végre lehet hajtani. Mindenképpen áremelkedést fogunk tapasztalni, és zárulhat az olló a falvak és a városok árszintje között. Nemcsak a népességmegtartásban, családalapításban, otthonteremtésben lesz hatékony a program, de a hitelpiac lendületének fennmaradásához is hozzájárulhat. Érdemes lesz nekünk is kihasználnunk, hogy az ügyfelek igényeire szabott megoldásokat nyújthatunk.

Új nagybank épül Magyarországon - Merre tovább, Takarékbank?
Fotó: Mónus Márton / Portfolio

A Takarékbank jogelődjei közül egyik sem volt túl erős a nagyvállalati ügyfeleknél és a privátbanki tevékenységben. Van határozott terv arra, hogy ezeket a lábakat megerősítsék? Ezekben is óriási tartalékokat látunk. Az elmúlt időszakban erősítettük a nagyvállalati és ide kapcsolódó projektfinanszírozási tevékenységünket, de teljesen még nem aknáztuk ki az itt rejlő lehetőségeket, ehhez számos fejlesztést meg kell még valósítanunk. Ezért ezen a két területen a stratégiai célunk egyelőre az, hogy valamelyest erősítsük a pozícióinkat.

The Hungarian central bank, also known as Magyar Nemzeti Bank,
Frankfurti tőzsde
Brexit Michel Barnier europai unio
getty építőipar építkezés város construction
kulgazdasag ujsagiro Portfolio allashirdetes
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Összeomlás a magyar bankfiókban: Te hány perc után mondod, hogy elég!