Szép lassan utoléri a magyar bankszektort a végzete
Bank

Szép lassan utoléri a magyar bankszektort a végzete

Romló költséghatékonyság és csökkenő céltartalék-visszaírások mellett az egy évvel korábbinál alacsonyabb, 125 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el az első negyedévben a hitelintézeti szektor. A tőkearányos megtérülés 10% alá esett, közelítve fenntartható (alacsonyabb) szintjéhez.
Közzétette ma a magyar hitelintézeti szektor első negyedéves teljesítményéről szóló statisztikáit a Magyar Nemzeti Bank. Ezek azok a prudenciális adatok, amelyekben a külföldi leánybankokat is a szektor részeként veszi számba a jegybank. Az adatok szerint az első negyedévben 125 milliárd forintos adózás utáni eredményt értek el a hitelintézeteink, ami 9%-kal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Szép lassan utoléri a magyar bankszektort a végzete
Három év után először ismét 10% alatti (évesített) tőkearányos megtérüléssel indította az évet a magyar bankszektor, a RoE ezúttal 9,9% lett. Korábban többször felhívták a szakértők a figyelmet arra, hogy a 10-15%-os tőkearányos megtérülés nem fenntartható, így az adatok azt támasztják alá, hogy közelít a fenntartható szinthez a szektor megtérülése.

Szép lassan utoléri a magyar bankszektort a végzete
Hogy miért romlott az egy évvel korábbihoz képest a bankszektor jövedelmezősége, azt az alábbi ábra mutatja milliárd forintban kifejezve. A legnagyobb rontó tényező a működési költségek 41 milliárd forintos emelkedése volt, másodsorban az értékvesztés és céltartalék soron látunk romlást, vagyis egyre kisebb az értékvesztés-visszaírás és egyre nagyobb az értékvesztés-képzés szerepe, előre látott módon.

Szép lassan utoléri a magyar bankszektort a végzete
A költséghatékonyság sajnos továbbra sem javul a bankszektorban, a költség/bevétel mutató az egy évvel korábbi 70%-ról 73%-ra romlott. Ebben ugyanakkor részben az IFRS-átállás is szerepet játszott. A magas állami terhek ezzel is összefüggő beszámítása azonban csak részben magyarázza a rossz költséghatékonyságot, ezektől megtisztítva is Európa egyik legkevésbé hatékonyan működő, magas költségszinttel bíró bankrendszere a magyar.

Szép lassan utoléri a magyar bankszektort a végzete
Az immár 10% alatti tőkearányos megtérülést úgy érdemes vizsgálni, hogy az értékvesztés-képzés még mindig kisebb volt az értékvesztés-visszaírásoknál (a jövőben ennek a fordítottja várható). Bár egyelőre a nem teljesítő hitelek állománya tovább csökkent, ez lassan megállhat. A nem teljesítő hitelek aránya (NPL-ráta) az egy évvel korábbi 7,0%-ról és a 2018 végi 5,4%-ról 5,2%-ra csökkent. A bankok öt hatodánál (30 bank) az NPL ráta nem haladja meg a 10%-ot.

Szép lassan utoléri a magyar bankszektort a végzete
A bevételek ugyanakkor nem alakulnak olyan rosszul: a kamateredmény 6%-kal, a díj- és jutalékeredmény 20%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A kisebb jelentőségű és volatilisabb kereskedési eredmény 37%-kal nőtt, az árfolyameredmény 42%-kal visszaesett.

Szép lassan utoléri a magyar bankszektort a végzete
A működési költségek 12%-kal nőttek a hitelintézeti szektorban az első negyedévben, ami valószínűleg elsősorban az üzleti aktivitás növekedésének, a bérnyomásnak és a digitalizációs költéseknek az eredménye.

Szép lassan utoléri a magyar bankszektort a végzete
A bankszektor hitelállománya (részben a belföldi növekedésnek, részben a külföldi akvizícióknak is köszönhetően) 14,9%-kal növekedett egy év alatt, a betétállomány 10,8%-kal nőtt, a mérlegfőösszeg március végén 11,5%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

Szép lassan utoléri a magyar bankszektort a végzete
Az MNB közlése alapján a veszteséges hitelintézetek száma az egy évvel korábbi 8-ról 9-re nőtt, ezen belül 7, illetve 8 volt a kis intézmények száma. Az 1% fölötti évesített eszközarányos megtérülést (ROA-t) elérő bankok száma 14 maradt: míg azonban egy éve még 5 nagy méretű és 6 kis méretű intézmény, a tárgyidőszak végén 3 nagy és 8 kis méretű, továbbá változatlanul 3 közepes méretű intézményre volt ez jellemző.
GettyImages-1186510967
Megtudtuk mekkora penzugyi buntetest vallat be a kormany Orban Viktor Jean-Claude Juncker
dohányzás cigaretta
GettyImages-994507602
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
Divatos húzással hozott meglepetést ma reggel az Erste