A szuperállampapír a gazdagok bankárait is megizzasztja - Itt vannak a friss számok
Bank

A szuperállampapír a gazdagok bankárait is megizzasztja - Itt vannak a friss számok

Újabb mérföldkőhöz ért a hazai privátbanki vagyon: átlépte az 5000 milliárd forintot, mindeközben egyre nő az egy ügyfélszámlára eső vagyon is, utóbbi június végén 117 millió forintot tett ki. Kezelt vagyonban és ügyfélszámlákban is az Equilor ment a legnagyobbat a szolgáltatók között az év első felében, de továbbra is az OTP a legnagyobb privátbanki szolgáltató a piacon. A Portfolio Privátbanki Felméréséből kiderül, hogy a szuperállampapír a gazdagok bankárait is megizzasztja, ugyanis jelentős vagyonelszívó hatását érzik a MÁP+-nak a privátbanki piacon is.

1 2

A privátbanki piac átrendeződése is kiemelt téma lesz a Portfolio október 1-jei Öngondoskodás konferenciáján. Jegyek már kaphatók!
5000 milliárd felett a privátbanki vagyon.
A féléves gyakoriságú Portfolio Privátbanki Felmérést 2006 vége óta rendszeresen elkészítjük. A júliusi felmérésünkben 15 privátbanki szolgáltató vett részt. A válaszadók által nyilvántartott vagyon 2019. június végén meghaladta az 5000 milliárd forintot, ami gyakorlatilag teljes piaci lefedettséget jelent. Mostani felmérésünkben a Bank Gutmann és az MKB a tavaly év végi számaival szerepel, utóbbi üzleti titokra hivatkozva nem kívánt adatot közölni.

Egyre több pénz van egy privátbanki ügyfél számláján

Jelentős vagyongyarapodást könyvelhetett el az első félévben a privátbanki szektor, a kezelt vagyon közel 7%-kal 5177 milliárd forintra nőtt fél év alatt. Ha ez az ütem megmarad az egész évben, akkor a tavalyihoz hasonló, 14%-os vagyonnövekedés is meglehet a szektornak. Ebben szerepet játszik az is, hogy idén a Takarékbank is privátbanki ügyfélként pozícionálta kiemelt ügyfeleit, így a kezelt vagyon és az ügyfélszámla is itt jelenik meg a prémium banki felmérés helyett. Másrészt az idei első félévben tapasztalt kedvező tőkepiaci környezet a privátbanki ügyfelek számláit is gyarapította a jó hozamokon keresztül, nem beszélve arról, hogy friss pénzek is áramlanak a szektorba. A vagyonhoz hasonlóan az ügyfélszámlák száma is gyarapodott fél év alatt 2,5%-kal.

A szuperállampapír a gazdagok bankárait is megizzasztja - Itt vannak a friss számok
Nemcsak szektorszinten nő egyre látványosabban a kezelt vagyon, hanem ügyfélszámlákra bontva is. Míg 2013-ban még csak alig több mint 62 millió forint volt egy számlán, addig idén júniussal bezárólag az egy számlára eső átlagvagyon már elérte a 117 millió forintot. Ez azt jelenti, hogy hat hónap alatt alatt átlagban 5 millió forinttal nőtt a privátbanki számlákon lévő pénz, hat év alatt kis túlzással duplázódott.

A szuperállampapír a gazdagok bankárait is megizzasztja - Itt vannak a friss számok

Több privátbanknál is nőtt a belépési limit

Az idei első félévben a szolgáltatók közül többen is emelték a belépési limitet:
  • az Equilor visszaállította a korábbi 50 millióra küszöböt az előző féléves 25 millióról,
  • az Erste a korábbi 70-ről 100 millióra emelte,
  • a Generali pedig a korábbi 10-ről 30 millióra.

A legmagasabb belépési limittel rendelkező szolgáltatók sorrendje változatlan, továbbra is
  • a Bank Gutmanné a legnagyobb 320 millióval (feltételezzük, hogy nem változott), ezt követően
  • az UniCredit, az MKB, a K&H és az Erste holtversenyben van a második helyen 100 milliós limittel.


A legalacsonyabb belépési összeghatárok között a Takarékbank van 20 millióval, illetve a második legalacsonyabb a Budapest banké 25 millióval.

Az egy ügyfélszámlára eső vagyonban az MKB Private Banking büszkélkedhet a legmagasabb, 311 milliós átlagvagyonnal (a szolgáltató nem közölt friss adatot), mögötte a Hold Alapkezelő a második 268 millióval, de 200 millió forintos átlagvagyon felett vannak a Raiffeisen és a Concorde ügyfelei is.

A szuperállampapír a gazdagok bankárait is megizzasztja - Itt vannak a friss számok
Az ügyfélszámlák az utóbbi félévekben látványosan erőre kaptak, június végén 44,2 ezer ügyfélszámla volt a hazai privátbanki szolgáltatóknál, ami 4,5%-os növekedést éves összevetésben, félév alatt pedig 2,5%-os bővülésnek felel meg. A vagyon- és ügyfélszámlaadatok bővülési üteme alapján elmondható, hogy egyre zsugorodik a piac az új ügyfelek bevonását tekintve, miután az ügyfélszámlák már nem tudnak olyan ütemben bővülni a szolgáltatóknál, mint a kezelt vagyon, tehát egyre kevesebb ügyfélszámlán koncentrálódik egyre több vagyon (ezt bizonyítja az átlagvagyon növekedése is).

Fél év alatt a legkiugróbb növekedést az Equilor mutatta fel, a 2018 év végi 347 ügyfélszámla június végére 475-re duzzadt, ami közel 37%-os bővülés. Az Equilor után a Concorde értékpapír mutatta fel fél év alatt a legnagyobb növekedést az ügyfélszámlában közel 10%-os bővüléssel, ezt követően a K&H került a harmadik helyre közel 9%-kal.

Voltak olyan szolgáltatók, amelyeknél az idei első fél évben csökkent az ügyfélszámlaszám, legnagyobb mértékben az Ersténél közel 6%-kal, ezt követte a Hold Alapkezelő 4,5%-os, majd az SPB 3,6%-os csökkenéssel.

(Az SPB esetében külön kiemelnénk, hogy a szolgáltató az utóbbi 1-2 évben választotta szét prémium és privátbanki üzletágát, így az ügyfélszámláknál és a vagyonnál látható éves visszaesés a prémiumba való átsorolások okozzák.)

A szuperállampapír a gazdagok bankárait is megizzasztja - Itt vannak a friss számok
A számlaadatokénál jóval nagyobb ütemű bővülést lehetett látni a kezelt vagyonban, 2018 végéhez képest közel 6,6%-kal nőtt a privátbanki vagyon, egy év alatt pedig több mint 12%-kal.

A legnagyobb arányú vagyonbővülést az idei első félévben ez esetben is az Equilor produkálta, ahol a 2018 év végi 28 milliárdnyi kezelt vagyont sikerült 35 milliárdra növelni, ami közel 24%-os bővülés. Az Equilor mögött a második legnagyobb bővülést a Concorde Értékpapír mutatta fel közel 22%-kal, a harmadik helyen pedig a Generali végzett több mint 12%-kal. Éves összevetésben egyébként több olyan szolgáltató is van a piacon, amely 10% feletti vagyonnövekedéssel büszkélkedhet.

A legnagyobb vagyont továbbra is az OTP privátbankja kezeli közel 1847 milliárd forinttal, a második helyre most előrelépett az MKB adatai ismeretének hiányában a Raiffeisen 560 milliárddal, az MKB pedig így a harmadik helyre csúszott vissza 545 milliárd forintnyi kezelt vagyonnal.A szuperállampapír a gazdagok bankárait is megizzasztja - Itt vannak a friss számok
Az adatok szerint átlagosan mintegy 114 ügyfélszámla jut egy privátbanki tanácsadóra, a legtöbb ügyfélszámlával az equiloros privátbankároknak kell megküzdeniük, fejenként közel 238-cal, a legkevésbé terhelt privátbankárok pedig a számok alapján a Generalinál vannak, ahol átlagosan 54 ügyfél jut egy tanácsadóra.

Mindez jól mutatja, milyen nagy teher van a bankárokon, gyakorlatilag az iparágban lévő több mint 5000 milliárd forintos vagyonért 404 privátbankár felel szektorszinten.

A bankárok számát tekintve a legnagyobb számú bővítést fél év alatt az OTP produkálta, ahol 6 fővel bővült a privátbankárok száma, ezt követi az Erste 4, majd a Takarék egy privátbankárral, a többieknél pedig vagy nem változott, vagy csökkent a privátbankárok száma. Az első fél évben a Budapest banknál volt egy nagyobb számú csökkenés, a bank közlése szerint szervezetfejlesztés miatt került sor erre.

A szuperállampapír a gazdagok bankárait is megizzasztja - Itt vannak a friss számok
Egyre nő azoknak az ügyfeleknek az aránya, akiknek a szolgáltatók adatközlése szerint 50 millió forintnál is nagyobb vagyonuk van. Június végén arányuk már 67%-ot tett ki, bár ebben nyilván szerepet játszik az is, hogy a szolgáltatók többségénél eleve nem is lehet privátbanki ügyfél az, akinek nincs ekkora vagyona. Jelenleg a piacon öt olyan szolgáltató van, amelynél 50 millió forintos vagyon alatt is privátbanki ügyfél lehet valaki.

Ettől persze még igaz, hogy az egyes ügyfelek kezében egyre nagyobb vagyon halmozódik fel (ezt bizonyítja az egy ügyfélre eső vagyon nagysága is, amiről korábban már szó esett). Ehhez képest érdekesség, hogy az ügyfélszámlák csupán 44%-án van 50 milliónál nagyobb vagyon, ami azzal is magyarázható, hogy az ügyfelek több számla között osztják meg a szolgáltatónál tartott pénzt. De egyébként ez az arány is folyamatosan nő.

A szuperállampapír a gazdagok bankárait is megizzasztja - Itt vannak a friss számok
A legnagyobb szolgáltatók kezében lévő vagyon többnyire inkább stagnálást mutat, amennyiben azt a teljes piaci vagyonra vetítjük. A legnagyobb öt privátbanki szolgáltató piaci koncentrációja június végén 73%-ot tett ki, a teljes piaci vagyonnak 36%-át az OTP, 11-11%-át a Raiffeisen és az MKB, 10%-át az Erste, 7%-át pedig a CIB teszi ki.

A szuperállampapír a gazdagok bankárait is megizzasztja - Itt vannak a friss számok
A privátbanki piac átrendeződése is kiemelt téma lesz a Portfolio október 1-jei Öngondoskodás konferenciáján. Jegyek már kaphatók!
Ez a cikk folytatódik
1 2
FrankfurtTőzsde
cimlapkep_milestone_budapest
qr-kód mobilfizetés
Szekesfehervar MFB rendezveny19
munkások ipar
GettyImages-173211363
President of Bolivia Evo Morales Ayma
Nem bírják elengedni: megint előkerült a vasárnapi boltzár
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
jamie dimon_getty