A töredékére zsugorodik a Takarék Jelzálogbank
Bank

A töredékére zsugorodik a Takarék Jelzálogbank

A Takarék Csoporton belüli átszervezések eredményeként hamarosan az eddiginél jóval kisebb Takarék Jelzálogbankot tulajdonolnak majd a tőzsdei részvényesek. A tegnapi piaczárás után közzétett első féléves gyorsjelentés már sok mindent bemutat arról, mekkora lesz a kereskedelmi bankjától megfosztott jelzálogbank. Konszolidált mérete közel a harmadára, bevételtermelő képessége kevesebb mint egytizedére csökken. A jelzálogbank első féléves nyeresége a folytatódó tevékenységből 621 millió forint volt.
32 milliárd forintért eladja a Takarék Jelzálogbank a Takarék Kereskedelmi Bank többségi tulajdonát a csoport központi bankjának, az MTB-nek (régi nevén Takarékbank) - derült ki az elmúlt hetekben. Az értékesítendő Takarék Kereskedelmi Bankkal az a csoport célja, hogy október végéig beolvassza a csoport univerzális kereskedelmi bankjába, a takarékszövetkezetek és kisbankok egyesülésével májusban létrejött új Takarékbankba. A csoport tagjai közül egyedüliként a Takarék Jelzálogbank forog a tőzsdén, ennek kizárólag jelzáloglevél-kibocsátói és jelzáloghitel-refinanszírozói szerepet szán a csoport (10 refinanszírozási partnere van a magyar bankszektorban), vagyis ugyan megkapja az említett 32 milliárd forintot, tevékenységének bevétel- és eredménytermelő képessége jelentősen megcsappan.

A tegnapi piaczárás után közzétett gyorsjelentésből már látszik, mit okoznak ezek a változások a számok nyelvén a Takarék Jelzálogbanknál:
 • a június végi 711 milliárd forintos eszközállományból 492 milliárdot a Takarék Kereskedelmi Bank elvisz, vagyis a jelzálogbank mérete az eddigi konszolidált érték közel harmadára csökken,
 • míg a két bank együtt tavaly közel 14,7 milliárd forintos nettó kamatbevételt és 5,0 milliárd forintos nettó díj- és jutalékbevételt ért el, ez az elmúlt egy évben a Takarék Jelzálogbanknál kevesebb mint 1,9 milliárd forint, illetve -158 millió forint volt,
 • a nettó eredmény (főleg a pénzügyi eredmény és a céltartalékok ingadozása miatt) ennél jóval volatilisebb, ugyanakkor valamelyest érzékelteti a változást, hogy az adózott első félévi nyereség az egy évvel ezelőtti konszolidált 2,6 milliárd forintról 621 millió forintra csökkent.


A töredékére zsugorodik a Takarék Jelzálogbank
Az eredménytételeket bemutató ábráink 2018 elejétől fogva mutatják a kereskedelmi bank nélküli eredményszámokat is, ugyanis már ezeket is közzétették. Ha tehát a jelzálogbank teljesítményét saját magával hasonlítjuk össze, akkor azt látjuk, hogy
 • a nettó kamatbevételek az első félévben 11%-kal 793 millió forintra nőttek,
 • a nettó díj- és jutalékbevételek -3 millió forintról -41 millió forintra romlottak (tisztán jelzálogbankként a társaság több díjat és jutalékot fizet, mint amennyit kap),
 • a nettó hitelezési értékvesztés-visszaírás az egy évvel korábbi 717 millió forint helyett 143 millió forinttal javította az eredményt,
 • a működési költségek 18%-kal 1,363 milliárd forintra apadtak (további javulás lehetséges a csoporton belüli szinergiák miatt),
 • így az adózás utáni eredmény összességében 206 millió forintról 621 millió forintra háromszorozódott 2018 első feléhez képest.

A gyorsjelentés szerint az átlagos mérlegfőösszegre vetített nettó kamatmarzs 2019 első félévében az előző év azonos időszakával egyező értéket, évesítve 0,7%-ot mutatott.

A töredékére zsugorodik a Takarék Jelzálogbank
A pénzügyi műveletek eredményén 2019 első hat hónapjában 1,120 milliárdos nyereséget könyvelt el a bank az egy évvel korábbi 718 millió forint után, emögött elsősorban az eredménnyel szemben valósan értékelt instrumentumok valós érték változása áll.

Alábbi ábránk mutatja, hogy nemcsak a bevételek, de a költségek jó részétől is "megszabadul" a kereskedelmi bank eladásával a Takarék Jelzálogbank, miközben értékvesztés oldalon az elmúlt féléveket az értékvesztés-képzés helyett az értékvesztés-feldoldás jellemezte. Az értékvesztés feloldása annak köszönhető, hogy értékesítésre került a problémás (NPL) hitelállomány egy része, emellett normál hitel visszafizetés mellett is szabadult fel megképzett értékvesztés, miközben az alulteljesítő ügyletek állománya is csökkent.

A töredékére zsugorodik a Takarék Jelzálogbank
Ami a mérlegtételeket illeti, ezeket elsősorban még a kereskedelmi banktól nem megtisztított formában, konszolidáltan tárgyalja a gyorsjelentés:
 • a mérlegfőösszeg egy év alatt 15,2%-kal csaknem 711 milliárd forintra növekedett (ennek több mint kétharmadát a leválasztásra kerülő kereskedelmi bank adja)
 • a refinanszírozott hitelállomány egy év alatt 27,1%-kal 111 milliárd forintra nőtt (ez a jelzálogbanknál marad),
 • az ügyfélhitelek állománya 24,2%-kal 436 milliárd forintra bővült (ennek 84%-át vinni fogja a kereskedelmi bank),
 • a betétállomány 7,5%-kal 315 milliárdra nőtt (ez mind a kereskedelmi banké lesz).


A töredékére zsugorodik a Takarék Jelzálogbank


A töredékére zsugorodik a Takarék Jelzálogbank
Az említett követelés-eladások és egyéb hitelportfólió-minőségjavulás következtében a társaság nem teljesítő hiteleinek aránya békebeli szintre, 2,5%-ra csökkent a tavalyi 5,8% körül mozgó szintről.

A töredékére zsugorodik a Takarék Jelzálogbank
Elemzői várakozás nem érkezett a Takarék Jelzálogbank első féléves eredményéhez, de mivel a Takarék Kereskedelmi Bank eladásával kapcsolatos hírek sem rángatták meg az árfolyamot (idén meglehetősen szűk sávban mozog), nem valószínű, hogy a gyorsjelentés okozna drámát a papírokban. Egyelőre nem tudni, mit kezd a jelzálogbank az MTB-től érkező 32 milliárd forintjával, ettől eltekintve a kis- és nagyrészvényesek egy tisztán jelzálogbanki tevékenységet végző hitelintézetet tulajdonolnak tovább, amelynek növekedése elsősorban a hazai jelzáloghitelezés bővülését követheti. Emellett fontos tudni, hogy az MNB által a bankok számára előírt Jelzáloghitel-finanszírozás megfelelési mutató (JMM) 2019. október 1-től az egy évig hatályos 20%-ról 25%-ra emelkedik, ezért, ahogy a gyorsjelentés fogalmaz, "a következő időszakban jelentős refinanszírozási aktivitás várható a refinanszírozott állomány további növekedésével".

A töredékére zsugorodik a Takarék Jelzálogbank
foldgazgetty
volkswagenshutterstock
Alteo klub
facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock