A töredékére zsugorodik a Takarék Jelzálogbank
Bank

A töredékére zsugorodik a Takarék Jelzálogbank

A Takarék Csoporton belüli átszervezések eredményeként hamarosan az eddiginél jóval kisebb Takarék Jelzálogbankot tulajdonolnak majd a tőzsdei részvényesek. A tegnapi piaczárás után közzétett első féléves gyorsjelentés már sok mindent bemutat arról, mekkora lesz a kereskedelmi bankjától megfosztott jelzálogbank. Konszolidált mérete közel a harmadára, bevételtermelő képessége kevesebb mint egytizedére csökken. A jelzálogbank első féléves nyeresége a folytatódó tevékenységből 621 millió forint volt.
32 milliárd forintért eladja a Takarék Jelzálogbank a Takarék Kereskedelmi Bank többségi tulajdonát a csoport központi bankjának, az MTB-nek (régi nevén Takarékbank) - derült ki az elmúlt hetekben. Az értékesítendő Takarék Kereskedelmi Bankkal az a csoport célja, hogy október végéig beolvassza a csoport univerzális kereskedelmi bankjába, a takarékszövetkezetek és kisbankok egyesülésével májusban létrejött új Takarékbankba. A csoport tagjai közül egyedüliként a Takarék Jelzálogbank forog a tőzsdén, ennek kizárólag jelzáloglevél-kibocsátói és jelzáloghitel-refinanszírozói szerepet szán a csoport (10 refinanszírozási partnere van a magyar bankszektorban), vagyis ugyan megkapja az említett 32 milliárd forintot, tevékenységének bevétel- és eredménytermelő képessége jelentősen megcsappan.

A tegnapi piaczárás után közzétett gyorsjelentésből már látszik, mit okoznak ezek a változások a számok nyelvén a Takarék Jelzálogbanknál:
 • a június végi 711 milliárd forintos eszközállományból 492 milliárdot a Takarék Kereskedelmi Bank elvisz, vagyis a jelzálogbank mérete az eddigi konszolidált érték közel harmadára csökken,
 • míg a két bank együtt tavaly közel 14,7 milliárd forintos nettó kamatbevételt és 5,0 milliárd forintos nettó díj- és jutalékbevételt ért el, ez az elmúlt egy évben a Takarék Jelzálogbanknál kevesebb mint 1,9 milliárd forint, illetve -158 millió forint volt,
 • a nettó eredmény (főleg a pénzügyi eredmény és a céltartalékok ingadozása miatt) ennél jóval volatilisebb, ugyanakkor valamelyest érzékelteti a változást, hogy az adózott első félévi nyereség az egy évvel ezelőtti konszolidált 2,6 milliárd forintról 621 millió forintra csökkent.


A töredékére zsugorodik a Takarék Jelzálogbank
Az eredménytételeket bemutató ábráink 2018 elejétől fogva mutatják a kereskedelmi bank nélküli eredményszámokat is, ugyanis már ezeket is közzétették. Ha tehát a jelzálogbank teljesítményét saját magával hasonlítjuk össze, akkor azt látjuk, hogy
 • a nettó kamatbevételek az első félévben 11%-kal 793 millió forintra nőttek,
 • a nettó díj- és jutalékbevételek -3 millió forintról -41 millió forintra romlottak (tisztán jelzálogbankként a társaság több díjat és jutalékot fizet, mint amennyit kap),
 • a nettó hitelezési értékvesztés-visszaírás az egy évvel korábbi 717 millió forint helyett 143 millió forinttal javította az eredményt,
 • a működési költségek 18%-kal 1,363 milliárd forintra apadtak (további javulás lehetséges a csoporton belüli szinergiák miatt),
 • így az adózás utáni eredmény összességében 206 millió forintról 621 millió forintra háromszorozódott 2018 első feléhez képest.

A gyorsjelentés szerint az átlagos mérlegfőösszegre vetített nettó kamatmarzs 2019 első félévében az előző év azonos időszakával egyező értéket, évesítve 0,7%-ot mutatott.

A töredékére zsugorodik a Takarék Jelzálogbank
A pénzügyi műveletek eredményén 2019 első hat hónapjában 1,120 milliárdos nyereséget könyvelt el a bank az egy évvel korábbi 718 millió forint után, emögött elsősorban az eredménnyel szemben valósan értékelt instrumentumok valós érték változása áll.

Alábbi ábránk mutatja, hogy nemcsak a bevételek, de a költségek jó részétől is "megszabadul" a kereskedelmi bank eladásával a Takarék Jelzálogbank, miközben értékvesztés oldalon az elmúlt féléveket az értékvesztés-képzés helyett az értékvesztés-feldoldás jellemezte. Az értékvesztés feloldása annak köszönhető, hogy értékesítésre került a problémás (NPL) hitelállomány egy része, emellett normál hitel visszafizetés mellett is szabadult fel megképzett értékvesztés, miközben az alulteljesítő ügyletek állománya is csökkent.

A töredékére zsugorodik a Takarék Jelzálogbank
Ami a mérlegtételeket illeti, ezeket elsősorban még a kereskedelmi banktól nem megtisztított formában, konszolidáltan tárgyalja a gyorsjelentés:
 • a mérlegfőösszeg egy év alatt 15,2%-kal csaknem 711 milliárd forintra növekedett (ennek több mint kétharmadát a leválasztásra kerülő kereskedelmi bank adja)
 • a refinanszírozott hitelállomány egy év alatt 27,1%-kal 111 milliárd forintra nőtt (ez a jelzálogbanknál marad),
 • az ügyfélhitelek állománya 24,2%-kal 436 milliárd forintra bővült (ennek 84%-át vinni fogja a kereskedelmi bank),
 • a betétállomány 7,5%-kal 315 milliárdra nőtt (ez mind a kereskedelmi banké lesz).


A töredékére zsugorodik a Takarék Jelzálogbank


A töredékére zsugorodik a Takarék Jelzálogbank
Az említett követelés-eladások és egyéb hitelportfólió-minőségjavulás következtében a társaság nem teljesítő hiteleinek aránya békebeli szintre, 2,5%-ra csökkent a tavalyi 5,8% körül mozgó szintről.

A töredékére zsugorodik a Takarék Jelzálogbank
Elemzői várakozás nem érkezett a Takarék Jelzálogbank első féléves eredményéhez, de mivel a Takarék Kereskedelmi Bank eladásával kapcsolatos hírek sem rángatták meg az árfolyamot (idén meglehetősen szűk sávban mozog), nem valószínű, hogy a gyorsjelentés okozna drámát a papírokban. Egyelőre nem tudni, mit kezd a jelzálogbank az MTB-től érkező 32 milliárd forintjával, ettől eltekintve a kis- és nagyrészvényesek egy tisztán jelzálogbanki tevékenységet végző hitelintézetet tulajdonolnak tovább, amelynek növekedése elsősorban a hazai jelzáloghitelezés bővülését követheti. Emellett fontos tudni, hogy az MNB által a bankok számára előírt Jelzáloghitel-finanszírozás megfelelési mutató (JMM) 2019. október 1-től az egy évig hatályos 20%-ról 25%-ra emelkedik, ezért, ahogy a gyorsjelentés fogalmaz, "a következő időszakban jelentős refinanszírozási aktivitás várható a refinanszírozott állomány további növekedésével".

A töredékére zsugorodik a Takarék Jelzálogbank
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
okostelefon kézben pénzügyek