Hamisítás az aranypiacon
Bank

Hamisítás az aranypiacon

Csendes botrány járja át az aranypiacokat - jelenti a Reuters. Csalók hamis rúdarannyal hígítják a tiszta arany piacot. Most viszont nem arról van szó, hogy a fém eredetisége kérdéses. A mostani botrány lényege, hogy a rúdaranyat hamisan, jó hírű finomítók jelével címkézik fel, ezzel bizonyítva az arany származásának hitelességét. Ezek a rudak viszont valójában drogbárók és hadurak. esetleg diktatúrák pénzmosását, illetve pénzszerzését szolgálja.
Az elmúlt három évben több mint 50 millió dollár értékű rúdaranyat találtak félrecímkézve, vagyis legális, ellenőrzött forrásból származó aranyként feltüntetve. Még a JP Morgan pénzügyi alapkezelő széfjéből is kerültek elő ilyen hamisított rudak. Az hamisítás tényét a Reuters aranyfinomítók, bankok vezérigazgatói, illetve iparági szakértők információira alapozza. Az elmondásuk szerint eddig 1000 ilyen hamisított rúdaranyat találtak. Mivel azonban a hamisakat nehéz beazonosítani, arra következtethetünk, hogy még sok hasonló rejtőzhet széfekben.

Senki se tudja, hogy kik kezelik ezeket az illegális finomítókat, de iparági információk szerint nagy részük Kínában van. Tanácsadók 600 tonnára becsülik évente a Kínából kikerülő, hamisított eredetű arany mennyiségét. Ezeket a vádakat a Sanghaji Aranytőzsde, a kínai rúdaranypiacot szabályzó szerv elutasítja. Állításuk szerint egyetlen hamisan finomított és címkézett rúd sem kerül ki Kínából. A JP Morgan viszont nem kommentálta az esetet, habár annyit nyilatkozott, hogy mindig értesítik a hatóságokat, amikor hamisított aranyrudakat találnak. Az ügyfeleik pedig nem szenvedtek anyagi kárt ügyeleteik bonyolításakor. Viszont kevesen vitatják a probléma meglétét.

A finomítók már különböző technológiákkal elkezdtek harcolni. A svájci Metalor gyártó hamisításgátló tintával látja el a rúdjai külső felszínét. Mások minden egyes aranyrúdjukról mikroszkopikus szintű lenyomatot is tárolnak számítógépen. Technológia ide, hamisítást gátló tinta oda, 1 kiló rúdarany értéke konstans 50000 dollár körül mozog. Ebből láthatjuk, hogy nem kell sok hamisnak átférnie a rostán, hogy a csempészek sok pénzt keressenek ezen. Az arany spotárfolyamát ennek ellenére nem rengette meg a hír, továbbra is 6 éves csúcson van az unciánkénti árfolyama.

Hamisítás az aranypiacon
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
mogo_sajat