Hamisítás az aranypiacon
Bank

Hamisítás az aranypiacon

Csendes botrány járja át az aranypiacokat - jelenti a Reuters. Csalók hamis rúdarannyal hígítják a tiszta arany piacot. Most viszont nem arról van szó, hogy a fém eredetisége kérdéses. A mostani botrány lényege, hogy a rúdaranyat hamisan, jó hírű finomítók jelével címkézik fel, ezzel bizonyítva az arany származásának hitelességét. Ezek a rudak viszont valójában drogbárók és hadurak. esetleg diktatúrák pénzmosását, illetve pénzszerzését szolgálja.
Az elmúlt három évben több mint 50 millió dollár értékű rúdaranyat találtak félrecímkézve, vagyis legális, ellenőrzött forrásból származó aranyként feltüntetve. Még a JP Morgan pénzügyi alapkezelő széfjéből is kerültek elő ilyen hamisított rudak. Az hamisítás tényét a Reuters aranyfinomítók, bankok vezérigazgatói, illetve iparági szakértők információira alapozza. Az elmondásuk szerint eddig 1000 ilyen hamisított rúdaranyat találtak. Mivel azonban a hamisakat nehéz beazonosítani, arra következtethetünk, hogy még sok hasonló rejtőzhet széfekben.

Senki se tudja, hogy kik kezelik ezeket az illegális finomítókat, de iparági információk szerint nagy részük Kínában van. Tanácsadók 600 tonnára becsülik évente a Kínából kikerülő, hamisított eredetű arany mennyiségét. Ezeket a vádakat a Sanghaji Aranytőzsde, a kínai rúdaranypiacot szabályzó szerv elutasítja. Állításuk szerint egyetlen hamisan finomított és címkézett rúd sem kerül ki Kínából. A JP Morgan viszont nem kommentálta az esetet, habár annyit nyilatkozott, hogy mindig értesítik a hatóságokat, amikor hamisított aranyrudakat találnak. Az ügyfeleik pedig nem szenvedtek anyagi kárt ügyeleteik bonyolításakor. Viszont kevesen vitatják a probléma meglétét.

A finomítók már különböző technológiákkal elkezdtek harcolni. A svájci Metalor gyártó hamisításgátló tintával látja el a rúdjai külső felszínét. Mások minden egyes aranyrúdjukról mikroszkopikus szintű lenyomatot is tárolnak számítógépen. Technológia ide, hamisítást gátló tinta oda, 1 kiló rúdarany értéke konstans 50000 dollár körül mozog. Ebből láthatjuk, hogy nem kell sok hamisnak átférnie a rostán, hogy a csempészek sok pénzt keressenek ezen. Az arany spotárfolyamát ennek ellenére nem rengette meg a hír, továbbra is 6 éves csúcson van az unciánkénti árfolyama.

Hamisítás az aranypiacon
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
elektromosroller
Brexit london tuntetes1500
GettyImages-1167008922
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock