krisztina02
Bank

Kemény időszak előtt a pénzügyi vezetők, Magyarországon elképesztően sok a kihívás

Még száguld a hitelezés, de már észlelhetőek a lassulás jelei: ha ez bekövetkezik, az tömeges problémákat okozhat a magyar piacon is. Ugyanakkor a külföldi befektetők növekedési piacként tekintenek továbbra is Magyarországra, és nem fújnak visszavonulót, csupán óvatosabbak. A pénzügyi vezetők különösen nehéz évvel néznek szembe, rengeteg a kihívás, az új finanszírozási lehetőség, melyekkel kapcsolatban mindig naprakésznek kell lenniük - véli Fülöpné Bogdán Krisztina, a Commerzbank Zrt. igazgatóságának tagja, üzleti vezérigazgató-helyettese. Szeptember 12-ei konferenciánkon többek között erről is szó lesz, és az év pénzügyi vezetőjét is megválasztja a szakmai zsűri.
Közeleg a Business and Finance Summit 2019 - CFO of the year konferenciánk, ahol a szakmai zsűri megválasztja az év CFO-ját! Regisztráció itt!

Majdnem 15 százalékkal száguld a magyar vállalati hitelezés, ami a hitelállomány éves növekedését illeti. Mennyire tartható ez fenn hosszú távon, illetve milyen trendeket látni a piacon?

A folyamatos, hosszú ideig tartó növekedés nem reális, ezt a történelmi adatok is igazolják. Ugyanakkor mikor, ha nem most kell ezt a hitelnövekményt produkálni, hiszen alacsony a kamatkörnyezet, rendelkezésre állnak a források, a bankok kockázatvállalási étvágya is megnőtt. Magyarországon most egy olyan piac alakult ki, amelyre a legtöbb nemzetközi bank növekedési piacként tekint. Ugyanakkor Európában a geopolitikai helyzet nem túl rózsás, a gazdasági lassulás első jelei már láthatók, hosszabb távon a hitelkihelyezés mértéke lassulhat.

A magyar piacon futamidőben, kamatokban, biztosítékokban nagyon sok bank lazított a finanszírozási politikáján az utóbbi 2-3 évben. Nálunk erre nem volt szükség, mert kiegyensúlyozott a hitelezési politikánk és mi eddig is megfelelő rugalmasságot nyújtottunk, ha az adott helyzet ezt megkívánta. A piaci átlag több mint a duplájával nőttünk, így egyértelműen érződik a hitelbővülés nálunk is. Ennek az az oka, hogy nagyon erős akvizíciós tevékenységet folytattunk, és olyan vállalatokat találtunk, amelyekben láttunk „fantáziát” és további bővülési lehetőséget. Hiteldöntéseinknél mindig az a mérvadó, hogy a vállalat üzleti modelljéhez, terveihez illeszkedik-e az adott finanszírozási forma és összeg, és nem a verseny kényszeríti ki belőlünk a bővülést.

krisztina01

Lassul a gazdasági növekedés külpiacokon, és megjelentek az első negatív jelek az ipar teljesítményében. Érzik-e már a változást?

A vállalati ügyfeleink részéről még csak kis mértékben érezzük, de abszolút foglalkozunk már ezzel a kérdéskörrel. A hazai szakterületünk a központi kockázatkezeléstől és szektorelemzőktől folyamatosan és közvetlenül értesül az európai és a globális trendekről, és az egyes iparágakra vonatkozóan is megkapjuk, hogy mire érdemes figyelni. Jelenleg van néhány iparág, amellyel kritikusabbak vagyunk. Ez nem azt jelenti, hogy ott visszavonulót fújunk, hanem ennél sokkal közelebbről és sokkal sűrűbben monitoringozzuk az egyes vállalatok teljesítményét, megrendelésállományát, jövedelmezőségét; és figyeljük a lassulásra utaló jeleket.

Az idén szokásos kockázatkezelési metódusaink mellett egy átfogóbb, mélyebb vizsgálattal tekintettük át a teljes hitelportfóliónkat, de egyetlen egy cégtől sem kellett megválnunk vagy hiteleit átstrukturálnunk csak azért, mert recesszió sújtaná. Ugyanakkor néhány iparág, többek között az autóipar erősebb fókuszban szerepel nálunk. Ennek oka többek között, hogy Németországban az utóbbi időben néhány autóipari beszállító csődöt jelentett, és a legtöbb régióban lassul az autóipar növekedési üteme, azaz több recesszióra utaló jel jelent meg ebben a szektorban.

Azzal azonban nem lehet áltatni senkinek magát, hogy egy recesszióra, netán válságra fel lehet úgy készülni, hogy meg lehessen védeni a teljes portfóliót. Ha ez bekövetkezik, akkor nagyon gyorsan történik a változás és mértéke, kihatása széleskörű lehet. Arra figyelünk, hogy lehetőleg olyan vállalatokat finanszírozzunk, amelyek túl tudnak élni egy válságot, megfelelő tőkével, menedzsmenttel és módszertannal rendelkeznek, tanulva a korábbi gazdasági visszaesés tanulságaiból.

A magyar gazdaság ezer szállal kapcsolódik a némethez, a Commerzbank Zrt. pedig a német tulajdonú vállalatokhoz. Ennek fényében, hogy látja gazdasági függésünket, annak pozitív és negatív vonatkozásait?

A magyar egy nyitott gazdaság, magas az export-, import függősége. A német befektetők több iparág mellett leginkább az autóiparban rendelkeznek kitettséggel. Hogy az itt jelen lévő befektetők hogyan reagálnak az anyaországban történtekre, az ott meghatározott stratégiai lépésekre, az nyilvánvalóan befolyásolhatja az itteni vállalatok működését és teljesítményét. Az autóiparban és más szektorokban továbbra is jönnek hazánkba újabb és újabb befektetők, gyártók, és bár jelenleg egyes beruházások húzódnak, információnk azt erősítik meg, hogy nem vonulnak vissza a külföldi befektetők továbbra sem. Ez is mutatja, hogy egyrészt bíznak az ország gazdasági teljesítőképességében, másrészt az iparágban, harmadrészt nem egy elhúzódó válságra számítanak, hanem óvatosan mennek előre. A gazdasági hírekben hallhatunk leépítésekről, gazdasági lassulásról szóló elemzésekről, de ez inkább óvatos előrelátást mutat egyelőre. Ha beütne például egy világméretű autóipari recesszió, az úgyis mindenkit érinteni fog, nem csak a német vállalatokat. Így a magyar gazdaság teljesítményét szintén befolyásolhatja.

Az idei év nagy újdonsága az NHP fix és a Növekedési Kötvényprogram. Előbbi a kisebb, utóbbi a nagyobb cégek számára jelenthet továbblépési lehetőséget. Melyikhez hogyan kapcsolódik a Commerzbank?

Az NHP fix jellemzően nem a mi ügyfélkörünkre van szabva, hiszen mi elsősorban közép- és nagyvállalati ügyfelekkel állunk kapcsolatban. Közvetlenül kkv-knak kisebb mértékben helyezünk ki  hitelt , ugyanakkor a lízingpiac ebben a támogatott konstrukcióban jelentősen tudott bővülni, mi ezen a vonalon tudjuk támogatni a hazai kkv-szektort. Azt gondolom, hogy a gazdaság jövője a kkv-kban rejlik, hiszen nálunk még mindig hiányzik az a tőkeerős kkv-réteg, ami például Németországban évtizedek alatt felépült, és mára a gazdaság mozgatórugójává vált. Mindemellett szeretném kihangsúlyozni, hogy bankunk forráshelyzete nagyon jó, hiszen ezt anyavállalatunk biztosítja, azonban pont ebből adódóan elsősorban euróban vagyunk jóval versenyképesebbek. A forintforrások tekintetében az NHP Fix számunkra emiatt versenyképes alternatívát biztosít abban, hogy forintban hosszútávra minél több hitelt tudjunk kihelyezni. A kötvényprogram egy egészen más megítélés alá esik nálunk. A 90-es évek közepén egy igen élénk kötvénypiac volt Magyarországon, ezen keresztül tudtak a vállalatok finanszírozáshoz jutni a banki hiteleken felül, ez bőségesen versenyképes volt a banki finanszírozással szemben.

Az MNB kommunikációja, tájékoztatása alapján megítélésem szerint a korábbi, erős piaci standard-eken nyugvó kötvénypiacot szeretné újra életre hívni, ami az európai gazdaságokban igen erős alternatívája a banki finanszírozásnak. Számomra ez egy szakmailag támogatható és jó cél, hiszen ez a finanszírozási alternatíva hosszú évekre szinte teljesen eltűnt a magyar piacról. Ez mindenképpen fontos lépés, főleg arra való tekintettel, hogy a recesszióra való felkészülésnek is fontos részét képezheti. Ugyanis gazdasági lassulás esetén a hitelezési aktivitás törvényszerűen csökken, adott esetben banki limitek is megszűnhetnek, míg a kötvények által megvalósult finanszírozás nagy valószínűséggel lejáratig érintetlen marad. A program elindítása szempontjából szintén ideális az alacsony kamatkörnyezet. Így hosszútávra még relatív alacsony fix kamattal lehet forráshoz jutni, talán a várható kamatemelkedés előtti utolsó pillanatban. Ráadásul ez a program a kisebb vállalatok számára is megnyitja a kötvénypiaci részvételt, ami szintén elismerésre méltó.

A program kapcsán azt már kritikusabban élem meg, hogy nem minden vállalat gondolja végig, hogy az ebből származó forrást hogyan és mire fordítja. Azt javaslom minden cégnek, hogy ugyanolyan megfontoltan tervezze meg a kötvénykibocsátását, ahogyan egy hitelfelvétel esetén ezt megteszi. Mérlegelje előnyeit, de legyen tisztában annak kockázataival és ehhez kapcsolódó felelősségével is. Ez sem csodaszer. Itt ugyanúgy megfontoltságra és szakmai érvekre van szükség, mint bármilyen más forrásszerzés során. Véleményem szerint a banki finanszírozás továbbra is jelentős szerepet fog és kell, hogy játsszon a vállalatok életében. Rugalmassága, testreszabottsága, alacsonyabb költsége továbbra is nélkülözhetetlenné teszi a jelenlétét az átgondolt vállalati finanszírozásban.

Mekkora fantáziát látnak M&A-ügyletek megfinanszírozásában? Mennyire aktív vagy éppen problémás ezen a területen a magyar vállalati hitelpiac?

Sok M&A-tranzakciót látunk testközelből is. Megállapítható, hogy megnőtt a külföldi befektetők érdeklődése a magyar cégek iránt. Ehhez kell az erős kockázatvállalási kedv, kellenek hosszabb lejáratú, jó kamatozású kölcsönök. Ez most mind-mind adott a magyar finanszírozási piacon. Mi relatív kevés M&A-tranzakciót kezelünk, de többször megszólítanak bennünket szervezők a piaci megítélésünk miatt. Ugyanis a mi üzleti modellünk erőssége, hogy testre szabott megoldásokat kínálunk, ez pedig egy M&A-ügylet kapcsán az egyik legfontosabb szempont. Szeretnénk ezen a területen tovább bővülni, mert azt látjuk, hogy a magyar vállalati hitelpiacon van jó pár aktív résztvevő ebben a szegmensben, akik nagyon professzionálisak. Ugyanakkor további fúziókat és felvásárlásokat várok az elkövetkezendő években a régióban. Ezek a nagyobb tranzakciók pedig több szakértő bank részvételét tehetik szükségessé.

krisztina03

Női felsővezetőként hogy látja a nők foglalkoztatását Magyarországon vezetői munkakörökben?

Amikor banki felsővezetői találkozón helyettesítem az elnök-vezérigazgatónkat, igen kis számban látok női vezetőket a körükben. Nagyon jó lenne pozitív változásokat látni a felsővezetők összetételét illetően, hiszen egyértelműen azt tapasztalom, hogy mi nők nagyon alulreprezentáltak vagyunk. Üzleti tárgyalásaim során szerzett tapasztalatom, hogy a szektoromon kívül is hasonló a helyzet. Ugyanakkor a második és harmadik vezetői szinten már lényegesen több hölgy dolgozik, ami azért reményt ad arra, hogy előbb-utóbb ők is előrelépnek és egy kiegyensúlyozottabb összetétel alakul ki a felsővezetői körökben. Meggyőződésem, hogy nem az határozza meg egy munkatárs vezetői alkalmasságát, hogy nő vagy férfi. De azt nem hiszem, hogy a vezetői körökben az alulreprezentáltságunk oka alkalmatlanságból fakadna.

Ugyanakkor látom annak szükségét, hogy több figyelmet fordítsunk a női munkavállalók önbizalmának növelésére, példamutatás útján történő támogatásukra és módszertani képzésükre, annak az elfogadására, hogy mi nők más módon vezetünk, mint férfi kollégáink, mindenkinek meg kell találni a saját vezetői stílusát. Hiszek abban, hogy a boldog család és karrier megférnek egymás mellett. Nem régen hazánkban rendezte meg a Commerzbank az International Women’s Network konferenciáját, amelyen további három magyarországi női és a diversity jegyében egy férfi felsővezetővel közösen előadónak kértek fel, sikeres banki felsővezetői karrierem miatt. Itt volt alkalmam beszámolni, hogy a 28 év alatt hogyan értem el szakmai sikereimet és mit kellett tennem, hogy felnőtt gyermekeimet boldog és kiegyensúlyozott családi környezetben nevelhessem fel férjemmel közösen.

Mi a Commerzbanknál élen járunk a női vezetői témában. Magyarországon példaértékű módon négy igazgatósági tagunk közül ketten vagyunk hölgyek, továbbá a teljes vezetői gárdában szintén 50 százalék a hölgyek aránya. Sokat teszünk azért, hogy ez az arány hosszú távon is fenntartható legyen. Véleményem szerint nálunk egészséges az egyensúly, de a magyar piacon ezt kevésbé látom.

A szeptember 12-i konferenciánk középpontjában a pénzügyi vezetők állnak majd. Milyen szempontból látja nehéznek a munkájukat 2019-ben?

A CFO-knak idén nagyon nehéz dolguk van, hiszen bővült a finanszírozási lehetőségek köre, egyre több jel mutat arra, hogy a korábbi évekhez képest nagyobb változásokkal, kihívásokkal teli időszak érkezik. Árfolyamot kell hedgelniük erős volatilitás mellett, rengeteg szabályozói és piaci változás is történt (Ha csak egy párat említek, már az is óriási kihívást jelent: elindul hamarosan az azonnali átutalási rendszer, bevezetésre kerül a PSD2 szabályrendszere, amelyekhez változtatni kell a belső folyamatokat, fel kell készíteni a vállalati rendszereket az új paramétereknek megfelelően).

Ezek a feladatok mind-mind egy CFO-nál összpontosulnak. Ahhoz, hogy egy CFO sikeres legyen, folyamatosan tovább kell képeznie magát, ki kell alakítania azokat az információs csatornákat, amelyek számára hiteles és szakmai forrást jelentenek. Az biztos, hogy a korábbi évekhez képest ez sokkal nagyobb energiabefektetéssel és időráfordítással jár. Ez az egyik legösszetettebb pozícióvá vált a vállalati szervezetben. Mi partnertalálkozókkal, személyes egyeztetésekkel és konferenciákon való részvételekkel igyekszünk ebben támogatni őket és díjak létrehozásával vagy szponzorációjával elismerni a munkájukat. Mint tanácsadó bank, jelentős terheket tudunk levenni vállalati ügyfeleink válláról, hiszen nálunk ezekre a témákra már hónapokkal korábban elindul a felkészülés és minden olyan információ rendelkezésre áll, ami megkönnyítheti a CFO-k életét.

Miért tartja fontosnak a Commerzbank, hogy a díjátadó szponzorációjával és zsűritagként járuljon hozzá a legjobb CFO-k kiválasztásához?

Kollégáink leggyakrabban CFO-kkal ülnek le tárgyalni. Emiatt azt gondolom, igenis meg kell mutatnunk, hogy nagyra értékeljük azt az együttműködést és kompetenciát, amit tapasztalunk részükről. Persze ezt elsősorban a hétköznapokban próbáljuk tükröztetni, a kapcsolattartás során, ugyanakkor ez egy olyan alkalom, amikor ezt transzparensen meg tudjuk tenni. Idén már a harmadik alkalommal veszünk részt a rendezvényen és már az első alkalommal, (2017-ben) az ötlet megszületésénél elköteleződtünk, azonnal azonosultunk a díjhoz tartozó elismeréssel.  

Zsűritagként számos olyan pályázatot is látok, amelyeket nem a mi ügyfélkörünkbe tartozó személyek nyújtanak be. Nagyon izgalmas impulzusokat kapok a leírt projektekből, menedzselési, hatékonyságnövelő, változáskezelő módszerekből és az egyének szakmai fejlődéséből. Engem kifejezetten inspirál a pályázatoknak az értékelése, és remélem, hogy idén is olyan jelölteket tudunk a színpadra hívni, akik a nagyközönség számára is elismerésre méltó teljesítményt tettek le az asztalra. Ezt a piaci elismerést tovább erősíti az általunk is támogatott díj.

Közeleg a Business and Finance Summit 2019 - CFO of the year konferenciánk, ahol a szakmai zsűri megválasztja az év CFO-ját! Regisztráció itt!
Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
deutsche bank_getty