cfo konfi_stiller ákos
Bank

Commerzbank-elemző: ez több lesz, mint koccanás

Portfolio
Rázós időszak előtt áll a világgazdaság, a Portfolio Business and Finance Summit 2019 konferenciájának nyitóelőadója elsősorban a német és a kínai gazdaság szempontjából beszélt erről.

Ralph Solveen, a Commerzbank elemzési területének vezető-helyettese többek között az alábbiakról beszélt:

  • a feldolgozóipari menedzserindexek visszaesést mutatnak, a „Donald-shiftnek” köszönhetően az USA gazdaságának kilátásai 8-9 hónappal később kezdtek el romlani, mint az eurózónáé vagy a feltörekvő országoké.
  • Az autóipar szinte mindenütt visszaesésben van, különösen Indiában és Kínában mutat visszaesést, a nagyobb piacok közül egyedül Brazíliában és minimálisan Japánban mutat még némi növekedést az első hét hónap adatai alapján éves összehasonlításban.
  • Az autóiparnak vannak szektorspecifikus problémái, de ezek nem indokolják a visszaesést. A világgazdaság 8-10 éves növekedési perióduson van túl, fundamentális gazdasági fejlemények állnak mögötte.
  • Nagy kérdés, hogy a valójában mennyire gyenge a kínai gazdaság. A hivatalos GDP-adatok (6% körüli éves növekedés) meglehetős stabilitást mutatnak, az eurózóna ide irányuló exportja azonban jelentős ciklikusságot és volatilitást mutat.  
  • A kereskedelmi háború nem az egyetlen, amely aggodalomra adhat okot Kínával kapcsolatban. Az elmúlt években a kínai kormányzat fékező intézkedéseket léptetett életbe, amelynek eredményeként megállt és visszafordult a háztartások és a vállalatok GDP-arányos adósságának (összesen közel 200%) emelkedése. Ez aggregált szinten kisebb keresletet jelent.
  • Kína felismerte, hogy alkalmazkodnia kell a trumpi gazdaságpolitikához, ezért például adót csökkentett és lazított a banki tartalékkövetelményeken, de a kereskedelmi háborúval együtt mindezek nem teszik lehetővé, hogy a korábbi ciklusokhoz hasonló erős impulzust adjanak a Nyugatról ide irányuló exportnak.
  • Németország potenciális GDP-növekedése 1% körül van, és az eurózónának sem sokkal magasabb. A német feldolgozóipari aktivitás csökkenése jelentősebb, mint a korábbi lassulási időszakokban, de egyelőre nem olyan nagy, mint 1991-93-ban és 2008-2009-ben.
  • A feldolgozóipar nyomában a szolgáltatásoknál is tapasztalható lassulás, és fennáll a veszélye a negyedéves gazdasági visszaesésnek is Németországban.
  • A következő hónapok általános trendje lehet a monetáris politikák expanziója, a nagy jegybank a kamatcsökkentésre és a pénznyomtatásra fognak fókuszálni a gazdasági lassulás árnyékában. A kötvényhozamok alakulásának stabilizáló hatása lehet a részvénypiacokra.
BET
öngondi
elektromosauto0922
spurs190920egy
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
öngondi