cfo konfi_stiller ákos
Bank

Commerzbank-elemző: ez több lesz, mint koccanás

Portfolio
Rázós időszak előtt áll a világgazdaság, a Portfolio Business and Finance Summit 2019 konferenciájának nyitóelőadója elsősorban a német és a kínai gazdaság szempontjából beszélt erről.

Ralph Solveen, a Commerzbank elemzési területének vezető-helyettese többek között az alábbiakról beszélt:

  • a feldolgozóipari menedzserindexek visszaesést mutatnak, a „Donald-shiftnek” köszönhetően az USA gazdaságának kilátásai 8-9 hónappal később kezdtek el romlani, mint az eurózónáé vagy a feltörekvő országoké.
  • Az autóipar szinte mindenütt visszaesésben van, különösen Indiában és Kínában mutat visszaesést, a nagyobb piacok közül egyedül Brazíliában és minimálisan Japánban mutat még némi növekedést az első hét hónap adatai alapján éves összehasonlításban.
  • Az autóiparnak vannak szektorspecifikus problémái, de ezek nem indokolják a visszaesést. A világgazdaság 8-10 éves növekedési perióduson van túl, fundamentális gazdasági fejlemények állnak mögötte.
  • Nagy kérdés, hogy a valójában mennyire gyenge a kínai gazdaság. A hivatalos GDP-adatok (6% körüli éves növekedés) meglehetős stabilitást mutatnak, az eurózóna ide irányuló exportja azonban jelentős ciklikusságot és volatilitást mutat.  
  • A kereskedelmi háború nem az egyetlen, amely aggodalomra adhat okot Kínával kapcsolatban. Az elmúlt években a kínai kormányzat fékező intézkedéseket léptetett életbe, amelynek eredményeként megállt és visszafordult a háztartások és a vállalatok GDP-arányos adósságának (összesen közel 200%) emelkedése. Ez aggregált szinten kisebb keresletet jelent.
  • Kína felismerte, hogy alkalmazkodnia kell a trumpi gazdaságpolitikához, ezért például adót csökkentett és lazított a banki tartalékkövetelményeken, de a kereskedelmi háborúval együtt mindezek nem teszik lehetővé, hogy a korábbi ciklusokhoz hasonló erős impulzust adjanak a Nyugatról ide irányuló exportnak.
  • Németország potenciális GDP-növekedése 1% körül van, és az eurózónának sem sokkal magasabb. A német feldolgozóipari aktivitás csökkenése jelentősebb, mint a korábbi lassulási időszakokban, de egyelőre nem olyan nagy, mint 1991-93-ban és 2008-2009-ben.
  • A feldolgozóipar nyomában a szolgáltatásoknál is tapasztalható lassulás, és fennáll a veszélye a negyedéves gazdasági visszaesésnek is Németországban.
  • A következő hónapok általános trendje lehet a monetáris politikák expanziója, a nagy jegybank a kamatcsökkentésre és a pénznyomtatásra fognak fókuszálni a gazdasági lassulás árnyékában. A kötvényhozamok alakulásának stabilizáló hatása lehet a részvénypiacokra.
FrankfurtTőzsde
Dübörög az építőipar a magyar lízingcégeknél
budapest_parlament_getty
vonatmav
cimlapkep_milestone_budapest
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
jamie dimon_getty