bankkartya_bank card_penztarca
Bank

Százezrek maradhatnak bankkártya és számla nélkül a hosszú hétvégén Magyarországon

November elsején százezernél is több banki ügyfelet érhet kellemtelen meglepetés: könnyen előfordulhat, hogy nem fognak hozzáférni a bankszámlájukhoz, nem tudnak átutalni, kártyával fizetni mindaddig, míg a bankjuk el nem végzi a teljes körű átvilágításukat. Bár sokat javult a helyzet a korábbi, június végi határidő eltolásával, még mindig tömegek számláit zárolhatják.
A banki digitalizációról kiemelt helyen lesz szó a Portfolio november 14-ei Banking Technology konferenciáján. Érdemes eljönni!

A bankok lakossági és vállalati ügyfelek adatainak egyeztetésére - ahol erre szükség van - a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni törvény által előírt új adattartalom miatt kell sort keríteni. Az adategyeztetésre eredetileg június 27-ei határidő volt érvényben, de ezt a bankok kérésére, az ügyfelek érdekében elhalasztották négy hónappal (először két hónapról volt szó, de ezt később módosították).

Akkor megkérdeztük a bankokat hivatalosan és a háttérben is, és voltak, akik valóságos káoszra számítottak, ugyanis mintegy 2 millió ügyfél találhatta volna magát zárolt számlával, használhatatlan kártyával június 28-án. Ehhez képest szeptember elejére nagyjából 1,5 millió ügyfél már azonosította magát, és azóta további ügyfelek egyeztették adataikat. Fontos: akinek nem szóltak valamilyen csatornán, hogy egyeztesse adatait, nyugodt lehet, ugyanis a bankoknak jogszabály szerint tájékoztatni kellett valamilyen csatornán az ügyfeleket, ha újraazonosításra lenne szüksége. Megkérdeztük a bankokat, most hogy állnak az ügyfelek azonosításával, és az alábbi válaszokat kaptuk:

  • A Budapest Bank lakossági ügyfeleit nem érinti az újraazonosítási kampány, mivel a jogszabály által megkövetelt adatokat (például a kiemelt közszereplői státuszt) a korábban lefolytatott ügyfél-azonosítási folyamat során rögzítették. Az aktív vállalati ügyfelek esetében az újraazonosítást elvégzők aránya meghaladja a 90%-ot.
  • A CIB Bank válasza szerint az ügyfelek kb. 5%-a nem egyeztette még az adatait a bankkal.
  • A Gránit Bank kérdésünkre közölte, náluk a lakossági ügyfeleknél gyakorlatilag senkit sem kell zárolni (10 fő alatt nem teljeskörű még az azonosítás).
  • A K&H ügyfeleinek túlnyomó részét az eredeti határidőig teljes körűen azonosította, kevesebb mint 1% a még nem azonosított ügyfelek aránya.
  • Az OTP arányt nem árult el, de azt igen, folyamatos kommunikációt folytatnak annak érdekében, hogy az új, október 31-i határidőig minden érintett ügyfelük megtegye a szükséges nyilatkozatát: tájékoztatást adnak a bankfiókokban, a papír alapú (értesítő, számlakivonat)  és elektronikus (weboldal, e-mail, internetbank, telefon) csatornákon is, emellett az OTP Bank minden olyan ügyfelének különböző csatornákon közvetlen értesítést küldött (levél, email, SMS) aki az adategyeztetésben érintett.
  • Az MKB Bank ügyfeleinek 99%-a már eleget tett a törvényi kötelezettségnek. Bíznak benne, hogy október 31-ig minden ügyfelük teljesíti adategyeztetési kötelezettségét.
  • A Raiffeisen Bank ügyfeleinek döntő része az adategyeztetést már az eredeti határidő előtt elvégezte. A nyár folyamán és még októberben is zajlott az érintett ügyfelek újbóli értesítése különféle csatornákon. (SMS, email, DirektNet, telefon).
  • Az ügyfelek törvény szerinti azonosítása aktívan tart a Takarék Csoport bankfiókjaiban, ennek ellenére még mindig százezres nagyságrendben nem tettek eleget ügyfelek törvényi kötelezettségüknek. Azt tapasztalják a banknál, hogy a számlájukat, a netbankot, a bankkártyájukat aktívan használó ügyfeleik körében lényegesen kisebb azok aránya, akik még nem tettek eleget kötelezettségüknek. A Takarék Csoport az utolsó napokban is mindent megtesz a tájékoztatásért: a bankcsoport egyes tagjainál telefonon keresik az ügyfeleket. Folyamatos tájékoztatást nyújtanak az elektronikus banki csatornákon (netbank, mobilapp), a honlapon, valamint a sajtóban is megjelentek a témával kapcsolatban. Emellett felkészültek az esetlegesen megugró ügyfélforgalom fogadására is. Arra is készen állnak, hogy a novembertől egységes Takarékbankban fogadják ügyfeleiket, akik számlavezető fiókjukban tudják az azonosítás után kérelmezni a zárolt számlájuk feloldását. Az átalakulás miatt november 4-én és 5-én a Takarékbank Csoport tagjai bankszünnapot tartanak, a bankszámlán 2019. november 6-i szerdai napig a 2019. október 31-én, csütörtöki napon rendelkezésre álló záró fedezet lesz elérhető bankkártyával. Az informatikai rendszer megújítása miatt a Takarék Netbank (Electra Internet Banking) és a Takarék Mobilapp szolgáltatások is szünetelnek 2019. október 31. 19 órától 2019. november 6. 8 óráig.

A fenti válaszok alapján tehát egyes bankok jobban, míg mások rosszabbul állnak az azonosítással, és azt is megtudtuk, százezres nagyságrendben várhatók zárolások.

A jelek szerint nem volt felesleges a határidő elhalasztása, hiszen sokkal jobban állnak a bankok, ügyfelek az adategyeztetéssel, mint 4 hónappal korábban, de még mindig tömegek maradhatnak zárolt számlákkal a hosszú hétvégén.

Ráadásul azoknak az ügyfeleknek is letiltják majd a bankok a számláját, amelyeknél több rendelkező is van egy számla felett, de egyikük nem azonosította magát. Ugyanis a bankok számlát, és nem egy adott ügyfelet tiltanak majd - hívta fel a figyelmet egy banki forrásunk. 

A jó hír, hogy ha valakit nem értek el, nem tudott befáradni a számlavezetőjéhez adatot egyeztetni, vagy egyszerűen lusta vagy figyelmetlen volt, és zárolják a számláját,  azért nem történik tragédia: ha azonosítja magát, újra feloldják a számláját, és ugyanúgy használhatja majd a bankkártyáját is.

Portfolio Banking Technology 2019
A banki digitalizációról kiemelt helyen lesz szó a Portfolio november 14-ei Banking Technology konferenciáján. Érdemes eljönni!
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
koronavírus tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
mnb_jegybank_felügyelet_shutter