mnb_getty
Bank

Az MNB bejelentette: új fogyasztóbarát lakásbiztosítások jönnek Magyarországon

Portfolio
Új fogyasztóbarát termékkör jön a piacra, a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek után jövőre jönnek a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások – árulta el az MNB mai sajtóeseményén. A minősítésre a hazai biztosítók január 10-től pályázhatnak, az első ilyen termékek 2020 első negyedévében jöhetnek majd a piacra. Az ügyfelek átláthatóbb, egyszerűbb, rugalmasabb lakásbiztosításokra készülhetnek.

Kandrács Csaba, az MNB alelnöke jelentette be, hogy újabb fogyasztóbarát innovációt hoz ki a piacra az MNB, ennek újabb eleme a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás (MFO). A stabil, versengő és transzparens termékpaletta kialakítása volt mindig is a cél a pénzügyi piacon, ezt szolgálták az etikus biztosítások és a minősített fogyasztóbarát lakáshitel is, most pedig biztosítási oldalon szeretnének hasonlóan transzparens rendszert kialakítani.

 • Novemberre közel 60 ezerre nőtt a fogyasztóbarát lakáshitelek száma a piacon, tehát minden tíz új hitelből 6 már ilyen hitel Magyarországon.
 • A biztosítótársaságokkal folytatott konzultációkat követően alakították ki az MFO-t, a cél az egyszerűség, átláthatóság, transzparencia. A minősítési rendszer bevezetése élénkítheti a versenyt, erősítheti a digitalizációt – mondta.
 • A fő alapelvek között van, hogy a díj és a szolgáltatás legyen egyensúlyban, a folyamatok legyen átláthatóak, emellett a gyors kárrendezés is egy fő szempont volt. Fókuszban vannak a családbarát, a zöld és a digitális szempontok is.
 • Kiterjed a kockázatok széles körére, különösen az egzisztenciális helyzetet érintő kockázatokra. Van egy alapcsomag, emellé pedig az ügyfelek kiegészítő fedezeteket választhatnak.
 • A kommunikáció teljesen digitalizált lehet a biztosítóval, ezzel növelve a gyorsaságot és csökkentve az adminisztrációs terhet.
 • A szerződések felmondhatóságára negyedévente lesz lehetőség, ez jóval gyakoribb, mint a mostani bevett gyakorlatnak mondható egy éves felmondási idő.
 • A minősítésre pályázni kell, 2020. január 10-től tudnak erre pályázni a biztosítók a termékeikkel.  Az első termékek várhatóan 2020 első negyedévében lehetnek elérhetőek, a termékek összehasonlítására külön jegybanki oldalt is létrehoznak (ez várhatóan jövő áprilistól lesz elérhető).

A pályázat részleteivel kapcsolatban Nagy Koppány igazgató még elmondta:

 • Fő szempont a pénzügyi stabilitás támogatása (fedezetek értékének fenntartása), a verseny erősítése. Ez utóbbival kapcsolatban kiemelte, hogy bár sok biztosító van a magyar piacon, a díjbevételek jelentős részét mégis négy biztosító viszi el.
 • Az ügyfélnek mindez azért lesz jó, mivel több szolgáltatás lesz elérhető, például minimalizálják a kizárások körét (itt elsősorban a családbarát koncepciót vették figyelembe). Nem lesznek rejtett díjak a szolgáltatásban, tehát nm lesz alul- vagy túlbiztosítás. Ehhez szimmetrikus értékkövetést alkalmaznak. Könnyebb lesz a döntés, mivel a minimális szolgáltatáscsomag minden biztosítónál ugyanaz lesz, ehhez persze a biztosítók még ajánlhatnak más termékeket és kiegészítőket is.
 • Sztenderd alapcsomagban lesznek az elemi károk és olyan általános modulok, mint a vízkár, betöréses lopás, üvegtörés, stb. Ehhez jönnek még a sztenderd kiegészítő modulok, mint az értéktárgy, különleges üveg, kerti dísznövény, balesetbiztosítás. Ez utóbbiakat is kötelező nyújtaniuk a biztosítóknak, de ezeknek feltételeit nem sztenderdizálták.
 • A jegybank célja, hogy a biztosítón belül lehessen könnyen MFO-ra váltani, és ne kelljen megvárni az évfordulót ehhez.
 • A gyorsított kárrendezés keretében 10 munkanapos ügyintézés áll rendelkezésre. A kárbejelentést követő két munkanapon belül fel kell venni a kapcsolatot az ügyféllel, a bejelentést követő 5 munkanapon belül meg kell tartani a kárszemlét, a kárkifizetésre pedig a bejelentést követő 10. munkanapon legkésőbb sort kell keríteni.
 • Nagyságrendileg 100 milliárdos díjbevétel van lakásbiztosításokból most a piacon, ez most átlagos szinten 36 ezer forintos díjat jelent biztosításonként – árulta el.

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
mnb_jegybank_felügyelet_shutter