Rekord a K&H-nál, várják a kormány és az MNB új lépéseit
Bank

Gazdasági fordulatot sürget a K&H, bejelentést tett a bank

Elhúzódó kínai-amerikai konfliktust, tartósan alacsony hozamkörnyezetet és évente mintegy 6 forinttal dráguló eurót prognosztizál a K&H vezető elemzője. A bank átalakulást vár a kkv-szektorban, az évi 277 órát felemésztő adóadminisztrációt például a K&H szerint mielőbb radikálisan csökkenteni kell. A társaság kétnapos győri sajtóeseményén a kkv-szektor helyzetét és a bank vállalkozásoknak szóló programját is bemutatták, majd bejelentették: iparágfüggetlen inkubátorprogramjuk, a Start it @K&H a főváros után Győrben bővül tovább.

Fordulat kell a magyar gazdaságban

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szerdán Győrben elmondta: 2018-hoz hasonlóan idén is a Távol-Kelettel versenyzünk 5% körüli gazdasági növekedésünkkel. A K&H által leginkább vizsgált globális jelenség a világkereskedelem alakulása.  A világkereskedelmi feszültségekre rövid távon csak átmeneti megoldás körvonalazódik, Kína és az USA hatalmi harca (akár Afrikáért vagy Hongkongért, akár a technológiában, akár a pénzpiacon, pl. kínai saját elszámoló rendszer szándéka) hosszú távú konfliktust ígér. Mindez elsősorban a német feldolgozóiparon keresztül hat ránk negatívan.

Magyarországnak sikerült a régió növekedési tempóját magáévá tenni, más régiós országokhoz képest néha kicsit gyorsabban, néha lassabban növünk, az időbeni megoszlás elsősorban az uniós források felhasználásától függ. Nagy kérdés, a német növekedéstől való elszakadásunk pozitív irányban mennyire bizonyul tartósnak a belső kereslet segítségével. A K&H élénken figyeli, hogy a feldolgozóipar gyengélkedése mennyi elbocsátással fog járni, és ez hogy hat a munkanélküliségre. Jövőre a bank szerint meglesz a 3,5% körüli gazdasági növekedés, köszönhetően a kormány gazdaságélénkítő lépéseinek és a szolgáltatószektor erejének. Potenciális növekedésünk 2,5-3% környékén található.

Az összevont innovációs index (SII) azt mutatja, hogy Magyarország az EU-n belül a mérsékelt innovátorok közé, közöttük is a mezőny második feléhez tartozik.  25%-os beruházási rátánk tavaly a régió élvonalába sorolt minket (a csehekhez hasonlóan), ennek tartós fenntartására lenne szükség azonban az alacsony innovációs hajlandóságot kompenzálandó. Hiába azonban a befektetés, ha nincs tudás: a folyamatos szakképzési kurzusokban részt vevő munkavállalóink aránya régiós összevetésben is nagyon alacsony, különösen a kkv-knál. Magyarországon még mindig nagyon magas az adóadminisztráció, évente 277 órát fordítunk rá az eurózóna 149-es átlagával szemben.

A monetáris politika nagyon laza Magyarországon, de szerte a világon az, a 10 éves állampapírok 40%-át 0% alatti, 60%-át 1% alatti hozammal adják-veszik. A jegybankok nehezen tudnak leállni a lazításokkal, magatartásuk alapján sokáig fennmaradhat a pénzpumpa és az alacsony hozamkörnyezet. Bár a magyar jegybank a nemzetközi „lazaságot” mintha csak lekövetné, a forint mégis rekordgyenge, ami azt mutatja, hogy a puszta követésnél lazább a magyar monetáris politika, és várhatóan az is marad. Németh Dávid szerint tartósan magas, 3%-ot meghaladó infláció várható Magyarországon a következő két évben, szimmetrikus kockázatokkal. Éves szinten közel 2%-ot gyengülhet a forint, jövőre már 340 forint és afölötti szinteket láthatunk az euróárfolyamban.

A Portfolio kérdésére Németh Dávid elmondta: a magas hozamú MÁP+ bevezetése nem tekinthető rendes monetáris politikai lazításnak, hiszen eltérően hat a különböző vagyonnal rendelkező társadalmi rétegekre, ugyanakkor bizonyos szegmensekben (pl. ingatlan, pénzügyi vagyon) érzékeltetheti hatását.

Innoválnak a magyar cégek, de nem eléggé

Kökény Roland, K&H kkv marketing főosztály vezetője szintén a szerdai napon ismertette: 1,909 millió regisztrált gazdasági szervezet volt Magyarországon 2018 végén, ami 38 ezre növekedést jelentett egy év alatt. 520 ezer társas vállalkozás van (ez stagnálást jelent), 1,8 millió embernek ad munkát és a GDP-hez való hozzájárulása közel 52,5%-os. A K&H 15 éve publikálja kkv bizalmi indexét, éves átlagban ez most érte el 15 év alatt a legmagasabb értékét, vagyis nagyon pozitívan látják a jövőt a magyar vállalkozások. Az árbevétel és a nyereség tekintetében is javulást várnak, a fő kihívások között első helyen a munkaerő-problémát jelölik meg.

Az innovációk terjedése között említette a K&H szakembere, hogy például az agrárium jár élen a drónok használatában, az online számlázás évi fél munkaerőt spórol meg a vállalkozásoknak, flottakövető szolgáltatások javítják a fuvarozók hatékonyságát és egyre többen használnak például fejlett CRM-rendszereket. Ugyanakkor a DESI index (Digitális Gazdaság és Társadalom Index) szerint a vállalkozások 55%-a esetében a digitalizáció szintje nagyon alacsony (az EU-ban ez 46%), és csak 15%-uk rendelkezik erős digitális jelenléttel. A cégek mindössze 7%-a használ big datát, 11% használ felhő alapú szolgáltatásokat és 15% mutat fel közösségi média aktivitást legalább két csatornán.

Szaporodnak és terjednek az inkubátorprogramok

A kétnapos sajtóesemény csütörtöki programján bemutatták a bank iparágfüggetlen inkubátorprogramját, a Start it @K&H-t is, amely Budapest után Győrben bővül tovább a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával és a StartITup Győr Egyesülettel együttműködésben. A bank szerint az új inkubátor stratégiai elhelyezkedése ideális helyszín a nemzetközi piacra lépéshez.

A 15 iparágból 31 mentorált csapat bevonásával működő program eddig 1,2 milliárd forint külső tőke bevonásával, több mint 50 nyilvános meet-up szervezésével, több mint 35 iparági mentor és szakértő, valamint 10 vállalati és egyetemi partner bevonásával segítette a hazai startupokat. A Start it @K&H inkubátorába a BabyMeets, a Balkon, a B-Cube, a Bistroom, a Centipede Labas, a LifeBot, a Low-Cost Robotics és a Smart4Factory nevű startupok kerültek eddig bele.

Magyarországon az elmúlt években felpörögtek a nagyvállalatok inkubációs törekvései, ezek jellemzően Budapest-fókusszal és általában részesedésért cserébe iparág-specifikusan működnek, de gyakorlatilag minden nagyobb iparág képviselteti magát bennük:

  • 2007: Kitchen Budapest (Magyar Telekom)
  • 2016: MKB Fintechlab, MVM Smart Future Lab
  • 2017: NN Sparklab, Start it @K&H
  • 2018: Aha! Brain store, GE – Health Venture Lab, Knorr-Bremse, Mol Open Innovation Hub, OTP Lab.
újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
CIB: minden ötödik lakossági hitel babaváró kölcsön lehet