szokebaba
Bank

Így robbantott szét mindent maga körül a babaváró hitel

Sokak várakozását felülmúló, 352 milliárd forintnyi új kihelyezést hozott fennállásának első 4 hónapjában a kamatmentes babaváró hitel – mutatják az MNB friss adatai. Ez több, mint amennyit lakáshitelből vett fel a lakosság ezen időszak alatt, annak ellenére, hogy októberben már lanyhult a kereslet a babaváró termék iránt. A lakosság teljes banki hiteltartozása még így is csak 79%-a az eddigi csúcsnak, a vállalatoké viszont hamarosan átlépi 2009-es rekordját.

Lakáshitelt vennél fel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Közzétette ma reggel a bankszektor októberi hitel- és betéti adatait a Magyar Nemzeti Bank. A háztartási adatok közül az idei év sztárját, a babaváró kölcsönt övezi talán a legnagyobb figyelem. Ebből októberben 73 milliárd forintnyi szerződést kötött a lakosság, így átlépte a termék a 350 milliárd forintos határt. Ahogy az alábbi ábráról is leolvasható, augusztus óta már csökken a kereslet a babaváró hitel iránt, ami természetes az indulást követő roham után: bankok beszámolói alapján 40-50% lehetett azok aránya, akik már úton lévő babára vették fel a kamatmentes hitelt az elején, így a szabály szerint a következő 3 évre már a törlesztést is felfüggeszthették.

Mint látható, az augusztusi és a szeptemberi gödör után visszavette a vezetést októberben a lakáshitel a babaváró hitelektől: új szerződéses összege 81,1 milliárd forint volt, ami azonban nem sokkal, 3%-kal múlja felül az egy évvel korábbit. A babaváró hitel kiszorító hatása nélkül valószínűleg kétszámjegyű növekedést láthatnánk a lakáshiteleknél azt is figyelembe véve, hogy október (novemberrel ellentétben) még erős hónap volt a lakástranzakciók szempontjából is. Ami a lakossági hitelezés harmadik nagy motorját, a személyi kölcsönöket illeti, itt egy év alatt 19%-kal növekedtek az új kihelyezések, ami már szintén lassulást jelent.

A babaváró hitel kellett ahhoz, hogy a lakosság új hitelfelvétele meghaladja az alábbi ábránkon látható 2008-as csúcsot.

Az egy év alatt felvett háztartási hitelek összegét (2257 milliárd forint) tekintve így most értük el az eddigi 2007-2008-as csúcsot.

A szeptemberi 183 milliárd forint után októberben 112 milliárd forinttal vettünk fel több hitelt, mint amennyit törlesztettünk (nettó hiteltranzakciók összege).

Ami az új lakáshitelek kamatozását illeti, 70% felett van azoknak a hiteleknek az aránya, amelyeket 5 évnél is hosszabb kamatperiódussal vesznek fel az ügyfelek, a legfeljebb évente változó kamatozású lakáshitelek aránya mindössze 2-3% volt az elmúlt hónapokban.

Lakáshitelt vennél fel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Ahogy a banki ajánlatokban és kalkulátorokban korábban már megfigyelhető volt, a hozamkörnyezettel együtt a lakáshitelek kamata is csökkent az ősz folyamán, így októberben átlagosan 4,31%-os kamattal vettek fel lakáshitelt a háztartások az előző havi 4,60% és az egy évvel korábbi 4,94% után. Októberben az összes kamatperiódusban csökkentek a kamatok, az egy évvel korábbihoz képest pedig 15-89 bázispontos csökkenés volt bennük megfigyelhető (különösen a fix kamatozású hitelek olcsóbbodtak).

A személyi kölcsönök kamata 13,5% környékén stagnál, nem véletlen, hogy ezekkel szemben is nagyon vonzó lehetőség a kamatmentes babaváró hitel, amelynek kamata még a gyermekvállalás (5 éven belüli) elmaradása esetén is alacsonyabb lehet egy mostani átlagos személyi kölcsönénél.

Az új kihelyezések meredek emelkedése ellenére a háztartások teljes banki hiteltartozása mindössze 79%-a az eddigi, 2010. októberi csúcsnak (ami persze részben a devizaátértékelődések miatt volt olyan magas). Az elmúlt egy évben 13,6%-kal 6948 milliárd forintra nőtt a háztartási hitelállomány, ezen belül a lakáshitelek 8,8%-kal, a személyi kölcsönök 29,6%-kal bővültek.

Ami a háztartási betéteket illeti, a háztartási hitelek 13,6%-os emelkedése közben ezek állománya 7,6%-kal bővült egy év alatt. Különösen a látra szóló és folyószámla betéteknél látható növekedés, itt 12,6%-os volt a bővülés, miközben az éven belül lekötött betétek állománya tovább apadt. Október végén már a háztartási betétek 73,7%-a hevert lekötés nélkül a számlákon.

Bár az elmúlt hetekben néhány kis- és középbank magasabb kamatozású betéttel is megjelent a piacon, nem valószínű, hogy ez a betéti kamatok szektorszintű statisztikáira jelentősen hatni fog. Októberben az éven belül lekötött forintbetétekre átlagosan 0,21%-os, az éven túliakra 0,73%-os átlagkamatot ígértek a bankok, ez lényegében stagnálást jelent az elmúlt hónapokhoz és az egy évvel korábbi szinthez képest is. A betéti verseny ideje még nem jött el, a bankok tetemes likviditáson ülnek enélkül is.

Miközben a háztartások hitelállomány kevesebb mint négyötöde az eddigi csúcsnak, a vállalatok esetében hamarosan csúcsdöntés következhet. Az elmúlt egy évben 12,9%-kal emelkedett a nem pénzügyi vállalatok hitelállománya, a némi lassulásban (ez korábban inkább 15% volt) a Növekedési Kötvényprogram október végéig teljesült néhány tízmilliárd forintos kiszorító hatásának is szerepe lehet. A betétállomány növekedési üteme jelentősebben csökkent: az elmúlt egy évben 5,7% volt.

A vállalati hitelezés volumene lényegében ott tart, ahol 2007-2008 táján volt. Az elmúlt egy évben 1165 milliárd forinttal több hitelt vettek fel a vállalatok, mint amennyit törlesztettek, ezen belül a forinthitelek 652, a devizahitelek 513 milliárd forinttal bővültek egy év leforgása alatt a tranzakciókból eredően.

Lakáshitelt vennél fel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Címlapkép: Getty Images

intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Tulajdonost vált az MKB Bank, de még véletlenül sem a tőzsdén keresztül