Előfizetői tartalom

A kormány egyetlen húzása miatt fulladozik a készpénzben Magyarország

Az IMF elemzése szerint a tranzakciós illeték 2013-as bevezetése miatt jelentős mértékben nőtt a forgalomban lévő készpénzállomány, évente mintegy 100 ezer forinttal nőtt az egy főre jutó készpénz iránti kereslet az intézkedés hatására. A készpénzállomány növekedését ugyanakkor az utóbbi években a szürkegazdaság felszámolását célzó intézkedések, az online pénztárgépek bevezetése és az elektronikus számlázás  valamelyest lassította. Megállapítják azt is, határozott szabályozói lépések híján a készpénz elektronikus alternatívái nem nyerhetnek gyorsan teret, és kíváncsian várják, a 20 ezer forint alatti tranzakciók tranzakciós illeték mentességének hatását.

Korábban több elemzésben írtunk a forgalomban lévő készpénzállomány jelentős és folyamatos emelkedéséről Magyarországon, ami nem csak abszolút értékben, hanem a nominális GDP arányában  is igaz, például itt:  Kapcsolódó cikkünk 2018. 08. 10. Ördögi készpénzes csapdában Magyarország, itt a kormány mentőterve 2018. 08. 25. Több száz milliárd forintba kerül...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés