forint készpénz
Bank

A kormány egyetlen húzása miatt fulladozik a készpénzben Magyarország

Az IMF elemzése szerint a tranzakciós illeték 2013-as bevezetése miatt jelentős mértékben nőtt a forgalomban lévő készpénzállomány, évente mintegy 100 ezer forinttal nőtt az egy főre jutó készpénz iránti kereslet az intézkedés hatására. A készpénzállomány növekedését ugyanakkor az utóbbi években a szürkegazdaság felszámolását célzó intézkedések, az online pénztárgépek bevezetése és az elektronikus számlázás  valamelyest lassította. Megállapítják azt is, határozott szabályozói lépések híján a készpénz elektronikus alternatívái nem nyerhetnek gyorsan teret, és kíváncsian várják, a 20 ezer forint alatti tranzakciók tranzakciós illeték mentességének hatását.

Korábban több elemzésben írtunk a forgalomban lévő készpénzállomány jelentős és folyamatos emelkedéséről Magyarországon, ami nem csak abszolút értékben, hanem a nominális GDP arányában  is igaz, például itt: 

Az IMF most egy összetett modellel elemezte, mi okozhatja ezt a trendet, miközben egyébként egy sor pozitív előrelépés is történt a területen (csak néhány példa: POS-telepítési program, mobilfizetések terjedése, online pénztárgépek bevezetése, e-számla).

Az IMF elemzése elején megállapítja: 2004 óta duplájára emelkedett a GDP-arányos forgalomban lévő készpénzállomány, és mára meghaladja a 14 százalékot. A globális pénzügyi válság után a széles értelemben vett M3-as pénzmennyiséghez (a készpénz és számlapénz mellett a betétek is ide tartoznak) képest is trendszerűen nőtt a forgalomban lévő készpénzállomány  Magyarországon, de az utóbbi időszakban e növekedés lelassult. Az M3-as pénzmennyiséghez viszonyított készpénzmennyiséget ábrázoló grafikonon azt is jelölték, amióta bevezették a tranzakciós illetéket, látványosan nőtt a forgalomban lévő készpénzállomány, ezt a hatást később a szürkegazdaság szűkítését célzó kormányzati intézkedések, mint az online pénztárgépek bevezetése, ellensúlyozhatták. 

Régiós összehasonlításban egyébként egyedül a Csehországban magasabb az egy főre jutó forgalomban lévő készpénzállomány (euróban számítva), amit részben a magasabb egy főre jutó jövedelem magyaráz. Az euróövezetben hasonló okok miatt Svájcban magasabb az egy főre jutó készpénzállomány, de ez ott annak is következménye, hogy a svájci frank készpénzt külföldön is nagy arányban használják.

imfelsoabra

Az IMF elemzői megvizsgálták azt is, elméleti szinten milyen tényezők játszanak szerepet a forgalomban lévő készpénzállomány alakulásában, és milyen mértékben, ezt az alábbi táblázatban foglalták össze. Röviden az egyes pontok:

  • Az egy főre jutó jövedelem növekedése jelentősen növeli a forgalomban lévő készpénzállományt.
  • A kamatkörnyezet növekedése csökkenti a készpénz iránti keresletet.
  • Az infláció emelkedésével csökken a készpénz értéke, ugyanakkor az inflációval nő a tranzakciós célú készpénzkereslet.
  • A gazdaságpolitikai környezet stabilitása egyfelől növeli, másfelől csökkenti a készpénzállomány alakulását.
  • A pénzügyi szektor stabilitásának javulásával csökkenhet a készpénz iránti kereslet.
  • Az idős korosztály arányának növekedésével nőhet a készpénz iránti (tranzakciós célú) kereslet, mivel ők jellemzően nehezebben térnek át újszerű elektronikus fizetési módozatokra. 
  • Az alacsonyabb általános iskolázottság, a mezőgazdaság és a turizmus nagyobb súlya a gazdaságban, a vagyoni különbségek növelik a forgalomban lévő készpénzállományt.
  • A fejlettebb pénzügyi kultúra csökkenti a készpénz iránti keresletet.
  • A digitalizáció, az egyszerűbben elérhető elektronikus fizetések csökkentik a készpénzkeresletet.
  • A hatékony kormányzat, a kisebb korrupció csökkenti a készpénzállományt.
tablazat_kezspenz_imf

A fenti tényezők mellett Magyarország-specifikus tényezőket is vizsgáltak, mint például a szuperállampapír (MÁP+) készpénzfelszívó hatását, a szürkegazdaságot visszaszorító lépések hatását, illetve kiemelten foglalkoztak a tranzakciós illeték bevezetésével.

Mire jutottak?

A fenti változók közül a legerősebb kapcsolatot az alábbiak mutatták a készpénzállomány alakulásával. Az egy főre jutó jövedelem növekedése erős korrelációt mutat a forgalomban lévő készpénzállomány alakulásával Magyarországon, ha előbbi nő, utóbbi is növekszik.

jövedelemarányos kpállomány

A nominális kamatláb csökkenésével nőtt a forgalomban lévő készpénzállomány, és megfigyelhető az a trend is, hogy a lekötött betétekből folyószámlára vándorolt a pénz.

nominaliskamatimf

Az inflációval szintén erős korrelációt mutat a készpénzállomány: a fokozatosan eltűnő inflációval nőtt a forgalomban lévő készpénzmennyiség.

inflacioIMF

A tranzakciós illetékkel kapcsolatos hipotézis tesztelése érdekében a meghatározó tényezők alapján egy olyan modellt építettek, amely megmutatja, hogyan alakult volna az egy főre jutó készpénz iránti kereslet, ha nem vezetik be a tranzakciós illetéket.

A modell eredményei szerint évente fejenként nagyjából 100 ezer forinttal kevesebb készpénzre lenne szükségünk, ha nem vezették volna be a tranzakciós illetéket.

A szerzők szerint érdekes lesz látni a következő időszakban, hogy egyrészt önmagában az azonnali fizetési rendszer bevezetése, másrészt az emiatt végrehajtott könnyítés, hogy a 20 ezer forint alatti tételekre nem vonatkozik idén év elejétől a tranzakciós illeték, hogyan befolyásolja majd a forgalomban lévő készpénzállomány alakulását. 

bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Váci úti felüljáró
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
bankkartya pos terminal nfc mobilfizetes