Előfizetői tartalom

Lavina indul a lakáshiteleknél? Kisöpörnék a közjegyzőket

Jogi megoldásokkal és digitális eszközökkel teljesen ki lehetne váltani a méregdrága közjegyzői munkát a lakáshitelezés területén – vélik a témával foglalkozó piaci és állami forrásaink. A Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Bankszövetség hivatalos javaslatai nem mennek el idáig, de hosszú távon e két szervezet szándékai is ebbe az irányba mutatnak. Megtudtuk: Európa egyes országaiban nincs szerepük a közjegyzőknek a jelzáloghitelezésben (ilyen Finnország, Dánia és Portugália is), vannak tehát működő példák arra, milyen az élet a lakáshitelek területén közjegyzők nélkül. Megkérdeztük a Magyar Országos Közjegyzői Kamarát is, természetesen nem lelkesednek a közjegyzők a banki és jegybanki elképzelésekért.

Lakáshitelt vennél fel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!Mi a probléma a közjegyzői munkával a lakáshitelezésben? Elsősorban az, hogy miközben minden a hitelfelvétel költségeinek csökkentéséről szól 2019-ben, a közjegyzői közreműködés indokolatlanul megdrágítja a hitelfelvételt a hitelfelvevők számára (explicit módon, vagy ha bank átvállalja a költséget, akkor...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái