Előfizetői tartalom

Szuper nagy tévedés lenne visszavonulót fújni a MÁP Plusz stratégiában

Várnai Tímea, MNB
|
A 2019-es év slágerterméke, a MÁP Plusz felforgatta a megtakarítási piacot. Népszerűségéhez köthetően hamar a figyelem középpontjába került, és számos elemzés született meg előnyeiről és kockázatairól. Ez utóbbiak közé tartozik Surányi György, volt jegybankelnök cikke, amelyben a szerző olyan markáns állításokat fogalmazott meg a lakossági állampapírok szerepével kapcsolatban, amelyek meglátásunk szerint több helyen korrekcióra szorulnak.  Elemzésünkben igyekszünk megvilágítani felvetéseinek hibáit, belső ellentmondásait, és rámutatni, hogy az államadósság-finanszírozásban miért nem érdemes visszafordulni a régi irányba. Az alábbiakban az MNB cikkét közöljük.

Surányi György volt jegybankelnök számos fronton kritizálja a MÁP Plusz és általában a lakossági állampapír-stratégia bevezetését: egy olyan költséges konstrukciónak tartja, amely „torzítja” a hazai állampapírpiacot. Ehelyett egy olyan alternatív finanszírozási módot javasol, amely szerint el kellene felejteni a lakossági állampapírokat és az államnak újra kizárólag...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés