terhes aláír
Bank

Kiderítettük, kik jártak igazán jól a babaváró hitellel

Fennállásának első fél éve alatt, 2019 végéig becslésünk szerint 460 milliárd forintnyi babaváró hitelt vettek fel Magyarországon, és közel 50 ezer házaspár írta alá a szerződést. Az összeg 44 százalékát az OTP-nél, további 35 százalékát pedig három banknál, az Ersténél, a K&H-nál és a Takaréknál vették fel. A szintén nyáron bevezetett falusi CSOK jóval kisebb népszerűségnek örvend.

Babaváró hitel: várakozások feletti érdeklődés

A korábbi kettő helyett három motorral működik július óta a lakossági hitelezés Magyarországon: a lakáshitelek és a személyi kölcsönök mellé egy korábban ismeretlen kamattámogatott hiteltípus, a 10 millió forintig felvehető babaváró hitel is berobbant. Olyannyira, hogy a magyar lakosság teljes banki tartozásának közel 6%-át már a babaváró hitel adja. Az MNB adatai szerint november végéig 412, a mi becslésünk szerint december végéig pedig 460 milliárd forintnyi babaváróhitel-szerződést kötöttek a 41 év alatti feleséggel rendelkező fiatal házaspárok. Mivel a hitelszerződések döntő többsége 10 millió forintról szól, ez közel 50 ezer szerződést jelent.

Megkérdeztük az egyes nagybankokat, mekkora összegben kötöttek babaváróhitel-szerződést december 31-éig. A Raiffeisen kivételével mindannyian válaszoltak, de a K&H és az MKB csak szeptember végi, a Takarék Csoport pedig december 13-ai állapotot tudott megadni. Így is kijelenthető, hogy a legtöbb babaváró hitelt az OTP-nél vették fel, majd az Erste, a K&H és a Takarék Csoport (november eleje óta Takarékbank) következik. A rendelkezésre álló adatok alapján becslést is készítettünk a babaváró hitel megoszlásáról, ez alapján

fennállásának első fél évében a becsült 460 milliárdnyi babaváró hitel 44 százalékát az OTP Banknál, 35 százalékát az Ersténél, a K&H-nál és a Takaréknál vették fel, az összes többi bankra pedig 21 százalékos összesített részesedés jutott.

Több hitelintézet is arról számolt be, hogy magas az igénylők körében azok aránya, akiknél már úton van a baba (a magzat elérte a 12 hetes kort), így máris kérvényezni tudták a törlesztés 3 évre való felfüggesztését, és a futamidő végéig élvezhetik a kamatmentességet. A legnagyobb folyósítónál, az OTP-nél egyharmad ezek aránya. A banknál egyébként arról számolta be, hogy Budapestről, a főváros agglomerációjából és Északkelet-Magyarországról érkezik hozzájuk a legtöbb igénylés, vélhetően ez a bankszektor egészére is igaz.

Falusi CSOK: jóval kisebb érdeklődés

Szintén július eleje óta érhető el a falusi CSOK a jogosult kistelepüléseken élők, illetve ezekre a településekre költözők számára. Mint ismeretes, a falusi CSOK-ot használt lakás vásárlására és korszerűsítésére vagy bővítésére lehet felvenni (fele-fele arányban) ugyanazon támogatási összegben, mint új lakásokra a normál CSOK esetében: 1 gyerekre 600 ezer, 2 gyerekre 2,6 millió, 3 vagy több gyerekre 10 millió forint érhető el, ami mellé a legalább 2 gyerekesek számára kamattámogatott hitel is igényelhető. Megkérdeztük a bankokat a falusi CSOK népszerűségéről is, a következő válaszokat kaptuk összeg szerinti sorrendben:

  • OTP: korábbi közlésük szerint október elejéig 2600 igénylést fogadtak be 14,5 milliárd forint értékben, december végi adatait azonban nem közölte most a bank.
  • Takarék: november végéig 311 támogatási szerződést kötöttek 1,441 milliárd forint értékben.
  • MKB: december végéig több mint 50 támogatási szerződést kötöttek 300 millió forintot meghaladó értékben.
  • Budapest Bank: december végéig 118 millió forintnyi falusi CSOK támogatási szerződést kötöttek.
  • Erste: a falusi CSOK iránti kereslet továbbra sem jelentős a banknál.

A CIB, a K&H, a Raiffeisen és az UniCredit egyelőre nem vezette be a falusi CSOK-ot a termékkínálatába, ami a fenti számokból is kiolvasható alacsony keresletet jelezheti. Ennek ellenére a kormány december végén azt közölte, hogy a falusi CSOK-ot már közel 15 ezer család igényelte július 1-je óta. A bankok válaszai alapján nehezen jön össze ez a szám. Igaz, a falusi CSOK esetében hosszadalmasabb és bonyolultabb az igénybevétel folyamata a babaváró hitelénél, jórészt ez okozhatja a már megkötött szerződések alacsony számát az igénylések számához képest.

A Népszava egyébként pénteken arról számolt be, hogy a támogatási forma céljától és a jogszabálytól eltérően sokan balatoni nyaralóként szolgáló lakóház vásárlására vagy befektetési célra használnák fel az állami támogatást, miközben a legtöbb baranyai, borsod-abaúj-zempléni, somogyi és szabolcs-szatmár-beregi kistelepülésen nincs valós érdeklődés.  A Pénzügyminisztérium a témához kapcsolódva jelezte a lapnak: szigorúan fogják ellenőrizni a CSOK jogszerű felhasználását, és a visszaélésekkel szemben fellépnek.

intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Tulajdonost vált az MKB Bank, de még véletlenül sem a tőzsdén keresztül