isabel dos santos getty images_editorial
Bank

Dollármilliárdokkal lophatta meg saját országát Afrika leggazdagabb nője

Portfolio
Nehéz napok elé néz Isabel dos Santos, Afrika leggazdagabb nője és egyben a volt angolai elnök lánya, mivel több mint 700 ezer kiszivárogtatott dokumentum azt részletezi, miképpen lopta meg saját országát annak érdekében, hogy önmagát gazdagítsa – számol be a hírről a The New York Times.

Az EuroBic bank, amelyben Isabel dos Santos a legnagyobb részvényes, hétfőn jelentette be, hogy megszüntet minden kereskedelmi kapcsolatot Afrika leggazdagabb nőjével és vizsgálatot indít a hozzá kapcsolható, több tízmillió dolláros transzferek kapcsán. A The New York Times és más sajtóorgánumok fedezték fel, hogy a hölgy saját országát meglopva építhette fel vagyonát.

Angola főügyésze hétfőn beszélt arról, hogy a kormány minden lehetséges eszközzel azon lesz, hogy dos Santos visszavitesse az országba, ahol a hölgynek korrupciós vádakkal kell szembenéznie. Vagyonát már múlt hónapban zárolták, ahogyan a férje és portugál üzlettársa vagyonát is. Angolát 2017 szeptemberéig édesapja, José Eduardo dos Santos irányította, a vádak szerint hárman felelősek azért, hogy több mint egymilliárd dollárnyi kormánypénz tűnt el.

A kiszivárogtatott dokumentumok szerint dos Santos és férje több mint 2 milliárd dolláros vagyont halmozott fel kulcsfontosságú angolai iparágakban szerzett részesedésekkel. Az is kiderült, hogy 2017 novemberében, amikor dos Santos Angola állami olajvállalatának, a Sonangolnak az elnöki székében ült, több mint 57 millió dolláros transzfert hajtottak végre a cégtől egy dubaji cég számára, amelynek tulajdonosai dos Santos barátai voltak.

Isabel dos Santos természetesen tagadja a vádakat, egy Twitter-bejegyzésben azt írta, hogy a kiszivárgott dokumentumok hamisak és mindez egy összehangolt politikai támadás az angolai kormány részvételével.  715 ezer elolvasott dokumentum? Ki hiszi ezt el? – írta.

Címlapkép: Getty Images/ Mikhail Metzel

koronavírus vuhan kína járvány
koronavírus maszk ruha
scarlet lady_virgin
EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
moszkva_shutterstock-20170929
Frankfurti tőzsde
usa_trump_elnok
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
china