Előfizetői tartalom

Példátlan bejelentést tett az MNB, mi a fészkes fene lesz most a hiteltörlesztéssel?

A vállalatok után a lakosság esetében is 2020 végéig szóló törlesztési moratórium bevezetésére szólította fel az MNB a bankokat, ennek elmaradása esetén a kormány vezetheti be az intézkedést. Értékelésünk szerint a moratórium azonnali létkérdés, ezért nagyon gyorsan be kell vezetni, mégis körültekintően és higgadtan, az érintettek szempontjait szem előtt tartva. Cikkünkben három kérdésre igyekszünk válaszolni: 1. Miért van szükség a moratóriumra? 2. Hogyan működhet és hogyan nem? 3. Nem megy bele tönkre a bankszektor?

Mielőtt a három kérdés közül bármelyiket megválaszolnánk, egyet kötelességünk tisztázni: Senkit sem szólított vagy jogosított fel az MNB arra, hogy mostantól ne törlessze a hitelét. A hitelek egyoldalú nem fizetéséből senki sem jöhet ki jól. A törlesztés felfüggesztése csakis piaci megegyezésen (vagyis szerződésen) vagy jogszabályon alapulhat, egyoldalú magánakciókra...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái