FONTOS Megtörtént Izrael ellencsapása Iránnal szemben, itt vannak a részletek
 
Előfizetői tartalom

Elképesztő tartalékolásba kezdett a magyar lakosság, két évet esett vissza a hitelpiac

Április volt az első hónap, amikor már látványosan éreztette hatását a koronavírus a magyar hitelpiacon. A lakossági hitelezés a két évvel ezelőtti, azon belül a személyi hitelezés az öt évvel ezelőtti szintre esett vissza ekkor az MNB ma közzétett adatai szerint. Két hónap alatt 560 milliárd forinttal nőtt meg a hazai háztartások lekötés nélküli bankbetétállománya, ami részben más megtakarítások likvidálásának, részben a törlesztési moratórium tartalékképző erejének köszönhető.

Most vennél fel kölcsönt? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Közzétette az MNB a magyar bankszektor hitel- és betéti adatait április hónapra vonatkozóan. Mivel a törlesztési moratóriumot és a fedezetlen fogyasztási hitelekre vonatkozó 5,9%-os THM-plafont március 19-ével vezette be a jegybank javaslatára a kormány, és március közepén kezdődött a járvány miatti kijárási korlátozás is, áprilisban már masszívan érződött a koronavírus hatása a hitelezésben, még ha egyes hitelek (pl. lakáshitelek, bonyolultabb vállalati hitelek) esetében az átfutási idő hosszúsága miatt május-június még gyengébbnek ígérkezik is.

Ábráinkon látható, mekkora volt a visszaesés. Az egy évvel korábbihoz képest a lakáshitelek új kihelyezése 18%-kal, a személyi kölcsönöké 74%-kal esett vissza. Ez azt jelenti, hogy a lakáshitelek új kihelyezése a 2018-ashoz, a személyi kölcsönöké a 2015-öshöz hasonló szinten volt. Utóbbiak esetében joggal feltételezhetjük, hogy az alacsony THM-plafon és alacsony idei marzs miatt a banki hitelkínálat is jócskán visszaesett, miközben a hitelezési feltételek szigorítása (pl. jövedelemelvárások) általános volt a lakossági hitelezésben.

A bankok beszámolóinak megfelelően a babaváró hitelek viszonylag jól állják a sarat, de a márciusi idei csúcshoz képest azért itt is megfigyelhető volt áprilisban egy 28%-os visszaesés. Látványos jelenség persze, hogy a lakáshitelek után a babaváró hitelek képezik a hazai lakossági hitelezés legerősebb lábát.

Miről szól még a cikk?

  • A babaváró hitel eddigi leggyengébb hónapja
  • Elképesztő tartalékolásba fogott a lakosság
  • Megtorpant a vállalati hitelezés
  • A törlesztési moratórium szerteágazó hatásai

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés