Előfizetői tartalom

Fintech forradalom zajlik a régióban – Magyarország a középmezőnyben

Pezseg az élet a KKE-régió fintech szektorában, egyre több aktív fintech dolgozik a piacokon, és egyes országokban - Magyrországon is - nagyot emelkedett a szektorba áramló befektetések összege is. A digitális bankolásban nagyot léptünk előre: a régió lakosságának 65 százaléka használja 2020-ban a digitális banki szolgáltatásokat, a vezető nyugati országokhoz képest most már csak 15-20 százalékos a lemaradásunk. Magyarország a régióban a középmezőnybe tartozik, relatíve sok fintech cég aktív itt, de a legtöbb vállalkozás még a működése korai szakaszában jár.

A digitális bankolás, a fintech fejlesztések lesznek szeptember harmadikai konferenciánk fókuszában. A regisztrációt megnyitottuk az eseményre! 

A Raiffeisen Bank Internaional – a hazai Raiffeisen Bank anyavállalata - már második alkalommal készítette el a régió fintech térképét, az egyes országok fintech piacát bemutató összefoglaló elemzését. Az idei jelentés fő témája az új, második európai szinten bevezetett pénzforgalmi irányelv, a PSD2-es szabályozás, amely tavaly ősz óta van érvényben.

A jelentés bevezetője szerint a PSD2 és az úgynevezett nyílt bankolás ellen a szabályozás felvetésekor a bankok nagy ellenállást tanúsítottak Európa-szerte. Nem tetszett nekik a koncepció, mely szerint a harmadik feles szolgáltatók, azaz főleg fintech cégek az ügyfeleik engedélyének birtokában hozzáférhetnek a náluk nyilvántartott banki adatokhoz, a banki rendszerekhez.

Amikor évekkel ezelőtt elkezdődött a szabályozás részleteinek kidolgozása, a fintecheket még sokkal inkább a banki piacot felforgató erőként tartották számon, a fintechekben versenytársat láttak a pénzintézetek. A fintechek megoldásai a tradicionális bankokénál olcsóbbnak és egyszerűbben használhatónak látszottak. Ugyanakkor a szabályozókkal folytatott egyeztetések és  a szabályok finomítása, az adatok biztonságát szavatoló nyílt banki API-k  kidolgozása sokat javított a helyzeten a bankok szemszögéből, így ők is nyitottabbá váltak a változásokra.

Fintech forradalom a KKE-régióban

  • Összefoglaló a régió fintech piacáról - Mi lesz idén a fókuszban?
  • Magyarország fintech piaca
  • A régió egyes országai részletesen

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés