szegény
Bank

Vihar előtti csend? Kutya világ jöhet a törlesztési moratórium után

Javarészt kitisztult mérleggel várják a koronavírus-válság következményeit és a törlesztési moratórium 2020 végi lejártát a magyar bankok. Az NPL-ráták, a követelésvásárlások és a negatív adóslista március végére vonatkozó statisztikái számukra mind kedvező képet mutatnak. A bankoknak és ügyfeleiknek azonban már most készülniük érdemes a moratórium lejártára.

Ahogy pénteken beszámoltunk róla, a nem teljesítő hitelek teljes aránya (NPL-ráta) békebeli szintre, 4,2%-ra csökkent a hitelintézeteknél az első negyedév végére az MNB friss adatai szerint. Sajnos arra lehet számítani, hogy 2021 elején, a törlesztési moratórium lejártakor ez az arány jelentősen megugrik majd.

Megjelentek a háztartási hitelekre vonatkozó részletek is. A 90 napon túl késedelmes, vagyis igazán veszélyeztetett háztartási hitelek aránya még alacsonyabb: a hat évvel ezelőtti, 19,4%-os csúcsról 2,6%-ra csökkent március végére.

Nemcsak az arány, az állomány is tovább csökkent a bankoknál: az egykori 1200 milliárdos csúcsról 189 milliárd forintra, egy év alatt pedig 25%-kal. A helyzet javulása elsősorban a követelések (főleg követeléskezelők számára történő) eladásának köszönhető.

Az elmúlt négy negyedév alatt bruttó 122,6 milliárd forintnyi követelést értékesítettek a bankok, amelyek könyveikben nettó 75,6 milliárd forintos értéken voltak nyilvántartva. A követelésvásárlók 80,1 milliárd forintot fizettek mindezért, ami a nettó érték átlag 106%-át jelentette. 2020 első negyedévében különösen kiugró, átlag 163%-os vételár volt jellemző, igaz, kicsi volt ekkor a vásárlói aktivitás.

Ami a bankoknál maradt, az javarészt jelzáloghitel, személyi kölcsön és autóhitel. Közülük is az autóhiteleknél és a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél a legmagasabb a 90 napon túl késedelmes hitelek aránya.

A jelentős késedelembe esett jelzáloghitelesek döntő többsége azonban már nem banknak tartozik. A követelésértékesítések eredményeként ma a közel 102 ezer bedőlt jelzáloghitel-szerződés mindössze 18 százaléka maradt az MNB májusi Pénzügyi stabilitási jelentése szerint  a bankoknál, a többi jórészt követeléskezelőknél van. Összesített számuk (hitelintézetek + pénzügyi vállalkozások késedelmes jelzáloghitelei) azonban szerencsére szintén csökkent: a 2014 végi 170 ezres csúcs 60 százalékára.

A felmondott, vagyis javarészt követeléskezelőnél lévő hitelszerződésekre egyébként nem vonatkozik a törlesztési moratórium, a követeléskezelők azonban általában haladékot, könnyítést adnak saját ügyfeleiknek is az idei évre. 

npl5

Hasonlóan kedvező folyamatokról árulkodnak a BISZ Zrt. által üzemeltetett KHR, vagyis régi nevén a BAR-lista adatai. Eszerint „már csak” 1,167 millió élő mulasztást tartottak nyilván a listán március végén. A mulasztásokhoz tartozó adósok pontos száma nem ismert, mi korábbi közlések alapján 600 és 700 ezer közöttire becsüljük a létszámukat.

Címlapkép: Getty Images

usa capitolium koronavirus
bullbear
koronavírus maszk ruha
ciprus
vakcina__koronavirus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Online előadás
Hogyan tudsz profitálni a száguldó nemesfémpiaci árakból?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Fizetésének jelentős részét Deutsche Bank-részvényekre költi a cégvezér