Előfizetői tartalom

Örömhír a lakáshiteleseknek: családok százezreinek csökkenhet a törlesztőrészlete

Portfolio
Még mindig több mint 250 ezer olyan jelzáloghiteles család lehet Magyarországon, amelynek háromhavonta változik a törlesztőrészlete, nagy részük egykori devizahiteles. Jó hír számukra, hogy az MNB két kamatcsökkentése révén lefelé mozdult a BUBOR, így csökkeni fog a törlesztőrészletük. Most éppen azoké, akiknek augusztusban fordul új kamatperiódusba a hitelük. Megnéztük, mennyivel, és azt is, mi lesz a törlesztési moratóriumban lévőkkel.

Most vennél fel lakáshitelt? Kalkulálj magadnak a Pénzcentrum kalkulátorával!

Éveken keresztül 0,9%-on tanyázott a Magyar Nemzeti Bank alapkamata, idén júniusban azonban 0,75%-ra, júliusban pedig 0,60%-ra csökkentette a jegybank. Virág Barnabás MNB-alelnök szerint újabb kamatcsökkentés nem várható. Ez a kétlépcsős csökkenés azonban már pont elég lehet a változó kamatozású hitellel rendelkezők számára, hogy megérezzék a törlesztőrészletükben. Az alapkamat csökkenését ugyanis a rövid lejáratú bankközi kamatlábak (BUBOR) mint referenciakamatlábak is lekövették.

Bár az előző hónapokhoz képest csökkentek referenciakamatlábak, ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek csökkenne a törlesztőrészlete ettől, aki változó kamatozású hitellel rendelkezik. Míg ugyanis az új, augusztustól érvényes kamatlábak esetében egységesen a július 29-ei BUBOR számít, az előző kamatláb mindenkinél más volt: a 3 hónapos kamatperiódus esetében az áprilisi, a 6 hónapos esetében a januári, a 12 hónapos esetében a tavaly júliusi referenciakamatláb volt eddig a mérvadó, ehhez képest csökken vagy nő a kamatláb. Míg a 3 havi BUBOR csökkenni fog augusztusban, a 6 és 12 havi valamelyest nő előző mérvadó értékéhez képest. Hiába csökkent tehát a kamatkörnyezet, még nem tart olyan alacsonyan, mint fél évvel vagy egy évvel ezelőtt.

Most vennél fel lakáshitelt? Kalkulálj magadnak a Pénzcentrum kalkulátorával!

A fentiek ellenére elmondható, hogy a többség jól járhat a következő hónapokban, ha (legalábbis nagyjából) a mostani szinten maradnak a kamatlábak. A változó kamatozású jelzáloghitellel rendelkezők jelentős része ugyanis 3 havi kamatperiódusú hitellel rendelkezik, ahogy az MNB tavaly őszi adatai is mutatják. Nekik fordulónaptól függően augusztusban, szeptemberben vagy októberben csökkenni fog a törlesztőrészletük, ha a kamatlábak a jelenlegi szinten maradnak. Megnézzük az alábbiakban, hogy mennyivel.

Miről szól még ez a cikk?

  • Ennyivel csökkenhet a törlesztőrészlet
  • Mi lesz a moratóriumban lévőkkel?
  • Mit okozna ismét egy kamatemelkedés?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés