Erste fiók Győrben
Bank

Újabb nagy változás a lakástakarékoknál: nehéz döntést hozott az Erste

A lakás-takarékpénztári támogatások megszüntetése után két évvel felfüggeszti értékesítési tevékenységét ezen a piacon az Erste Lakástakarék – tudta meg a Portfolio a Bankmonitor.hu-tól. Az Ersténél megerősítették számunkra a hírt, amely egyébként nem meglepő, miután két éve az Aegon és egy éve az OTP is kiszállt az értékesítésből. Így október 31-ével egyedüliként a Fundamenta marad a piacon, a hír időzítése valószínűleg csak véletlen egybeesés Novák Katalin mai, a lakásfelújítások új állami támogatásáról szóló bejelentésével. Ahogy az OTP-nél történt, az Erste Lakástakarék meglévő ügyfeleit sem érinti a változás.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Lakáshitelt vennél fel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Az ügyféligények változásához igazítva hozta meg az Erste Lakástakarék az állami támogatás nélküli termékei, illetve az áthidaló kölcsön értékesítésének felfüggesztéséről szóló döntését - közölték érdeklődésünkre a banknál, hangsúlyozva: a pénzintézet fenntartja annak lehetőségét, hogy visszatérjen a piacra, amennyiben a termékek iránti kereslet ezt indokolja. Bár az Erste kilépésével már csak a Fundamenta fog tovább értékesíteni a piacon, alábbi ábránkon jól látszik, hogy mivel hosszabb elköteleződést kívánó rendszeres megtakarításról van szó, és a 2018 októbere előtt kötött szerződésekre még jár az állami támogatás, a piac mérete még mindig folyamatosan nő: 2019 végén már több mint 1000 milliárd forint hevert lakás-takarékpénztári számlákon.

Bár a bank nekünk adott válasza nem említette a rentabilitási okokat, az látszik a számokon, hogy versenytársaitól egyelőre messze elmaradó profitot ért el a társaság tavaly: 348 millió forint volt a nyeresége a Fundamenta 7,0 milliárdjával és az OTP Lakástakarék 3,2 milliárdjával szemben, miután a piac viszonylag új szereplőjeként nem rendelkezik akkora, még állami támogatással rendelkező portfólióval, mint két versenytársa. Míg az Aegon Lakástakarékpénztár portfóliójának tavalyi átvétele javíthatta a társaság megtérülését, az állami támogatás nélkül értékesített új szerződésekről azonban ez nem mondható el.

Kérdésünkre a banknál elmondták azt is: az Erste Lakástakarék jelenleg csaknem 185 ezer szerződést kezel. Korábbi közlése szerint az Aegon Lakástakarékpénztár tavalyi megvásárlásakor egyébként 64 ezer szerződést vett át az Erste, ezek kifutását is figyelembe véve a szerződésállomány kevesebb mint harmada lehet tehát volt aegonos az Ersténél. Az intézkedés - emelték ki - a jelenlegi állományt nem érinti, az Erste Lakástakarék továbbra is áll meglévő ügyfelei rendelkezésére a szerződések kezelésével kapcsolatban a megszokott módokon és helyszíneken. 2019 végén egyébként 145 milliárd forint volt Erste Lakástakarék-számlákon, ami a lakáskasszák körében 13%-os piaci részesedést jelentett a Fundamenta 51%-a és az OTP 36%-a után.

Lakáshitelt vennél fel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Az Erste szinte napra pontosan egy évvel az OTP hasonló döntését követően felfüggesztette a lakás-takarékpénztári termékek értékesítését. A döntés okai Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu alapító-ügyvezetője szerint a következők lehetnek:

  • a jelenleg elérhetőminimális hozamok mellett a lakástakarék-pénztári megtakarítás (LTP) csak infláció alatti megtérülést tud kínálni a megtakarítónak,
  • a szuperállampapír a 4,95%-os éves hozamajánlatával kiszorítja a lakástakarékpénztárak állami támogatás nélküli (1-1,5%-os éves kamatot jelentő) ajánlatát,
  • az aktív értékesítés vélhetően alacsony volument hozott már, így nem feltétlenül érte meg fenntartani.

Az Erste döntését követően kizárólag a Fundamenta kínál lakástakarék terméket, az ő értékesítési logikájukban azonban az LTP-hez kapcsolódó, nagyon alacsony fix kamatozású hitelajánlat a vonzó, nem beszélve arról, hogy a Fundamenta egy dedikált értékesítési csapattal rendelkezik a termék értékesítésére, míg banki oldalon számtalan egyéb termék értékesíthető magasabb jövedelemtartammal – hívta fel a figyelmünket Sándorfi Balázs, hozzátéve: a banki oldalon a hitelezés LTP-től függetlenül is tökéletesen üzemel.

Felhívta a figyelmet a meglévő ügyfelek számára fontos tudnivalókra: a meglévő szerződéseket nem érinti a döntés, ezek a szerződéskor érvényes feltételek mentén futnak tovább. A meglévő szerződéssel rendelkezőknek nincs további teendője, különösen azon meglévő LTP-ügyfeleknek érdemes a szerződésszerű befizetésekre figyelniük, akik 2018.10.16 előtt kötöttek lakástakarékot (még állami támogatással), ha ugyanis félreértés miatt beszüntetik a befizetéseket, akkor értelemszerűen elesnek az ezen szerződésekre még ma is érvényes 30%-os (éves befizetésre értendő) állami támogatástól.

Novák Katalin mai bejelentése érdekes egybeesést jelent: minden számlával igazolt lakásfelújítás 50%-át az állam fogja állni. Ez előnyösebb pénzügyi ajánlat az állam részéről, mint a korábbi állami támogatás az LTP konstriukción belül. Ott pl. egy 4 éves konstrukció esetén havi 20 ezer Ft-os befizetésnél az elérhető lejárati összeg 1 250 000 Ft volt, amiből az állami támogatás 23%-ot képviselt, míg január 1-től egy 2 millió forintos – számlával igazolt felújításból – 1 millió forintot az állam kifizet. Előzetes takarékosságra ezután is szükség lesz, hiszen a számla 50%-át a felújítást végző tulajdonosnak kell fizetni, sőt a támogatás vélhetően utólagos lesz, így átmenetileg a teljes összeggel rendelkezni kell majd.

Mind az Erste, mind az OTP az értékesítés felfüggesztéséről döntött csak, és nem a piac egészéről történő kivonulásról, ami azt jelenti, hogy eltérő piaci körülmények mellett (pl. nem lesz szuperállampapír, vagy az általános kamatszint emelkedés miatt az LTP ajánlat magasabb hozamot eredményezhet) újraindíthatják az értékesítést – hívta fel a figyelmet a Bankmonitor.hu szakértője.

koronavirus jarvany halaos aldozat
unhappy_2
amerikai elnökválasztás trump biden usa
valasztas
törökország erdogan
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
proptech a logisztikában