hitel és maszk
Bank

Törlesztési moratórium: kiderült, kiknek és hogyan hosszabbítana a kormány

Benyújtotta az Országgyűlésnek a törlesztési moratórium meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatát Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A munkanélküliek, a gyermeket várók és nevelők, a nyugdíjasok és a közmunkások gyakorlatilag ugyanazokkal a feltételekkel vehetik igénybe a törlesztési moratóriumot 2021. június 30-áig, ahogy eddig. A cégek közül csak a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások élhetnek a lehetőséggel január 1-jétől, nekik – a lakossági ügyfelekkel ellentétben, akikkel elektronikusan egyeztet a bankjuk a jogosultságról - külön kérelmezniük kell hitelezőjüknél, és hogy melyek ezek a vállalkozások, azt külön kormányrendelet fogja meghatározni. Továbbra is csak a 2020. március 18-án már fennállt szerződésekre vonatkozhat a moratórium, a meghosszabbításából kimaradókra pedig a jövő év közepéig hitelfelmondási tilalom vonatkozik. Az alábbiakban tisztázunk néhány részletet, és összegezzük azt is, hányan vannak a hosszabbításra jogosultak.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

„Az egyes kiemelt társadalmi csoportok, valamint pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások helyzetének stabilizálását szolgáló átmeneti intézkedésekről” címet viseli a törvényjavaslat, lényeges pontjait az alábbiakban foglaljuk össze.

Mely lakossági adósok vehetik igénybe a meghosszabbítást?

  1. Azok a munkanélküliek, aki e törvény hatályba lépése napján, illetve 2021 első felében a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény szerint álláskeresőnek minősülnek.
  2. A gyermeket várók és nevelők. Gyermeknek számít a magzat a várandósság betöltött 12. hetét követően, valamint mindaz, aki az adós vér szerinti vagy örökbefogadott eltartottja, és a 25. életévét még nem töltötte be vagy megváltozott munkaképességű gyermek, és az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.
  3. Azok a nyugdíjasok, aki e törvény hatályba lépése napján saját jogú nyugellátásban vagy hozzátartozói nyugellátásban részesülnek, illetve 2021 első felében válnak nyugellátásra jogosulttá.
  4. A közfoglalkoztatottak (vagyis akiket a köznyelvben közmunkásoknak neveznek).

Fontos, hogy adóstársak esetén elégséges, ha csak az egyik adóstárs tartozik a fenti kategóriák valamelyikébe. 

A hitelező annak tisztázása érdekében, hogy az adós nem teljesítése a moratórium meghosszabbításának a hatálya alá tartozik, a szerződésben meghatározott módon, elsődlegesen elektronikus kapcsolattartás útján egyeztet az adóssal.

Mely vállalkozások vehetik igénybe a meghosszabbítást és hogyan?

Azok a cégek élhetnek vele, amelyek a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozás meghatározásáról szóló kormányrendelet alapján annak minősülnek, ha ezt az adós a hitelezőnél írásban kéri. Felhatalmazást kap a kormány a törvényjavaslat szerint, hogy rendeletben állapítsa meg azt a mutatószámot, amelynek teljesülése esetén a vállalkozás pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozásnak minősül (korábbi bejelentés alapján 25%-os árbevételcsökkenés kell ehhez, erről azonban nem rendelkezik a törvényjavaslat). A hiteltörlesztési moratóriumra vonatkozó kérelemnek tartalmaznia kell a szerződés azonosításához szükséges adatokat, továbbá azokat az adatokat is, amelyek alapján megállapítható, hogy az adós a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozás meghatározásáról szóló kormányrendeletben meghatározottak alapján jogosult a hiteltörlesztési moratórium igénybevételére. 

Mely hitelekre hosszabbítható meg a moratórium?

Január 1-je után is csak a 2020. március 18-án már fennállt szerződésekre vonatkozhat a moratórium. A hosszabbítás a Magyarországon székhellyel, fiókteleppel rendelkező pénzügyi intézmények hiteleire és a diákhitelekre is kiterjed, a hitel- és pénzkölcsönök mellett a pénzügyi lízingre is. Utóbbinál nem érinti a futamidő hosszabbítása a lízingbe vevőnek a lízingtárgyon fennálló használati jogát, továbbá a pénzügyi lízingszerződésen alapuló tulajdonszerzési jogosultságát. A fizetési moratóriumra vonatkozó rendelkezéseket az olyan – pénzügyi intézményen keresztül folyósított – munkáltatói hitelre is megfelelően alkalmazni kell, amely a nyilvánosság számára nem hozzáférhető.

Hogyan és meddig hosszabbodik meg a moratórium?

Ha a felek eltérően nem rendelkeznek, az adós a szerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége teljesítésére fizetési haladékot kap 2021. június 30-áig. Ez nem érinti az adós azon jogát, hogy az eredeti szerződési feltételek szerint teljesítsen. A szerződéses kötelezettségek teljesítésének határideje, illetve a kötelezettségvállalás időtartama a fizetési moratórium idejével (jelen esetben fél év) meghosszabbodik. A fizetési moratórium fennállása alatt lejáró szerződések 2021. június 30. napjáig meghosszabbodnak. A járulékos és nem járulékos mellékkötelezettségeket is módosítja a határidők módosulása. Nem kell közjegyzői okiratba foglalni, a korábbi közjegyzői okirat a szerződés módosult tartalmának keretei között érvényes.

Hogy számolják el a halasztott fizetést?

A tőketartozást sem a fizetési moratórium ideje alatt, sem a fizetési moratórium lejártát követően nem lehet a fizetési moratórium ideje alatt nem teljesített kamat összegével megnövelni. A fizetési moratórium ideje alatt

felhalmozódott kamatot a hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészletekkel együtt a fizetési moratórium lejártát követően a futamidő alatt, évente egyenlő részletekben kell megfizetni.

A fizetési moratórium lejártát követően a futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy az esedékessé váló törlesztőrészlet és a fizetési moratórium alatt keletkező részletekben megfizetendő kamat összege együttesen ne haladja meg az eredeti szerződés szerinti törlesztőrészletek összegét. A kamatra vonatkozó szabályokat megfelelően kell alkalmazni a díjakra is.

Mit tehet, aki utólag dönt másképp?

Az adós 2021 első felében is bármikor dönthet úgy, hogy él a fizetési moratóriummal, a teljesítést pedig a szerződésnek a fizetési moratórium elrendelése előtt hatályos rendelkezései szerint kell jóváírni. A moratórium igénybevétele továbbra sem érinti az adós azon jogát, hogy az eredeti szerződési feltételek szerint teljesítsen, vagyis ki- és belépjen a moratóriumból/moratóriumba.

Mi lesz a babaváró hitelek garanciadíjával?

A babaváró hitelekre fizetendő kezességvállalási díjat 2021 első felében továbbra sem kell megfizetni.

Mi lesz a Nemzeti Eszközkezelő igénybe vevőivel és a magáncsődben lévőkkel?

Ha a felek eltérően nem rendelkeznek, rájuk is vonatkozik a hosszabbítás: „a hatályos, részletvételre irányuló, illetve lakásbérleti szerződéséből eredő vételárrészlet-fizetési, illetve bérletidíj-fizetési kötelezettség akként módosul, hogy a részletvevő, illetve a bérlő a szerződésből eredő vételárrészlet-fizetési, illetve bérletidíjfizetési kötelezettsége teljesítésére 2021. június 30-ig fizetési haladékot kap.” A magáncsődben lévőkre is kiterjed a moratórium: kiterjed a főhitelező részére fizetendő minimális törlesztőrészlet megfizetésére, a bíróságon kívüli adósságrendezési megállapodásban, bírósági adósságrendezési egyezségben, valamint a bírósági adósságtörlesztési végzésben megállapításra kerülő vagy megállapított fizetési kötelezettségek teljesítésére is, a 2021. január 1. napja után esedékessé váló törlesztési részletekre vonatkozóan.

Hitelfelmondási tilalom

A hitelező az adóssal kötött szerződést az adós tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége nem teljesítése miatt 2021. június 30. napjáig felmondással nem szüntetheti meg. A tilalom azokra a hitelekre vonatkozik, amelyekre a moratórium meghosszabbításának a hatálya nem terjed ki. Ebben az időszakban a hitelező és a törlesztését időben teljesíteni képtelen adósnak egyeztetést kell folytatnia a szerződésben rögzített kondíciók újratárgyalásáról annak érdekében, hogy az adós fizetőképessége helyreálljon, és ennek megfelelően módosítják a hitelszerződést. A módosult szerződést nem kell közjegyzői okiratba foglalni, és a módosítás a járulékos és nem járulékos mellékkötelezettségeket is érinti.

Mennyien lesznek akkor a moratórium meghosszabbítására jogosultak?

Az MNB korábbi, a Portfolio-n megjelent közlése szerint a moratóriumra eddig jogosult lakossági hitelek darabszám szerinti 31%-a és állomány szerinti 26%-a veheti igénybe a moratórium meghosszabbítását, a vállalatok esetében ez az arány darabszám szerint 16%, állomány szerint 13-16%.

moratorium1

A Miniszterelnök Kabinetiroda ettől némileg eltérő számítást tett közzé előző nap a Magyar Nemzet számára: a moratóriumra eddig jogosult lakossági hitelszerződések 28%-a, tartozásösszeg szerint 26%-a, a vállalati hitelek 13%-a, tartozásösszeg szerint 9%-a lesz jogosult a moratórium meghosszabbítására.

moratorium2

Címlapkép: Getty Images

koronavirus jarvany halaos aldozat
unhappy_2
amerikai elnökválasztás trump biden usa
valasztas
törökország erdogan
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
proptech a logisztikában