Előfizetői tartalom

Bankválság fenyegeti Magyarországot és a régiót? Nem, ez most valami egészen más

Portfolio
A koronavírus ellenére pozitív kilátásokkal rendelkezik Közép- és Kelet-Európa (CEE) bankszektora, így az előző válsággal ellentétben fel sem merül, hogy bankválság fenyegetne. Kifejezetten kedvezően alakul a hitelezés, és a nem teljesítő hitelek arányában sem várható a 2008 utánihoz fogható emelkedés a következő két évben. Az idei és a jövő évi profitabilitást azonban 30-50%-kal visszaveti a koronavírus, a tőkearányos megtérülés pedig jellemzően 4 és 9 százalék között szóródhat – jelzi előre a Raiffeisen Research pénteken közzétett éves banki szektorelemzése.

Hogy lássuk a kontrasztot, érdemes felidézni, miről szólt a Raiffeisen két legutóbbi hasonló elemzése:

2018: "Nagy átrendeződésen ment keresztül a régiónk bankpiaca: 18 éve nem látott alacsony szintre csökkent a külföldi tulajdonú bankok piaci részesedése és a devizahitelek részaránya is, egyes országokban pedig igencsak megnőtt az állam befolyása. Továbbra sem problémamentes tehát a nyugat-európai bankok itteni működése, de 2017 a legjobb évük lehetett a válság kezdete óta a régióban. A Raiffeisen friss régiós bankpiaci elemzése alapján Romániában és Magyarországon számíthatnak a bankok a következő 5-6 évben a legnagyobb hitelpiaci növekedésre" - írtuk két éve.

2019: "Tíz éve nem fordult elő, hogy a régió minden bankszektora nyereséges lett volna, 2018-ban ez is megvalósult. Erős év volt a tavalyi nemcsak Közép- és Kelet-Európa, de Magyarország bankpiaca számára is, hazánk bankszektorának fordulata pedig az egyik legizgalmasabb sztori a régióban - derül ki a Raiffeisen friss régiós banki tanulmányából. Magyarország kivételével a hitelnövekedés lassulására számítanak Közép-Európában a nagybank elemzői" - írtuk tavaly.

Miről szól még ez a cikk?

  • Mitől más ez, mint 2008?
  • Megint betörnek hozzánk új nyugati bankok?
  • Így alakulhat a hitelezés és a hitelek bedőlése
  • Magyarország kivételés helyzetben

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés