euro
Bank

Gigabukó a magyar bankok tulajdonosainál: egy nagybanknyi pénz ment a süllyesztőbe

Az egy évvel korábbihoz képest összesen 5 milliárd euróval, vagyis mintegy 1800 milliárd forinttal több céltartalékot képzett az idei év első három negyedévében az a hat bankcsoport, amely a magyar nagybankok mögött áll tulajdonosként. Ezt az összeget úgy képezték meg, hogy még azt sem látni, mekkora nagyságrendű bedőlési hullám vár rájuk a törlesztési moratóriumok lejárta után. Nyolc ábrán mutatjuk most be, hogy teljesít idén az OTP, az Erste, a Raiffeisen, az UniCredit, az Intesa Sanpaolo és a KBC.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Kilenc nagy kereskedelmi bank működik Magyarországon, közülük a Takarékbanknak, az MKB Banknak és a Budapest Banknak nincs tőzsdén jegyzett nagybanki tulajdonosa, így a maradék hat, az imént felsorolt anyabankot vesszük most számba. Hogy lássuk az egyes bankcsoportok egymáshoz viszonyított méretét, a hitelállomány nagyságát vesszük előre: mint látható, a két olasz tulajdonos (UniCredit, Intesa Sanpaolo) jóval nagyobb, mint akár osztrákok (Erste, Raiffeisen), akár a belga (KBC) vagy a magyar (OTP) bankcsoport.

A koronavírus-járvány hatását mutatja, hogy 2019 vége óta a bankcsoportok összesített hitelállománya stagnált (-0,0%) annak ellenére, hogy a törlesztési moratóriumok pozitívan hatnak a hitelállomány nagyságára (igaz, a régiós devizák gyengülése valószínűleg kisebb mértékben, de negatívan hatott). A hat nagybankból azonban egyedül az UniCredit hitelállománya csökkent (3,0%-kal), a többieké mérsékelten ugyan, de emelkedett, a legnagyobb mértékben (2,6%-kal) az Erstéé.

Ennél még érdekesebb, hogy a várható hitelezési veszteségekre mekkora céltartalékot képeztek meg a bankok. A nettó értéket, vagyis a képzések és feloldások különbözet nézzük. A hat bank összesített kockázati költsége 8,417 milliárd euró volt az idei év eddig eltelt részében, ami kereken 2,5-szerese az egy évvel korábbinak, így elmondható, hogy az idei évben 5,043 milliárd euróval több céltartalékot képeztek meg a bankok. A közel 1800 milliárd forintot jelentő összeg egy magyar nagybank méretének (teljes mérlegfőösszegének) felelne meg. Nehéz megmondani, pontosan mekkora arányban ludas a járvány, de ez a nagy szám jórészt nyilvánvalóan a koronavírus-válság számlájára írható.

A céltartalék-képzés abszolút növekménye nagyjából leköveti a bankok méretét, az idei kockázati költség a bruttó hitelállomány arányában 0,5% és 1,0% között szóródik (euróban számítva az OTP-nél a legnagyobb, az osztrák bankoknál a legkisebb). Érdekesség, hogy az UniCredit és az OTP az első negyedévben, az Erste, a KBC és az Intesa Sanpaolo (UBI nélkül) a második negyedévben, a Raiffeisen pedig a harmadik negyedévben képezte meg a legtöbb céltartalékot a várható hitelezési veszteségekre.

A bevételekre is érdemes egy pillantást tenni, alábbi ábráink a nettó kamatbevétel változását mutatják. A hat bank összesített nettó kamatbevétele a harmadik negyedévben 3,4%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól, ez most még jellemzően nem a teljesítő hitelállomány csökkenésével, hanem a kamatmarzsok (jegybanki lazítások nyomán lezajlott) szűkülésével magyarázható. A legrosszabbul e téren a Raiffeisen, a KBC és az UniCredit teljesített.

Az év első kilenc hónapjában összességében viszont még csak 0,9% volt a (súlyozott) átlagos visszaesés. Az UniCreditnél, a Raiffeisennél és a KBC-nél visszaesett a nettó kamatbevétel az idei év első kilenc hónapjában, a többieknél viszont még emelkedett. A legnagyobb mértékben euróban az OTP-nél, amelynél akvizíciók is segítették a koronavírus negatív hatásainak mérséklését éves összevetésben.

Végezetül a nettó eredményről néhány szó: a harmadik negyedévben mérsékelt, 6,4%-os elmaradást mutatott a bankok összesített profitja a jelentős céltartalék-emelkedés ellenére, egyedül a KBC ért el jobb eredményt, mint egy évvel korábban.

Az év első három negyedévében viszont mindössze harmada volt a nyereség az egy évvel korábbinak: 63%-os az összesített profit esése 2019 első kilenc hónapjához képest. A két szélsőséget a két olasz bank jelenti: az UniCredit veszteségbe váltott, az Intesánál viszont csak 7%-kal csökkent a profit. Ha az UBI Banca (fentiekben figyelembe nem vett) felvásárlását is figyelembe vennénk,  jelentősen javította a CIB anyabankja a nyereségességét a könyv szerinti érték alatt történt ellenséges felvásárlásnak köszönhetően.

A bankcsoportok gyorsjelentéséről egyenként alábbi cikkeinkben írtunk:

(Az OTP forintban kifejezett eredményszámait átlagos negyedéves, mérlegszámait pedig negyedév végi középárfolyamon számítottuk át euróra.) 

Címlapkép: Getty Images

bécs
terror europa dzsihad
kórházi ágy egészségügy
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

kovach anton