Előfizetői tartalom

Gigabukó a magyar bankok tulajdonosainál: egy nagybanknyi pénz ment a süllyesztőbe

Az egy évvel korábbihoz képest összesen 5 milliárd euróval, vagyis mintegy 1800 milliárd forinttal több céltartalékot képzett az idei év első három negyedévében az a hat bankcsoport, amely a magyar nagybankok mögött áll tulajdonosként. Ezt az összeget úgy képezték meg, hogy még azt sem látni, mekkora nagyságrendű bedőlési hullám vár rájuk a törlesztési moratóriumok lejárta után. Nyolc ábrán mutatjuk most be, hogy teljesít idén az OTP, az Erste, a Raiffeisen, az UniCredit, az Intesa Sanpaolo és a KBC.

Kilenc nagy kereskedelmi bank működik Magyarországon, közülük a Takarékbanknak, az MKB Banknak és a Budapest Banknak nincs tőzsdén jegyzett nagybanki tulajdonosa, így a maradék hat, az imént felsorolt anyabankot vesszük most számba. Hogy lássuk az egyes bankcsoportok egymáshoz viszonyított méretét, a hitelállomány nagyságát vesszük előre: mint látható, a két olasz tulajdonos...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái