transferwise
Bank

Budapesten terjeszkedik, Magyarországon díjat csökkent a Transferwise

A Transferwise a napokban két fontos bejelentést is tett: egyrészt a magyar azonnali rendszerhez való csatlakozás nyomán jelentősen csökkenek a díjaik, másrészt egy globális expanzió részeként a budpesti irodájuk létszámát is bővíteni fogják a közeljövőben.

750 fős bővítés

A Transferwise 750 fővel bővíti alkalmazotti létszámát globálisan, a jelenlegi 2200 fős alkalmazotti létszám tehát durván harmadával bővül. A nemzetközi pénzküldésekre specializálódott, 10 éve alapított fintech vállalat a Budapesti fejlesztőközpontjába 75 főt vesz fel a következő egy évben.

A létszámbővítésre azért is van szükség, mert az utóbbi időszakban dinamikusan nőttünk, már több mint kilencmillió ügyfelünk van, és ahhoz, hogy a következő szintre léphessünk, még több fejlesztőre, munkatársra van szükségünk.

  • árulta el lapunknak a létszámbővítésről Barna Balázs, a Transferwise európai és észak amerikai terjeszkedésért felelős vezetője.

A bővítés mellett a munkavégzési policyn is lazítottak, eddig harminc napot lehetett külföldről dolgozni a Transferwise-nál, ez mostantól 90 nap lesz, vagyis ha egy alkalmazott például indiai, és szeretne hosszabb időt szülőhazájában tölteni, ezt mostantól hosszabb ideig teheti meg.  

Változó üzleti modell, díjcsökkentés

A Transferwise mindeddig jellemzően partnerbankokon keresztül csatlakozott az egyes országok fizetési rendszeréhez, de változik a modelljük:

  • 2018-ban csatlakoztak először direktben a brit instant fizetési rendszerhez, a litván nemzeti bankon keresztül közvetve a SEPA-hoz
  • szeptemberben a magyar azonnali fizetési rendszerhez,
  • itt sem állnak meg, további integrációkat terveznek illetve hajtanak végre Ausztráliában és Szingapúrban is.

„Az a célunk, hogy minden nagy piacon, ahol jelen vagyunk, közvetlenül csatlakozzunk a rendszerekhez.” - mondja lapunknak Barna Balázs.

Ez azért fontos, mert a partnerbankokon keresztüli csatlakozás a fintech számára nagyobb költséggel jár, így a díjaik is magasabbak azokban az országokban, ahol még partnerbankok is részt vesznek a tranzakciókban. Ám a direkt csatlakozással megspórolják a közvetett csatlakozás költségeit, és e költségcsökkenés egy részét a Transferwise visszaadja az ügyfeleinek.

A magyar azonnali fizetési rendszerhez való csatlakozás nyomán a nemzetközi forint átutalások díjai átlagosan 16 százalékkal csökkennek, a forintból forintba történő pénzküldés (tehát ahol nincs devizakonverzió) díja pedig a nyári 360 forintról 96 forintra csökken.

Egyáltalán nem megszokott dolog, hogy a Transferwise külföldi fintech vállalatként csatlakozhatott az azonnali fizetési rendszerhez, az MNB ebben kifejezetten úttörő szerepet vállal Európában, a lépésről és ennek hátteréről itt írtunk részletesebben. 

A díjakról, illetve a díjcsökkentésről a Transferwise egy díjkalkulátort készített, amely transzparensen megmutatja, milyen szintről és hogyan változtak a díjak, egészen konkrét összegekre is kiszámolható, hogy mekkora díjterhelésre számíthat egy ügyfél egy adott tranzakció esetén.

"Ez a fajta transzparencia nemcsak a bankok, hanem a fintechek világában sem megszokott. Egy a megbízásunkból elvégzett, 2018-as kutatás szerint az ügyfelekre terhelt rejtett díjakon, devizaváltáson keresztül a nem eurózónába tartozó európai országokban a lakosságtól 5,84 milliárd eurót, a vállalatoktól 2,56 milliárd eurót szednek be a pénzforgalmi szolgáltatók évente" - mondja Barna Balázs.

Új befektetési termék

A Transferwise ügyfelei már több mint 2 milliárd dollárt parkoltatnak a számlákon, a felhasználók között végzett kutatás alapján pedig közülük sokan vannak, akik a számlákon lévő összeget szívesen kamatoztatnák. Első körben az Egyesült Királyságban indítanak el emiatt egy befektetési szolgáltatást, hogy a számlákon lévő pénzt egy likvid, garantált befektetési alapba tehessék az ügyfelek, a világ többi részén pedig elkezdik beszerezni a szolgáltatás elindításához szükséges engedélyeket.

A címlapkép forrása: SOPA Images/Getty Images. 

koronavírus vakcina
balatonlelle M7 right
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan érhetsz magasabb hozamot, alacsonyabb költségek mellett.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
világ fintech it informatika